Slobodan
26-11-2018
0

Na ovogodišnjem, jedanaestom po redu Festivalu mlade rakije, posebno su se izdvojile rakije Gordana Stanišića. Prema oceni stručnog žirija, Stanišić je napravio najbolju rakiju od maline i trešnje za koje je dobio zlatnu medalju. Zlato je dobio i za rakiju od šljive a tri srebrne medalje za rakiju od višnje, dunje i viljamovku.

 Zahvaljujući pažljivom odabiru zdravih plodova voća, veštini, znanju i posvećenosti, u Gordanovoj destileriji koja se nalazi između Apatina i Kupusine, dobija se rakija jedinstvenog prirodnog ukusa i kvaliteta. - Prilikom pripremanja voćnih rakija najbitnija je osnovna sirovina, a to je voće i zbog toga pažljivo biram kada od lokalnih proizvođača kupujem voće. Kupujem voće koje se bere u punoj fiziološkoj zrelosti jer u tom stadijumu voće sadrži maksimalnu količinu šećera i najizraženiju sortnu aromu koja je veoma važna za svaku voćnu rakiju. Najznačajniji parametri kvaliteta voća su sadržaj šećera, proteina, vitamina, kiselina (limunska, jabučna, vinska, sirćetna), organskih jedinjenja i minerala. Ovi sastojci daju rakijama karakterističan ukus, miris i boju. Proces alkoholne fermentacije se veoma teško odvija ako u voću nema dovoljno azota i fosfora jer su oni neophodni kvascima za rast i razmnožavanje. Svakako najznačajnija komponenta voća u proizvodnji voćnih rakija je šećer. Sadržaj šećera zavisi od voćne vrste, agrotehničkih uslova i stepena zrelosti voća – ističe Stanišić

 Rakija je žestoko alkoholno piće koje se dobija jednostrukom ili dvostrukom destilacijom mase koja nastaje alkoholnim vrenjem voća, raži, krompira i sličnog.

- Destilacijom se iz prevrelog kljuka odvajaju isparljivi sastojci od sirovine. Voda i alkohol su dominantne komponente destilata, ali za kvalitet rakije veoma su važne i ostale komponente koje prelaze u destilat, kao što su aromatične materije, isparljive kiseline, estri, etri, viši alkoholi itd.

 

Razne primese u destilatu, njihova količina i međusoban odnos imaju presudni značaj za kvalitet i svojstva pića. Svi isparljivi sastojci nisu jednako vredni za kvalitet rakije. Prisustvo nekih sastojaka u rakiji je poželjno, a drugih nije. Zato je veliko umeće pravilno voditi destilaciju i dobiti rakiju čistog mirisa na voćnu vrstu od koje potiče, armoničnu po ukusu i potpuno bistru. Moram da napomenem da nikada ne dodajem šećer ili bilo koje aditive u rakiju jer bi oni drastično smanjili njen kvalitet. – kaže Stanišić. - Posle prve destilacije dobija se tzv. meka rakija, s manjim procentom alkohola, a ponovnom destilacijom meke rakije dobija se prepečenica

 

 Stalna kontrola sirovina i  svih procesa koji prate proizvodnju za posledicu imaju vrhunski kvalitet rakije koja se već pet godina pravi u krugu porodice i sa prijateljima. – Nikada nisam imao nameru da  proizvodim rakiju sve do dana kada mi je tatin prijatelj ponudio da otkupim kazan od 60 litara za pečenje rakije. Tada sam pomislio da bi to bio lep hobi kojim bi uspeo da se otrgnem od svakodnevnog stresa i obaveza. Nisam mnogo razmišljao, kupio sam kazan i počeo da proučavam proces pravljenja rakije. Pročitao sam mnogo knjiga i savete sam tražio od najvećih stručnjaka kao što je Prof. dr Ninislav Nikičević. Ubrzo sam shvatio da je pečenje rakije jedna filozofija koja me je sve više obuzimala. Poslušao sam svakoga ali sam uhvatio svoj pravac i svoju filozofiju od koje ne odstupam- kaže Gordan.

U početku,  kvalitetno  tradicionalno piće  pravilo se za porodicu i prijatelje koji su ubrzo shvatili  da Gordan u svojim buradima  ima pravi dijamant, koji bi trebalo podeliti sa širom publikom. Tako ga je ove godine prijatelj Goran Knežević iz Žednika nagovorio da se prijavi na takmičenje i da pošalje uzorke rakija za Festival. Da su prijatelji bili u pravu, potvrdio je stručni žiri Festivala. Gordan je osvojio šest medalja koje su mu potvrdile kvalitet i dale mu nove ideje i motiv da proširi svoju proizvodnju kako bi i drugi mogli da uživaju u kvalitetu njegove rakije.

 

 – Cilj mi je da predstavim rakiju širem krugu ljubitelja ovog pića. Imam dozvolu za proizvodnju, a svakog trenutka očekujem da mi stigne dozvola za prodaju pa da krenemo u ozbiljniji posao. Imam u planu poklon i restoranske varijante a posebno iznenađenje će biti rakija koja će sigurno biti jedinstvena na našem tržištu.- ističe Goran sa velikim entuzijazmom.

 Kapacitet Gordanove destilerije je hiljadu litara mesečno proizvedene rakije od različitog voća koje uspeva u Subotici i okolini. Sem toga, destilerija je počela da pregovara i oko saradnje sa više subotičkih gazdinstava, kako bi imala obezbeđen siguran plasman voća.

 L. Marjanov


Komentari

Napravi NalogPrijavi se