Slobodan
16-10-2019
0

Velika većnica subotičke Gradske kuće u nedelju uveče je ličila na najlepše scene Pariza i svetskih prestonica, jer  je svečanu salu Gradske kuće u Subotici harmonijom zvuka ispunio jedan od najvećih svetskih umetnika, pijanista iz Rusije, Andrej Gugnin.

 

Svečana sala je odisala intelektualnim duhom, mesta su bila ispunjena do poslednjeg, a dodatni redovi su popunjeni i rezervnim stolicama. Na licima subotičkih građana koji vole klasike, profesora, muzičara, građana svih profesija i ljubitelja klasične muzike mogao se videti srećan izraz lica, dok su slušali prelide Frederika Šopena i  Dumku petra I. Čajkovskog u izvođenju svetskog pijaniste. Kako je neko rekao, te večeri Subotica se upisala među najprestižnije muzičke dvorane u kojima je Andrej nastupao.

Nakon Londona, Moskve, Jerusalima, Beograda i drugih svetskih metropola u kojima je nastupao, mladi pijanista prihvatio je poziv Gradske uprave i gradonačelnika Subotice, da u poznatom gradu na severu Bačke održi koncert, u okviru velike ovogodišnje koncertne sezone, a samo pet dana ranije, održao je koncert u Konzervatorijumu Čajkovski, najprestižnijoj koncertnoj dvorani u Rusiji.

Andrej je oduševljen Velikom većnicom, pohvalio je i klavir i akustiku sale Većnice, a sutradan je našao vremena da deci Muzičke škole održi javni čas. Za mlade učenike Muzičke škole bio je to nezaboravan doživljaj i motivacija za lične uspehe u muzici.

 

Nakon koncerta, Gugnin je našao vremena i za pitanja nopvinara, a komentarisao je svoj doživljaj koncerata u Srbiji i Subotici.

 

„Bio sam veoma uzbudjen, uglavnom zbog divne publike, koju sam sreo ovde u Srbiji, tačnije oba dana i u Beogradu i ovde u Subotici. To stvara veliku energiju u meni kao izvodjaču, kada dobijem toliku pažnju i zahvalnost publike. Tako da, iako sam se prehladio pre par dana i nisam se osećao najbolje, ova topla podrška Subotičana me je bas usrećila”, rekao je Andrej u velikoj većnici.

 

Zanimljivo je bilo i pitanje da li je Gugninu, kao umetniku svetskog ranga bio izazov da dodje u jednu malu zemlju i ovako mali grad?

 

„ Imajuci u vidu, da imam mogucnost da izvodim u mnogo različitih mesta i gradova, ipak mogu da kažem da je Subotica veoma posebno i divno mesto, toliku lepotu uopšte nisam ocekivao, nešto toliko veliko i lepo, a i sam klavir je bio prelep i akustika je bila veoma dobra. Moj stav prema sviranju je da uvek dajem 100 posto u svom performansu, da budem potpuno posvećen, a nebitno je da li je to veliki ili mali grad. Ja volim ceo ovaj region, Balkanski region i uvek mi je veliko zadovoljstvo da ovde nastupam”, rekao je Andrej Gugnin u Subotici.

Istakao je i da mu se u Srbiji najviše sviđaju ljudi.

„To je ustvari najvažnije, kada imate nekoga ko zaista može da uživa i kome se obraćate muzikom, jer na kraju, to je ono što je važno u trenutku kada ste na sceni, da ljudi razumeju i cene ono što radim. Zato mi se veoma sviđa ovde, uživanje  je bilo svirati u Subotici ovu klasičnu romantičnu muziku, poručio je Andrej Subotičanima, najavljujući svoje nastupe sa Moskovskom filharmonijom u narednoj godini Betovena.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se