Slobodan
24-07-2019
0

Pored ove tačke, pred odbornicima našlo se još šest tačaka, a rezultat zasedanja je donošenje Odluke o izradi izmene i dopune dela Plana detaljne regulacije za deo Mesne zajednice „Prozivka“, kao i Odluka o postavljanju spomenika atletičaru Đuru Stantiću. Odbornici su, između ostalog, većinom glasova usvojili i Rešenje o donošenju Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice i Rešenje o davanju saglasnosti na Program o izmeni i dopuni Programa poslovanja društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“ za 2019. godinu.

Najveću pažnju privukla je poslednja tačka, koja se odnosila na zahtev za poništenje Odluke o dodeli zvanja Počasni građanin. Tokom rasprave o ovoj tački, član Gradskog veća za sport i omladinu Nemanja Simović, istakao je da vlast nema nameru da izda knjigu sa delima Danila Kiša pa da im je potrebna saglasnost. Simović je podsetio da je inicijativa o dodeli priznanja Danilu Kišu postojala i ranije, ali da se ona završila neslavno.

„Prethodni sazivi gradske vlasti želeli da jedna ulica nosi ime Danila Kiša, ali je jedan član komisije koja je o tome odlučivala bio protiv tvrdeći da je Kiš bio plagijator. Komisija je to prihvatila zdravo za gotovo i predlog je odbijen, te je dvadesetak naših sugrađana, revoltiranih ovom odlukom, kod spomenika Danilu Kišu napravilo živu ulicu. Njima je tada obećano da će trg dobiti Kišovo ime, ali ni to nije urađeno. Žao mi je što je jedna dobra, zdrava i potrebna inicijativa ispolitizovana. Ne želimo  da izdamo knjigu sa delima Danila Kiša pa nam je potrebna saglasnost, već želimo da dodelom zvanja Počasni građanin da se odužimo velikom književniku koji je rođen u našem gradu.“ rekao je Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport i omladinu.

Tokom svog obraćanja sa govornice, Simović je između ostalog pročitao i saglasnost nadležnog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kome piše da se dopisom Skupština grada Subotice obratila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave sa zahtevom radi dobijanja saglasnosti na dodeljivanje naziva Počasni građanin grada Subotice književniku Danilu Kišu.

„Imajući u vidu da je članom 93, stav 1, Zakona o lokalnoj samoupravi utvrđeno da Skupštinska jedinica lokalne samouprave odlučuje o dodeljivanju zvanja Počasni građanin osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu uz prethodnu saglasnost Ministarstva nadležnog za poslovanje lokalne samouprave, a uzimajući u obzir obrazloženje, dostavljene priloge i biografiju predložene ličnosti ovo Ministarstvo po svojoj nadležnosti daje saglasnost Skupštini grada Subotice za dodelu zvanja Počasni građanin književniku Danilu Kišu“, navodi se u dopisu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ni Savez vojvođanskih Mađara ne menja svoj stav. Odbornici SVM smatraju da književnik Danilo Kiš zaslužuje dobijanje ovog priznanja, kao i da su predstavnici opozicije zamenili teze. Kako je istakao Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM, prilikom donošenja ovakve Odluke nije važno ko je predlagač već da li predložena osoba zaslužuje tu nagradu.

„Bilo ko ima pravo da predloži nekoga da bude počasni građanin Subotice, a mi ovde u Skupštini treba da ocenimo, da li predložena osoba to priznanje zaslužuje ili ne. Mi u Savezu vojvođanskih Mađara smatramo da Danilo Kiš, svojim delom, svojim likom i delatnošću zaista zaslužuje tu nagradu, nažalost posthumno da bude proglašen za građanina Subotice.“ kratko je prokomentarisao Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM u Skupštini grada.

Na kraju polemike koja je trajala oko sat vremena, predlog opozicije o poništenju nije izglasan – protiv je bilo 39 odbornika, a za sedmoro.

 


Komentari

Napravi NalogPrijavi se