nina
25-09-2018
0

U prostorijama Hotela Galeria, članovi Rotari kluba iz Subotice organizovali su humanitarno veče posvećeno prikupljanju materijalnih sredstava za Centar za slabovide osobe u Kragujevcu. Tokom večeri, prodavala se knjiga “Maratonac” i Rotari klub je prikupio 25.800 dinara koje će biti uplaćene na račun Centra u Kragujevcu. - Prodale su se sve knjige koje smo dobili od Delta fondacije koja je finansijski podržala knjige. Da smo imali više knjiga, sigurna sam da bi se i te knjige rasprodale. Veče je prošlo u lepoj atmosferi. Pozvali smo mnogo mladih ljudi i zadovoljna sam kako je sve prošlo. - istakla je dr sci. med Katja Puleva, presednik Rotary kluba Subotica.

Knjiga “Maratonac” predstavlja autobiografiju Gorana Nikolića, maratonca koji je nadmašio rekord iz „Ginisove knjige rekorda“ istrčavši 55 maratonskih trka za 55 uzastopnih dana. Goran je slabovida osoba. Rođen je sa samo 5% vida na jednom oku. Ovo je priča o njegovom životu, razmišljanjima i podvigu koji je ostvario, o zabranjenoj ljubavi, hrabrosti i prevladavanju sopstvenih ograničenja. U isto vreme, ovo je i priča o pronalaženju alternativa u životima osoba rođenih sa invaliditetom kao i pomeranju granica ljudske izdržljivosti. Goran Nikolić je trčao 55 uzastopnih maratona da bi pokazao mogućnosti osoba sa invaliditetom i da bi prikupio sredstva za razvoj sportskih aktivnosti osoba sa invaliditetom u Centru “Iskra” u Kragujevcu, koji je druga zadužbina Delta Holdinga.

Nakon razgovora o knjizi, prikazan je film „Otvorenih očiju“ u režiji Marka Novakovića i produkciji Delta Fondacije, o Goranovom podvigu.

Film i knjiga su na dirljiv način dočarali priču o humanom poduhvatu i životnom putu našeg maratonca.

U subotu, 15. septembra, predstavnici Rotary kluba Subotica su sa guvernerom Vladanom Matićem obišli školski centar “Dositej Obradović” i OiSŠ “Žarko Zrenjanin”. Prilikom posete, školama su poklonjena po tri kompjutera i razgovaralo se o problemima ovih ustanova i o mogućnostima za pronalaženje rešenja.

- Prilikom obilaska ŠC “Dositej Obradović” i OiSŠ “Žarko Zrenjanin”, imali smo konstruktivne razgovore sa predstavnicima ovih ustanova. Pričali smo o problemima i tražili smo rešenja za njihove probleme. U narednom periodu ćemo se potruditi da ih podržimo i da pomognemo koliko možemo zajedno sa ostalim Rotary klubovima u Srbiji. - istakla je Puleva

Kao znak zahvalnosti, učenici ŠC “Dositej Obradović” su na dirljiv način članovima Rotari kluba priredili priredbu u kojoj su koristili znakovni jezik.

Rotary klub u Subotici nastavlja da pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija. Trenutno se čeka finansijski izveštaj sa humanitarne akcije koju je Rotary klub organizovao u toku Berbanskih dana na Paliću. Prodato je 2640 obroka a novac koji je prikupljen prodajom obroka biće namenjen za studentske stipendije socijalno ugroženih učenika.

 

L. Marjanov


Komentari

Napravi NalogPrijavi se