Slobodan
08-10-2018
0

Teodor je vrlo rano zavoleo matematiku jer ga je u svet računanja i rešavanja logičkih zadataka uvela mama koja je po zanimanju učiteljica.

- Kada sam bio mali, mislim da još nisam ni krenuo u školu, moja mama mi je uvek postavljala neke logičke zadatke i ja sam polako počeo da volim ovaj predmet. Kada smo se šetali ulicom, uvek smo nešto računali i brojali. Ona se tako igrala samnom, a meni se ta igra mnogo sviđala. Kada sam krenuo u školu, polako sam dogradio moje znanje i matematika je postala moj omiljeni predmet. Danas mi nije teško da je učim i radim zadatke i ceo dan ako je to potrebno. - priseća se Teodor.

 

Potreba za više znanja

 

Prema Teodorovim rečima, u petom i šestom razredu osnovne škole, osetio je da mu je potrebno mnogo više znanja nego što mogu da mu pruže nastavnici u školi, pa je tražio od roditelja da ga upišu na privatne časove kako bi mogao da nauči više i da zadovolji svoju potrebu da sazna sve u matematici. Roditelji su ga podržali i tada je počeo da se sprema na takmičenja. Svake godine je sve više napredovao, da bi u drugom razredu srednje škole na republičkom takmičenju iz matematike osvojio treće mesto. Za koje smatra da mu je najveći uspeh do sada. Prošle godine je bio prvi ispod crte što ga je razljutilo i obećao je sebi da će ove godine dati sve od sebe da pređe crtu i bude prvi.

 

Iako je svake godine sve više napredovao i sve više znanja usvajao, Teodoru matematika polako postaje monotona a svoje interesovanje i znanje matematike usmerava i koristi u informatici. -Kako se odmiču godine, matematika mi postaje monotona i polako se udaljavam od nje, a sve me više zanima informatika i programiranje koje mi do sada nije privlačilo veliku pažnju. Moj otac je programer i žao mi je što nisam, do sada, malo dublje ušao u svet kompjutera. Sada bih voleo ali nemam mnogo vremena jer moram da se posvetim školi u kojoj moram da budem dobar u svim predmetima, a neki od njih me baš i ne zanimaju.- rekao je Teodor i istakao da će se ove godine potruditi da osvoji neku nagradu na takmičenju iz matematike kako bi mogao da upiše FTN i da više vremena posveti računarima i programiranju.

 

Uspeh nije posledica sedenja nad knjigom

 

Teodor ne uči mnogo, a vreme koje izdvaja za učenje zavisi od predmeta. - Ne mogu da kažem koliko učim jer je to relativna stvar. Prošle godine mi se desilo nešto vrlo zanimljivo. Najmanje vremena sam posvetio učenju, a imao sam najbolje ocene. Tako da, ne mogu da kažem da je uspeh posledica učenja i sedenja nad knjigom. Meni je problem jedino što ne znam i ne volim da učim napamet, a u Gimnaziji ima par predmeta koje samo tako mogu da učim pa mi to predstavlja pravi problem. Žao mi je što najviše vremena, uvek posvetim tim predmetima, umesto da radim ono što volim i time sve više napredujem i naučim. Matematiku bih mogao da učim ceo dan a za neke predmete mi je mnogo i sat vremena.- rekao je Teodor.

Za Teodora u školi kažu da je vrlo inteligentan i da se ističe po karakternim osobinama. Vredan je, marljiv i rado pomaže drugarima. Iznad svega, on je dobar prijatelj i dobar uzor za svoje vršnjake.

Slobodno vreme voli da provede u fizičkoj aktivnosti. Voli da trči, pliva i da ide u teretanu. Učestvovao je na subotičkom maratonu u trci na pet kilometara.

 

Spoj zadovoljstva sa znanjem

 

Kao najveću podršku, Teodor navodi svoje roditelje, prijatelje i sve koji su mu ikada pomogli u životu. - Smatram da su mi, pored roditelja, najveća podrška sve osobe koje su mi nešto pomogle u životu. U osnovnoj školi, to je bio moj učitelj, dok sam trenirao košarku, to je bio moj trener... Svi oni su doprineli da danas budem tu gde jesam i mnogo sam im zahvalan na tome.- istakao je Teodor.

 

Posle Gimnazije, Teodor planira da upiše FTN u Novom Sadu i da jednoga dana bude programer. Pošto voli da igra igrice na kompjuteru, voleo bi da spoji zadovoljstvo sa znanjem i da bude programer za igrice na kompjuteru.

 

L. Marjanov

 

 

 

 


Komentari

Napravi NalogPrijavi se