nina
25-09-2018
1

-Dobro je rodilo, pristojna je i cena, ali sve je to uzalud ako ne obezbedimo dovoljno kvalitetnih radnika da na vreme oberu jabuku. Jabuka je kao žena, traži nežnu ruku. Niti smeš dovoljno da je stisneš, niti ne daj Bože ispustiš. To se ubrzo sve oseti na njenoj koži, počne jabuka da na tim mestima crni a onda i trune. Loša berba može da upropasti i najbolji kvalitet jabuka. Još nije izmišljena mašina za branje ovog voća, u Americi su počeli da roboti beru jabuku a mi se mučimo kako da obezbimo dovoljno vrednih ruku da uberu ovu kraljicu voća-.

    Ovo nam priča Marjan Davčik, direktor Zemljoradničke zadruge „Voćko“ u Gornjem Tavakutu, gde je u punom jeku berba jabuka. Ovu zadrugu je pre 16 godina osnovalo 30 voćara iz Tavakuta, izgradili su zajedničku hladnjaču gde mogu da smeste dve hiljade tona jabuka, oko 300 tona u protočnim komorama a izgrađen je i najsavremeniji prostor potreban za utovar jabuka i rukovanje šleperima. Svaki od 30 udruženih voćara i na svojim imanjima kod kuće imaju svoje hladnjače, pa se u zajednički „frižider“ „Voćka“ smeštaju samo jabuke koje će se tek na proleće prodavati. Zadruga je prošle godine montirala i liniju za proizvodnju ceđenih sokova od jabuke, malog kapaciteta 40 litara na čas. „Voćko“ je prepoznatljiv i po tome, što već jednu deceniju ceo rod jabuka izvozi u Rusiju.

    -Imamo ove godine dobar rod,- kaže Davčik. U starim voćnjacima gde su zasadi proređeni ubraćemo od 40 do 50 tona po hektaru a u novim zasadima rod se kreće i do 90 tona po hektaru. Tamo gde voćnjake nije zahvatio grad kavlitet jabuka je odličan, a na plantažama koje je „led“ zahvatio sva jabuka moraće da ide u industrijsku proizvodnju. Mi najviše gajimo sorte jabuka koje imaju takozvanu dopunsku crvenu boju, koja se i najviše traži u Rusiji. Može jabuka da ima krupnoću, da bude potpuno zdrava, ali ako nema boju, mora da ide u drugu klasu ili čak u niži rang. Kod ovih sorti najvažnije je da 15-20 dana pred berbu bude dosta sunca, jer tada ove jabuke dobijaju tu dopunsku crvenu boju-.

    Tavakutski „Voćko“ ima tu sreću da već desetak godina ima stalne sezonske radnike, koji su pouzdani i znaju ovaj posao. Reč je o beračima jabuka iz Malog Iđoša, Bačke Topole, Sombora i Sente. Tu u voćnjaku, gde su grane skoro do zemlje savijene od odličnog roda zatičemo Milenu Svoren, Karolinu Svobodu, Matildu Barnu iz Malog Iđoša i Bojanu Đuraković iz Bačke Tople.

    -Kod branja jabuka, mnogo toga treba znati,- objašnjava Matilda Barna, vođa smene sezonskih radnika. Berač mora znati sve o jabuci. Nema ništa goreg nego zagristi jabuku koja je pogrešno ili prerano ubrana, dok se ukus još nije razvio kako treba, a vitamini se nisu imali priliku pravilno oblikovati. U osnovi se jabuke moraju uvijek oprezno brati. Nemojte ih samo kidati s grana. Jabuka je zrela za berbu samo ako se može lako ubrati, odnosno kada se peteljka jabuke može lako odvojiti od grane ako je okrenete na stranu. Ostali su pokazatelji da je jabuka spremna za berbu široka i duboka čaška i smeđe koštice. Spremnost za branje i jelo razlikuju se, doduše, od vrste do vrste. Na neka stabla mora se ići i po četvrti put da bi se obrale zrele jabuke. Posebno treba paziti da u kutije gde se jabuke pakuju ne dođe oštećena jabuka. Natrula jabuka ispušta etilen, bezbojni plin zbog kojih druge jabuke brže sazrevaju i lako se mogu pokvariti-.

    Kad nema drugog i boljeg posla pedesetak sezonskih radnika koji beru jabuke u „Voćku“ zadovoljni su visinom nadnice.

    -Nadnica je trenutno 200 dinara na sat a prošle godine je bila 180 dinara,- priča Milena Svoren. Radimo osam sati dnevno i za mesec dana možemo da zaradimo i do 40.000 dinara. Za naše prilike to je pristojna zarada iako znamo da se u Sloveniji ili na Zapadu na branju jabuka mesečno može zaraditi i 1.500 evra -.

    Iz hladnjače Zemljoradničke zadruge „Voćko“ u Tavankutu više od decenije šleperi jabuka odlaze za Rusiju. Tako će biti i ove godine, gde će se sav rod od 3.000 tona prvoklasne jabuke naći na ruskom tržištu. Jabuka je odlično rodila u Evropi pa su cene ove godine nešto niže i kreću se od 50 do 60 dinara za kilogram.

    -Izvoz jabuke u Rusiju već duže vreme stagnira čak se i smanjuje,- kaže Marjan Davčik. Posle trgovinskog rata koji je Rusiji nametnuo Zapad, mi smo imali odličnu priliku da nadoknadimo taj nedostatak jabuka. Znajući da će kriza duže potrajati, Rusi su masovno podizali svoje voćnjake i trenutno 40 odsto svojih potreba obezbeđuje iz domaće proizvodnje. Našli su i odličnog snadbevača iz Moldavije i tek na trećem mestu dolaze jabuke iz Srbije. Ranije smo praktično šlepere punili u voćnjaku i jabuke su odlazile za Rusiju, a sad ceo rod moramo da smestimo u hladnjače i čekamo, tamo negde početkom iduće godine izvoz za Rusiju. Zbog situacije u kojoj se našlo, rusko tržište je dosta zahtevno. Oni uvoze samo prvoklasnu jabuku. Mi na primer uz svaki šleper koji ide za Rusiju, šaljemo i labaratorijske papire da u našim jabukama nema ostatka pesticida.-

Milutin Mitrić

 

 

Antrafile   

Čarobno voće

    Jeste li znali da jabuka pripada porodici ruža i da u svetu postoji približno 20.000 sorti? Ili da potrošnja jabuka u Njemačkoj iznosi 17,6 kg po osobi, u Srbiji 14 kg a najviše jabuka jedu Turci, 36 kilograma po glavi stanovnika. Najpopularnije vrste su zlatni delišes, ajdared i gala.

 

Dnevnica 160 evra

    Kako pišu neki portali,Novi Zeland je nedavno pozvao sezonske radnike iz Srbije da dođu i kod njih beru jabuke za dnevnicu od 160 evra. Tamošnji voćari traže od svoje Vlade da odobri dolazak većeg broja sezonskih radnika iz celog sveta, koji bi, uz pomoć turističke vize došli na Novi Zeland i brali jabuke..

    Prema trenutnim propisima, Novi Zeland na godinu sme da primi najviše devet i po hiljada sezonskih radnika,što je nedovoljno za poslove u poljoprivredi. Najniža zagarantovana satnica u Novom Zelandu je 14,75 dolara.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se