Slobodan
15-09-2018
0

 Nevena je svoj dar za pisanje potvrdila na takmičenju iz srpskog jezika, gde je na opštinskom takmičenju  osvojila drugo mesto, a na okružnom treće. Da je multitalentovana, govori činjenica da je na opštinskom takmičenju iz fizike osvojila treće mesto , a na takmičenju iz bilogije peto. Ipak, pisanje joj je hobi i velika ljubav, a ove godine, od sebe očekuje još više, zato što pokušava da bude vukovac i ako se dovoljno potrudi, đak generacije.

Za dobar uspeh, potrebno je paziti na času

- Sve predmete volim, ali mi je srpski glavna opcija za takmičenje, a na časovima volim matematiku. Kada sam krenula u peti razred, dobili smo razrednog starešinu Dušicu Kosović, nastavnicu srpskog jezika. Moram da priznam da je ona najviše doprinela da zavolim pisanje i srpski jezik. Rekla sam joj da bih volela da idem na takmičenje, ona me je podržala, pomogla mi i dobro me pripremila. Na takmičenju mi je nedostajao jedan bod da prođem dalje i to me je podstaklo da se potrudim još više i da dokažem sebi da mogu, pa sam u šestom razredu dobro prošla. Pošto do sedmog razreda nema republičko takmičenje, ove godine se nadam i trudiću se da dođem do njega. – istakla je Nevena

Prema Neveninim rečima, za dobar uspeh nije potrebno mnogo učiti, već paziti na času i slušati nastavnike. - Više pratim na času gde većinu gradiva zapamtim i onda obavezno još i kući pogledam. Provedem dosta vremena čitajući i zapisivajući a ako je neko teže gradivo, njemu posvetim malo više vremena. Učim, ali ne mogu da kažem da je to nešto mnogo. – kaže Nevena.

Za Nevenu u školi kažu da je vrlo talentovana, vredna i radna. – O Neveni, zaista mogu da kažem sve najbolje. Ona je, pre svega, multitalentovano dete i , što se tiče škole, na svim segmentima dominira.  Kao prijatelj je vrlo odana i uvek je spremna da pruži pomoć. U komunikaciji sa vršnjacima je izuzetna, zrelih rezona s obzirom na njene godine. Ume realno da sagleda stvari i svojom smirenošću uspešno održava skladan odnos sa svima u odeljenju. Nevenu, u budućnosti, vidim u radu sa ljudima, kao novinara ili prevodioca. – istakla je Dušica Kosović, odeljenski starešina i nastavnik srpskog jezika.

Novinarstvo kao ljubav i hobi

Pored pisanja, Nevena voli da čita knjige pa često odlazi u Gradsku biblioteku kako bi pronašla neku zanimljivu knjigu. Najviše čita avanturistički žanr, knjige Uroša Petrovića i sve knjige koje su namenjene tinejdžerima. Svoj talenat za pisanje uspešno iskazuje kao najmlađi član redakcije „Novih subotičkih novina“. – U trećem razredu, učiteljica nas je pitala ko bi želeo da se upiše u školicu novinarstva i da nauči lepo da piše sastave. Prozvala je neke iz razreda, za koje je mislila da imaju talenat za pisanje. Moje drugarice su posle dve godine odustale, a ja sam ostala jer pisanje tekstova za novine gledam kao hobi a ne kao obavezu. Volim da pišem, a ljubav prema novinarstvu i pisanju me drži da ne odustanem. Volim da pišem izveštaje, sastave i da radim intervjue. Želja mi je da nastavim sa pisanjem, da mi jednoga dana, novinarstvo bude hobi i da nastavim da pomažem redakciji „Novih subotičkih novina.“- istakla je Nevena

Pored škole, Nevena već četiri godine trenira odbojku u ŽOK Subotica. – Žao mi je što ranije nisam krenula na odbojku. Dugo sam tražila sport koji bih trenirala, mnoge sam probala, a odbojka mi se najviše svidela. Odmah mi se svideo prvi trening i nije mi teško da pored svih obaveza u školi, izdvojim vreme za trening odbojke.-kaže Nevena.

Prilika da prenese svoje znanje drugima

Pored svih obaveza, Nevena uvek pronađe slobodno vreme koje koristi kako bi se družila sa drugarima, gledala seriju ili film i  igrala sa mlađim bratom Vukašinom.

Posle osnovne škole želela bi da upiše Gimnaziju, prirodno - matematički smer, a jednoga dana, želja joj je da bude nastavnik i da svoje stečeno znanje prenese na decu. – Često posmatram moje nastavnike kada predaju na času i uvek se pitam kakva bih ja bila kao nastavnik i šta bih učila decu. Volim da se igram sa mojim bratom koji je predškolac, tako što ga učim slova i brojeve. Jednostavno, volim da prenosim svoje znanje i zaista bih želela da jednog dana budem nastavnik ili profesor pa da imam priliku da naučim druge nečemu. – kaže Nevena

Prema Neveninim rečima, najveća podrška su joj roditelji koji pred svako takmičenje razgovaraju sa njom i opuste je. Uvek joj kažu da su oni svakako ponosni na nju i da ne radi nešto zbog njih već samo radi sebe. Ukazuju joj da je bitno da se fokusira i da ostvari svoje ciljeve. Kada nešto ne uspe, roditelji su tu da joj vrate volju i snagu, što Neveni mnogo znači. Pored roditelja, velika podrška su joj drugarice Ana, Miljana i Nađa.

L. Marjanov


Komentari

Napravi NalogPrijavi se