Slobodan
27-05-2019
0

Izložbom je prikazano stradanje i pokušaj iskorenjavanja jednog naroda na prostoru Kozare i Krajine, kojeg su ustaški zločinci bez trunke savesti  ubijali a potom spaljivali ili zakopavali na prostoru logora a mnogi su završili i na dnu Save. Logor Donja Gradina bio je smešten preko puta ozloglašenog Jasenovca i služio je kao glavno stratište za likvidaciju zatvorenika. Na ovom prostoru svoj život je okončalo preko 360.000 ljudi. Kako bi se ovi zločini otrgli zaboravu i potsetili nas na stradanje nedužnog naroda i bezumlje krvnika, mladi kustos iz Donje Gradine Mirko Dimić, godinama je radio na sortiranju materijala, dokaza, slika i svedočanstava da bi stvorio izložbu kao instrument svedoka jedne tamne strane ljudske istorije.

„Moram istaći da dok radite na stvaranju jedne ovakve izložbe, osećanja su vam pomešana. Sa jedne strane imate tužna osećanja zbog stradanja i patnje stanovništva koje je sve to doživelo, a sa druge strane imam i satisfakciju da sve te događaje otrgnem od zaborava upravo kroz ovakve izložbe. Na ovoj izložbi prikazano je stradanje civila iz opštine Kozarska Dubica, a naravno da su i druge opštine prošle kroz isto stradanje i razaranje u tom kraju. Reč je o stradanju srpskog pravoslavnog stanovništva, koje je stradalo zbog različite vere. Izložba pokazuje šta je sve rađeno od strane državnog aparata NDH čiji je cilj bio uništenje srpskog stanovništva, a primer je obuhvatio dakle jednu opštinu, što je i bio naš cilj da sa te visoke razine spustimo na jedan lokalni nivo.“ objašnjava  Mirko Dimić, kustos i istoričar spomen područja Donja Gradina.

Izložba prevashodno za cilj ima da se ovakvi zločini ne zaborave i ne stave u zapećak istorije, ističu u Zavičajnoj zajednici Republike Srpske iz našeg grada.

„U Subotici živi veliki broj potomaka žrtava genocida koji se desio u okviru NDH za vreme Drugog svetskog rata, a nakon poslednjih građanskih ratova, u naš grad je došlo mnogo porodica iz tih krajeva i baš zbog njih, dakle naših sugrađana koji vode poreklo sa ratom zahvaćenih prostora, koji su doživeli brojne strahote, kao i njihove porodice i preci, mi smo organizovali ovu izložbu i predavanje na tu temu. Jedostavno, ne želimo da se ti zločini i ta stradanja zaborave, nego želimo da to sećanje prenesemo na mlađe generacije, da to ne padne u zaborav i da se to više nikada ne ponovi. Sa ovom izložbom takođe želimo da pokažemo našim sugrađanima kroz šta je naš narod prolazio kroz istoriju, kako bi nas bolje razumeli i upoznali .“ rekao je Milorad Ćopić,  predsednik Zavičajne zajednice Republike Srpske Subotica

Nakon izložbe, u Velikoj većnici Gradske kuće,  održano je i predavanje na temu genocida u Donjoj Gradini, gde su se prisutni detaljnije upoznali sa istorijskim činjenicama i zločinama počinjenim na desnoj obali Save.

 

B. Nikolić

 

 


Komentari

Napravi NalogPrijavi se