nina
08-10-2018
0

Subotičanin ne želi da otkriva identitet javno jer kovanice čuva u kući u kojoj živi sa suprugom i osmomesečnom bebom i njihova bezbednost im je na prvom mestu. Pošto mesecima doživljava neprijatnosti odlučio je da ukaže na problem kojim se u Srbiji niko ne bavi.  

- Prvo sam sakupljao sav sitan novac, od jednog, dva, pet, 10 i 20 dinara. Kada bih sakupio oko 5.000 dinara odneo bih i zamenio u papirne novčanice i nisam imao problema ranije. Pošto najveću nominalnu vrednost imaju kovanice od 20 dinara ostali sitan novac sam zamenio u dvadesetice i započeo sakupljanje samo dvadesetica. Nisam odredio sumu, mada mi je prva želja bila da skupim 100.000 dinara. Uspeo sam i krenuo dalje do 200.000, pa do 300.000 i tako sam stigao do 600.000 – kaže R. V..

Pošto se u međuvremenu oženio i započeo gradnju nove kuće shvatio je da novi krov nad glavom može uspešno da završi uz pomoć kovane ušteđevine.  

- Zato što niko neće kovanice kasnimo dva meseca sa gradnjom. Naime, otišao sam prvo u banku u kojoj imam račun i pitao da li bi mi zamenili svih 600.000 dinara. Kada su čuli o kojoj svoti je reč odbili su. Kontaktirao sam druge banke i rekli su da mogu da im donesem 10.000 ili 15.000 dinara, ali samo jednom. To je jako mali deo i sa tim novcem ne mogu skoro ništa da uradim na kući. Zato sam kontaktirao Narodnu banku Srbije u Beogradu odakle mi je poručeno ne postoji nijedna zakonska regulativa po kojoj bi neko bio dužan da mi zameni kovanice. Njihov savet je da trošim dvadesetice i ja sam ih poslušao – kaže R. V.

Sa potrošnjom R. V. počinje da nailazi na nove probleme. Kada je naručio trpezarijski sto u  prodavnici nameštaja po ceni od 25.000 dinara prvo je odneo depozit od 5.000 dinara u papirnim novčanicama, a kada je otišao po sto poveo je kolegu da bi imao svedoka pošto je ostatak novca, dvadesetice zamotane u papir po 1.000 dinara, poneo u kutiji za cipele.

- Nisu hteli da prime kovanice jer im navodno banka neće uvažiti pazar. Radnica je ipak pozvala banku i tvrdila je da joj je rečeno da će im na 20.000 dinara uzeti 1.000 dinara provizije. Pristao sam, a kada su prebrojali novac tvrdili su da kovanice iz 2003. godine ne važe. Bio sam siguran da je to validan novac pošto sam proverio na sajtu Narodne banke. Na kraju je banka prihvatila kovanice i mogao sam da odnesem sto. U prodavnici sam najavio da će banka imati problema jer mi je bespravno uzela proviziju i onda su mi vratili 1.000 dinara uz priznanje da ih banka nije ni tražila – priča R. V.

Kada je njegova žena otišla u menjačnicu sa kovanicama u vrednosti od 6.000 dinara da kupi 50 evra radnica je odbila da joj proda evre. R. V. je kasnije rekao radnici da mogu da izgube licencu jer odbija važeći novac i da će slučaj prijaviti i ona je trčala za njim, ali on više nije želeo da se objašnjava.

- Prijaviću taj slučaj zaštitnicima potrošača jer nije bila u pitanju zamena već kupovina. U drugoj menjačnici nisam imao problema, a ima i jedna pekara koja mi rado menja kovanice u papirni novac i polako uspevam da ih zamenim tako da mi je preostalo još oko 370.000 dinara u kovanicama – kaže R. V.

Obraćao se i tržišnoj inspekciji u kojoj tvrde da njegov slučaj nije u njihovoj nadležnosti i uputili su ga na terensku kontrolu koja kontroliše fiskalne kase i dnevni pazar, ali i tamo kažu da ne rade na takvim slučajevima.

- Ne znam ko se uopšte bavi situacijama u kojoj vam odbijaju validni novac. Nije moguće da se niko u Srbiji ne bavi tim problemom. Gradnja kuće svakako kasni i lično ću se potruditi da nađem instituciju ili lice koja može da mi da pravi odgovor – kaže R. V.   

U kutiju za cipele stane 50.000 dinara

- U prosečnu kutiju za cipele stane lepo složenih 50.000 dinara po 20 dinara. Vodim evidenciju i sve pišem gde i kada i po koliko sam uspeo za zamenim ili potrošim. To ne znači ništa nikome, ali meni znači. Na benzinskoj pumpi na kojoj uvek sipam benzin već znaju da plaćam u kovanicama i ne broje više, samo me pitaju koliko sam doneo – kaže R. V.

Misle da se šalim

- Građevinskom inženjeru sam trebao da platim još 300 evra. Pitao sam da li mogu da platim ceo iznos u kovanicama po 20 dinara i rekao je „pare su pare“. Kada sam doneo novac bio je začuđen jer je mislio da sam se šalio. Pozvao je sve zaposlene i svi su bili šokirani – kaže R. V.  

V.B.V.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se