Slobodan
24-09-2018
0

Matea je veliku pažnju skrenula na sebe zbog uspeha koje osvaja na takmičenjima iz matematike i biologije. Za najveći uspeh, Matea smatra osvojeno prvo mesto na okružnom takmičenju iz matematike pre dve godine i prošlogodišnje osvojeno prvo mesto na Republičkom takmičenju iz biologije. Pored matematike i biologije, Matea se takmiči i iz drugih predmeta i osvaja nagrade i priznanja. -Na takmičenje iz matematike i biologije se prijavljujem svake godine i do sada sam, iz ovih predmeta, uvek osvojila neku dobro plasiranu nagradu. Sem toga, izlazim i na takmičenje iz fizike i hrvatskog jezika. Prošle godine sam iz fizike osvojila drugo mesto na okružnom takmičenju i iz hrvatskog jezika treće mesto na Republičkom takmičenju.- istakla je Matea

 

Udeo učiteljice i nastavnika u uspehu

 

Prema Mateinim rečima, za učenje ne izdvaja mnogo vremena, a za sebe kaže da je, u neku ruku, pravi kampanjac. Uvek stigne sve da uradi i da nauči ali u poslednji momenat. Na takmičenje iz biologije se intenzivno sprema tri dana pred takmičenje. Jedino matematiku vežba i uči sistematski tokom cele godine. Za svoj uspeh kaže da je jednim delom zaslužano učenje, a drugi i važniji deo je ljubav, pre svega prema matematici. Brzo je shvati i voli svaki izazov koji joj donosi novi zadatak. Zahvalna je učiteljici Nataši Pastvi jer joj je na lak način otvorila vrata u svet matematike. Najdraža oblast joj je geometrija, a iz biologije anatomija. - Moja učiteljica i nastavnici imaju veliki udeo u mom uspehu. Nikada im nije teško da izdvoje deo svog vremena i da ga posvete meni i dopunskim časovima, posebno pred takmičenje. Mnogo se zalažu za mene i ja sam im zahvalna na tome. - istakla je Matea.

Za Mateu u školi kažu da izuzetno vredna i inteligentna, Sve odradi sa lakoćom i sa njom nema nikakvih problema. - Matea je jedan od onih učenika u koje verujem da će sigurno postići nešto u životu. Ona zrači talentom i inteligencijom pa je sasvim očekivano da učenik kao što je ona, iza sebe ima veliki uspeh. Verujem da je ovo tek početak u njenom školovanju i da joj tek predstoji veliki uspeh kako u školi, tako i u životu. - rekla je Jelena Pisarov, nastavnica fizike.

 

Dobra organizacija vremena i opuštajuće dirke klavira

 

Iako je kampanjac, Matea je svesna da ne može baš sve da postigne ukoliko ne posveti pažnju dobroj organizaciji vremena. Ima dosta obaveza jer pored škole, Matea ide u Muzičku školu i u klasi prof. Kristine Mate svira klavir. Dva puta je bila na takmičenju Pianisimo, i oba puta je osvojila nagradu. U četvrtom razredu je osvojila prvo mesto, a godinu dana kasnije, u petom razredu je osvojila drugo mesto. Klavir joj zauzima posebno mesto u životu jer sve negativne emocije izleči onog momenta kada sedne da svira. Najviše voli da svira klasičnu muziku, a trenutno uživa i opušta se u sviranju kompozicija Baha.

-Matea je vrlo savesna i inteligentna. Sve stiže da uradi i čini mi se da sve sa lakoćom obavlja. U mojoj Klasi je od sedme godine i dva puta je išla na takmičenje, i oba puta je osvojila nagradu. Ovo joj je poslednja godina u Muzičkoj školi i spremamo se za njen završni koncert. Ponosna sam što imam učenicu koju bi svaki profesor poželeo u svojoj Klasi. Iznad svega, Matea je vrlo drago i pametno dete. - rekla je Kristina Mate, prof. klavira u Muzičkoj školi.

 

Pored svih obaveza, Matea uvek pronađe slobodnog vremena, koje voli da provede družeći se sa prijateljima i gledajući omiljene You Tube kanale. Sedam godina je išla na balet, ali je zbog obaveza morala da ga napusti.

 

Razgovorom smiruje nervozu pred takmičenje

 

Prema Mateinim rečima, najveća podrška joj je mama koja je uvek prisutna da je razgovorom ohrabri i pruži oslonac. - Kada mislim da nešto nisam dobro uradila, mama me uvek smiri i često zna da mi kaže da ne moram baš uvek i na svakom polju da budem savršena. Mnogo mi znači kada razgovaram sa njom pred takmičenje jer me uvek razgovorom smiri i razbije svu moju nervozu. - kaže Matea.

Posle osnovne škole, Matea će upisati Gimnaziju jer još uvek nije odlučila kojem predmetu želi da posveti najveću pažnju. Iako joj mnogi govore da bi bila dobar profesor, Matea bi volela da se jednoga dana zaposli u nekoj laboratoriji.

 

L. Marjanov


Komentari

Napravi NalogPrijavi se