Slobodan
08-10-2018
0

Stigla je jesen, još jedan uspeh ove vlasti. Ličnim angažovanjem vladajućih struktura, jesen je u Srbiju stigla po daleko povoljnijim uslovima nego u državama regiona i to koji minut kasnije u odnosu na njih. Dok je pola Evrope zahvatila jesen, mi smo zahvaljujući ličnim zalaganjem odgovornih ljudi na položaju, još bili u letu. Evropljani su nosili tamne kapute, a mi smo koji minut duže nosili lanene košulje kratkih rukava i veselih boja. Kočničari svakog napretka u Srbiji, koji narodu samo žele kišne oblake, nisu ni ovog puta primetili ovaj napredak već se bave nekim trivijalnim temama kao što su izvoz svinjskih glava i papaka u Kinu.

Ono što naši poslovično skromni funkcioneri nisu hteli da se hvale, a što je ipak procurelo u javnosti, jeste da ćemo i pored protivljenja građana cele Evrope i ove godine krajem oktobra imati pomeranje sata unazad. Možda će ovo biti zadnji „rikverc“ na šta će se Srbija jako teško privići. Mi već trideset godina, ne samo sa satom, već i sa životom, stalno idemo korak napred pa dva koraka nazad. To nam je izgleda najdraži ples u životu. Nije isključeno da ovo stalno „drndanje“ sa satom, čas napred, čas nazad bude već od proleća i ukinuto, ali naše mudro rukovodstvo će se potruditi da nas povremeno vraća unazad, jer šta ako sutra dobijemo one leteće automobile iz Kine, možemo svi da odemo u p...m. Koliki bi to bio napredak i ušteda samo da se dignu „ležeći policajci“ sa ulica.

    Nego da se mi malo spustimo na zemlju. Ne znam, šta vi mislite, ali ja bih ovog Vladana Vukosavljevića, ministra kulture i informisanja, stvarno smenio. Koliko nereda i parloga u oblsti koju on pokriva ima na sve strane, a on udario na Rusiju. Pa gde na Željka Mitrovića i Pink. Gde živi ovaj ministar kulture. Ja prijateljima objašnjavam ovih dana da mi ministar dosta deluje kao pametan čovek i verovatno su mu se smučili ovi oko njega pa je rešio da slavno pogine. I to na Imaginarijumu na Staniji, Kiji i drugim Mitrovićevim starletama. Ne mogu prosto da verujem da Vukosavljević nije „prokužio“ da rijaliti programi nisu počast koja se otrgla kontroli, pa ih treba vratiti u prirodno stanje, odnosno u kanalizaciju gde pripadaju. To je državni projekat u društvu koje počiva na principu „Hleba i igara“. Ti, moj ministre izgleda nisi razumeo moderno doba, i ako ti je do morala idi u manastir. Nije Mitrović izmislio Farmu i Zadrugu, već Veliki brat koji promoviše koncept logora kao vrhunski cilj savremenog čoveka. Zatvoreni na neodređeno vreme, plaćeni da se međusobno mrcvare i nasmeju gospodara, nije ništa drugo do grozomorni eksperiment masovne kontrole uma, koji poručuje da smo svi pomalo kurve, lopovi, nasilnici i bezvredna bića.

    Pa zar ti premijerka u čijoj si vladi, uzdrmani ministre, javno nije poručila da se ne mešaš u svoj posao. Još si veli ćutao kad su se prikazivali de-es-ovi rijaliti u Đilasovoj režiji, a sada ti smetaju es-en-es-ovi, „naši“ i tvoji programi. Kako su i ostali reagovali, izgleda stvarno da si ti njihov „Trojanski konj“ ubačen u naše redove.

    Ako si već hteo nešto da menjaš nabolje u poslu za koji si zadužen, dragi ministre, mogao si da kreneš od malih stvari a ti odmah udario na državni stub svih minulih vlasti u zadnjih dvadeset godina. Evo na primer, mogao si da prekontrolišeš kako se u tvojoj oblasti, dele državne pare na konkursima za kulturu i informisanje u Subotici. Da si ovde „začeprkao“ kao što si pokušao u „Pinku“ saznao bi da si između ostalog i ministar „kulturne“ manifestacije Dani uzgoja mangulica, zatim Parade gusaka, dana belog luka, berbanskih dana a gospodine ministre Vukosavljeviću mogao si da otvoriš i kulturnu manifestaciju u Ljutovu „Preskakanje vatre na Svetog Ivana cvitnjaka“.

    A tek brojne večeri „ovih“ i „onih“, “naših“ i „njihovih“. Veče: Bunjevaca, Hrvata, Mađara, Rusa, Belorusa, Grka, Makedonaca, Crnogoraca, Slavonaca, Slovaka i Dalmatinaca, a onda dolaze na red Srbi Šumadinci, Srbi iz Srba, Srbi iz Republike Srpske. Veče Ličana, Hercegovaca, Banijaca i zajedno Srba, Rusa i Belorusa. Sve po principu „pamti pa vrati kad budu izbori“. A slično je i sa informisanjem. Ukinuli ste državne medije a preko budžeta i konkursa uveli čiste partijske megafone. Za „Zadrugu“ i „Pink“ postoji daljinski za prebacivnje kanala, a koje dugme ministre da ja pritisnem, da ne gledam ovaj rijaliti koji me okružuje.

    Došlo neko čudno vreme. Ako želiš da budeš normalan, moraš biti dovoljno lud za tako nešto.

Piše:Milutin Mitrić


Komentari

Napravi NalogPrijavi se