Slobodan
02-09-2018
0

Iako je do početka grejne sezone ostalo još mesec i po dana, leto se polako ali neminovno bliži kraju i vreme je da se razmišlja o danima kada će biti potrebno zagrevanje stanova i radnih prostorija. Na to svakako podsećaju i aktivnosti u Javnom komunalnom preduzeću „Subotička toplana“, gde od završetka prethodne sezone nisu sedeli skrštenih ruku nego se bave neophodnim remontima koji će obezbediti nesmetano snabdevanje potrošača toplotnom energijom u zimskom periodu 2018-2019. godine, odnosno od 15. oktobra do 15. aprila, koliko zvanično traje grejna sezona.

                  Ono što za „Toplanu“ predstavlja najveću i najznačajniju investiciju u ovom prelaznom vremenu svakako je sanacija 60 metara visokog dimnjaka, jer je betonska konstrukcija usled kondenza koji nastaje zbog produkata sagorevanja počela da propada.

                  „Ovo je jedna od kapitalnih investicija za nas, za koju smo obezbedili preko 20 miliona dinara iz sopstvenih sredstava. Ove, kao i ranijih godina, mi sve investicije finansiramo sredstvima „Toplane“. Druge dve investicije ja „SCADA“ – upravljačko-nadzorni sistem za bolji i efikasniji rad proizvodnog i distributivnog sistema i imamo takođe i hidroskretnicu. Remontima u pogonima teži se postizanju pogonske spremnosti za narednu grejnu sezonu“, rekao je Dervo Ahmetović, direktor „Subotičke toplane“.

                  U dimnjak se stavljaju izolovani ulošci, obloga koja će sprečiti razarajuće delovanje kondenzacije gasova na dimnjak sagrađen od betona još u vreme kada je „Toplana“ koristila mazut kao pogonsko gorivo. Prelazak na gas je bio i razlog zbog kojeg je nastala potreba za rekonstrukcijom dimnjaka, objasnio je mašinski inženjer Davor Andrašić, izvršni direktor za energetski sistem u Javnom komunalnom preduzeću „Subotička toplana“:

 

                  Kondenz nagiza beton

 

                  „Da bi se razumelo o kakvoj je kapitalnoj investiciji reč, treba pomenuti da je izgradnja ovog dimnjaka počela 1988. a završena u proleće 1989. godine i da je on projektovan za tadašnju tehnologiju proizvodnje toplotne energije. Ona je podrazumevala za današnje uslove izuzetno visoke temperature produkata sagorevanja od preko 200 stepeni. Tada je „Toplana“ koristila mazut a od 1992. godine prešla je na gas, ali u tehnološkom smislu temperature su i dalje ostale veoma visoke“, rekao je Andrašić.

                  Subotički proizvođač i distributer toplotne energije još 2004. godine počeo je da rešava ovaj problem imobilizacijom toplote na osnovu izduvnog gasa i temperaturni nivo produkata sagorevanja sveden je na 60 stepeni. Ali, javio se novi problem, a to je pojava kondenza zbog kojeg je stabilnost dimnjaka došla u pitanje.

                  „Nakon snižavanja temperature, velika količina kondenzata u produktima sagorevanja izuzetno agresivno deluje na betonski dimnjak. On se stvara na niskim temperaturama, kiselog je karaktera i praktično razara sve oko sebe. Kako bismo zaštitili dimnjak, njegovu armaturu i konstrukciju, bili smo primorani na ovakav potez – uvlačenje jednog uloška koji će zaštititi betonsko stablo dimnjaka a sa druge strane omogućiti sakupljanje kondenza i njegovu neutralizaciju, istovremeno i produžiti vek trajanja ovog objekta“, kaže Davor Andrašić.

 

                  Remont se bliži kraju

 

                  Izvođači radova, konzorcijum preduzeća „Izoprogres“ i „Jastrebac“ iz Niša sa oblaganjem dimnjaka stigao je već na više od 30 metara i ovaj posao uskoro će biti priveden kraju. U isto vreme, obavlja se, kao i svake godine u letnjem periodu, remont pogonskog sistema, kotlovskih postrojenja i svega što u predstojećem jesenje-zimskom periodu treba i „Toplani“ i korisnicima daljinskog grejanja da donese miran san.

                  „Remontna sezona se polako privodi kraju. Ona je praktično počela u maju ali njena dijagnostička faza započela je još za vreme trajanja prethodne grejne sezone, kako bi se utvrdila pouzdanost i eventualna pohabanost pojedinih delova. Možemo sa sigurnošću da tvrdimo da ćemo u ovu grejnu sezonu, kao i sve prethodne ući potpuno pripremljeni i da će pogonska spremnost kompletnog sistema biti na onom nivou koji će omogućiti nesmetan i neprekidni rad postrojenja tokom 24 sata narednih šest meseci tokom trajanja grejne sezone“, rekao je inženjer Davor Andrašić.

                  

                    Rekonstruisano 70 odsto sistema

 

                  „Subotička toplana“ je još 2009. godine konkurisala za sredstva KFW razvojne banke od 4,5 miliona evra i ona su uložena u modernizaciju i automatizaciju proizvodnih postrojenja i distributivne mreže u okviru projekta pod nazivom „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji“ u okviru nemačko-srpske finansijske saradnje. Uslovi kredita su bili kamatna stopa 2,5 odsto, grejs period 4 godine i rok otplate 12 godina. Radovi su započeli 2012-2013. godine i „Subotička toplana“ je prethodnih godina rekonstruisala oko 70 odsto sistema, čime su značajno smanjeni ili gotovo eliminisani gubici na daljinskoj mreži a pored ostalog rekonstruisane su i zamenjene zastarele podstanice.  

 

 M.Radojčin

 


Komentari

Napravi NalogPrijavi se