Slobodan
02-09-2018
0

Mateja je počeo da trenira džudo sa nepunih pet godina. Voleo je da gleda video snimke borbi, posebno tehniku bacanja i padove. Iako je bio još mali, znao je šta želi i zamolio je tatu da ga upiše da trenira džudo. - Sećam se da sam često gledao video snimke džudo borbi. Odmah sam primetio da džudo nije jednostavan sport pa sam se trudio da razumem tehniku bacanja i padove. Tada sam osetio jaku potrebu da počnem da treniram džudo i da dobro naučim ovu borilačku veštinu. Zamolio sam tatu da me upiše u džudo klub, što je on nesebično podržao. Na prvi trening sam došao sa tatom i mlađim bratom i od tada sam redovan na treninzima. - priseća se Mateja.

Treće mesto u državi

 

Iako trenira samo šest godina, Mateja ima preko 50 medalja, najviše zlatnih. Ipak, dobro se seća prve medalje, najdraža medalja mu je sa školske olimpijade kada je osvojio treće mesto. - Sećam se svoje prve medalje. Tada sam bio toliko srećan da sam mislio da je ceo svet moj. Moram da priznam da mi je ta medalja dala volju da idem napred i da na svakom treningu budem sve bolji. Ubrzo sam počeo da osvajam i druge medalje ali najdraža mi je medalja sa školske olimpijade gde sam zauzeo treće mesto u državi. Najdraža mi je jer sam se najviše pripremao za to takmičenje. Na treninzima smo se taktički spremali za borbe, bio sam uporan i moj trud se isplatio.- rekao je Mateja

 

 

Pored osvojenih medalja, Mateja velikim uspehom smatra i pobedu nad svojim najvećim protivnikom Nemanjom iz Zrenjanina. Inače, Nemanja i Mateja su van borilišta veliki drugari koji  na borilištu postaju veliki protivnici jer su obojica ozbiljni borci velikog srca. - Dugo mi je trebalo da pobedim mog velikog druga Nemanju. On je zaista dobar borac i na svakom takmičenju mi je bio veliki izazov. U poslednje vreme ga sve češće pobeđujem i to smatram svojim velikim uspehom.- sa ponosom kaže Mateja i ističe da mu je veliki uzor Nemanja Majdov, osvajač zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u džudou 2017. godine u Budimpešti, u kategoriji od 90 kilograma. Njegov stil borbe se Mateji sviđa i uvek se trudi da iskoristi njegovu tehniku bacanja iz kretanja.

 

 

U razredu najbolji, na treningu Filozof

 

Iako svaki dan ide na treninge, Mateja ne zapostavlja svoje obaveze u školi. Skroz odličan je učenik i među najboljima je u razredu. Svake godine se sprema za takmičenja iz raznih predmeta. Svake godine ide na takmičenje iz biologije, tehničkog i srpskog jezika na kojem je osvojio treće mesto na Opštinskom takmičenju. Za školu kaže da mu nije teška i da ne uči mnogo jer pažljivo sluša na časovima i većinu gradiva zapamti na času tako da mu više vremena provedenog van škole ostane da se bavi džudom.

 

 

 

Za njega u Klubu kažu da je vrlo uporan i da tačno zna šta želi. Ne odustaje lako i to je jedan od razloga njegovog uspeha na takmičenjima. Tvrdoglav je pa je zbog te osobine kod trenera Milana Bogića dobio nadimak Filozof. Dobar je teoretičar i ima izražen intelekt pa mu kombinacija snage, tehnike i intelekta daje dobre predispozicije da jednoga dana osvoji velika takmičenja i da nadjača i najbolje džudiste.

 

Olimpijada je krajnji cilj

 

Za najveću podršku, Mateja navodi drugare iz Kluba i roditelje koji ga uvek bezuslovno podrže u svakoj želji vezanoj za džudo, prate ga na takmičenja, navijaju za njega i raduju se svakom njegovom uspehu,

 

 

 

Mateja bi želeo da jednoga dana završi fakultet, da postane programer i da se bavi kompjuterima. Ono što je sigurno je da nikada neće odustati da trenira džudo i da će se truditi da svakim danom bude sve bolji, sve dok jednoga dana ne osvoji najpre državno prvenstvo, zatim balkansko pa evropsko. Tada će biti spreman za Olimpijadu koja je krajnji cilj svakog sportiste.

 

 

 

L. Marjanov


Komentari

Napravi NalogPrijavi se