Slobodan
28-11-2019
0

Studentsko odmaralište na Paliću ušlo je u treću fazu izgradnje, a prvi studenti u ovom kompleksu očekuju se već na proleće, poruka je sa obilaska gradilišta na obali Omladinskog jezera, kojeg su zajedno obišli ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Studentskih odmarališta Srbije Nenad Borovčanin.

Na proleće, ukupan kapacitet ležajeva biće 420, a očekuje se da bi nakon završetka adaptiranja starih zgrada, taj broj mogao da bude oko 700. Vrednost ovog projekta, kojim će Subotica dobiti najveće studentsko odmaralište u zemlji, je oko 5,35 milona evra.

Obišavši radove na Studentskom odmaralištu ministar Šarčević je naveo  da su prve dve faze, od predviđenih pet, koje su završene dovoljne da odmaralište oživi, a da će se treća faza, koja je u toku i obuhvata opremanje tri izgrađena objekta nameštajem i opremom, nadalje nesmetano odvijati.

"Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata studentskih odmarališta finansira se iz kredita koje država otplaćuje i podiže za ove namene. U odmaralište na Paliću biće ukupno uloženo 5,35 miliona evra. Kapacitet ovog odmarališta nakon završetka planirane izgradnje i adaptacije biće 700 ležaja. Palić će biti najveće studentsko odmaralište, najveći studentski centar sa brojnim sadržajima. Ovakvi objekti koriste se i u komercijalne svrhe kako bi postali samoodrživi, ali ne na uštrb potreba studenata. Učenički i studentski domovi u nekom periodu kada studenti nemaju obaveza rade kao hosteli tako da tim delom izdržavaju sami sebe i podižu standard zaposlenih. " rekao je ministar prosveteMladen Šarčević.

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban zahvalio se Vladi Republike Srbije koja je, kako je istakao,  tokom nekoliko proteklih godina u obnavljanje  vaspitno-obrazovnih ustanova i studentskih centara na teritoriji grada Subotice uložila više sredstava nego što je to učinjeno decenijama unazad. Laban je dodao da je Studentsko odmaralište na Paliću jedna nova jedinica, veoma značajna za poboljšanje standarda učenika i studenata, ali i za subotičku lokalnu samoupravu.

"Mi ulažemo velika sredstva u razvoj Palića, a ovo studentsko odmaralište će povećati smeštajne kapacitete koji nedostaju Subotici i Paliću. U ovom trenutku raspolažemo sa oko 2.500 ležaja što je, složićete se, nedovoljno, s obzirom na to da je Subotica drugi grad po veličini u Vojvodini, a peti u Srbiji. Drago mi je što ćemo izgradnjom studentskog odmarališta povećati smeštajne kapacitete, tim pre što se ovde održavaju i velika sportska takmičenja, a razvijen je i kongresni turizam." naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Potvrdu da će početkom naredne godine biti otvorena Radna jedinica Studentskih odmarališta Srbije na Paliću dao je i Nenad Borovčanin, direktor Studentskih odmarališta Srbije, koji veruje da će ovaj objekat biti rame uz rame sa evropskim studentskim odmaralištima.

"Iskoristio bih i priliku da se zahvalim gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu, ministru Šarčeviću i kompletnoj Vladi Republike Srbije, zato što nakon nekoliko godina pauze nastavljamo sa radovima čijim završetkom ćemo zaokružiti celinu studentskih odmarališta Srbije. Siguran sam da su naša odmarališta po standardima u samom vrhu, kad je Evropa u pitanju. Već do početka proleća, biće primljeno 50 novih radnika, sa teritorije grada Subotice, što, siguran sam, mnogo znači svim ljudima koji čekaju zaposlenje" istakao je Nenad Borovčanin.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se