Slobodan
21-11-2018
0

Potpukovnik Filip Delsol naglasio je da svake godine misija odbrane pri Francuskoj ambasadi u Beogradu, dolazi u Suboticu i odaje počast preminulom legionaru Goranu Franjkoviću, njegovoj hrabrosti i žrtvi koju je dao u službi Republike Francuske.

- Goran Franjković je bio legionar u stranoj legiji. Otišao je u tuđu zemlju, u Avganistan, gde je pre sedam godina poginuo vršeći svoj zadatak u službi Francuske. Naša dužnost je da dođemo u Suboticu i da mu odamo počast. Ambasada Francuske poštuje njegovo žrtvovanje za našu zemlju. Nama je drago i ponosni smo što smo ovde sa vama danas, uz sećanje na Gorana. – izjavio je Delsol.

Prvi Sekretar ambasade Republike Francuske u Srbiji, Maksim Reno, već dve godine zaredom, takođe odaje počast preminulom Goranu Franjkoviću.

-Mislim da je veoma značajno da je Francuska ambasada prisutna ovde zato što je ovaj vojnik dao svoj život za Francusku. Važno je da se toga sećamo i posle sedam godina. Mislim da je neophodno da Francuska dokaže da, i posle, kada vojnik pogine, sačuva uspomenu na vojnika, da bude prisutna i danas ovde u Srbiji, da se seća žrtava koja su učinjena za Francusku zbog dobrobiti i prijateljstva sa Srbijom. – naglasio je Maksim Reno.

Svake godine, od 2011.-te, predstavnici Francuske, svojim prisustvom ukazuju poštovanje prema preminulom Goranu Franjkoviću i njegovoj porodici.

-Na taj način oni dokazuju svoju veličinu. Lično sam, kao i moja porodica zahvalan na tome. Trudimo se da i mi isto tako uzvratimo na neki način poštovanje i sve ono što oni čine da bi porodici ublažili taj bol i podelili sa nama zajedno. Isto tako izazivaju i ulivaju jedan ponos porodici, jer ako je to delo moga sina za koje je on život dao poštovano u svetu, onda znači da je nešto za dobrobit čovečanstva i ja sam na to ponosan i zahvalan sam svim predstavnicima Francuske, i vojne i civilne vlasti koji čine sa svoje strane sve da Goranovo ime i delo ne bude zaboravljeno. -  rekao je gospodin Pavao Franjković, otac preminulog Gorana Franjkovića.

J. Tonković


Komentari

Napravi NalogPrijavi se