Slobodan
10-09-2018
0

Miona je počela da trenira mačevanje sa sedam godina. Neposredno pre prvog treninga je saznala da postoji mačevanje kao sport, a ideja da drži mač u ruci i da se sa njim bori joj se odmah svidela. – Kada sam krenula u prvi razred, moj najbolji drug Alvaro mi je rekao da je počeo da trenira mačevanje. Odmah mi se svidela ideja da i ja počnem da treniram ovaj sport. Zamolila sam roditelje da me upišu u Klub i otišla sam na svoj prvi trening. To je bilo pre osam godina i od tada ne izlazim iz sale.- rekla je Miona i prisetila se svog prvog treninga, kada joj je trener Lazar Jaramazović pokazivao osnove mačevanja i igrao se refleksnih igrara sa njom.

Višestruki prvak Srbije i Vojvodine

Vremenom, mačevanje je za Mionu postalo način života i za ovaj sport smatra da joj je mnogo doprineo u životu. Uz svoj mač- sablju, oseća se sigurno i nepobedivo.  – Mačevanje je jedna prelepa stvar koju ne mogu da opišem rečima. Mačevanje volim najviše na svetu i u potpunosti sam sigurna da nikada neću odustati od mog sporta. Kada obučem odelo, uzmem moju sablju i stanem na pistu, osećam se moćno,  kao da je ceo svet moj. Tada zaboravim na sve loše stvari ako su mi se događale i mislim samo na protivnika i na igru.- rekla je Miona i istakla da joj posebno zadovoljstvo predstavlja kada obuče dres i ispod njenog prezimena kada piše Srbija. – Ali, ipak se najlepše osećam kada na takmičenjima branim boje srpske zastave. To mi predstavlja posebno zadovoljstvo i motiv kada se spremam za takmičenje. –  

Miona je do sada osvojila preko 60 medalja od kojih najviše zlatnih. Višestruki je prvak Srbije i Vojvodine u pionirima i kadetima. Zahvaljujući svom uspehu, dve godine zaredom. 2016. i 2017. godine, proglašena je za sportistu grada Subotice. Učestvovala je na brojnim takmičenjima a u najviše su joj ostali u sećanju Državno i Evropsko prvenstvo. Državno jer je ponosno držala pehar na postolju, a evropsko jer je bila najmlađa na takmičenju i imala je veliku tremu.

Budući lekar i olimpijski šampion

Iako svaki dan ide na trening i ozbiljno se priprema na takmičenja, Miona nikada ne zapostavlja svoje obaveze u školi. Odličan je učenik a omiljeni predmeti su joj, pored fizičkog, fizika, hemija, biologija i matematika. Pored škole i treninga, Miona ističe da ima dovoljno slobodnog vremena da sluša muziku, čita knjige i da se druži sa svojim drugaricama.

Kao najveću podršku, Miona navodi svoje roditelje koji je uvek ohrabre i ne dozvole joj da padne. – Roditelji su mi najveća podrška. Kada nešto pogrešim ili izgubim na takmičenju, oni me uvek razgovorom smire. Kažu mi da je taj neuspeh iza mene i da moram da gledam napred. Mnogo mi znači njihova podrška. – istakla je Miona.

Posle Osnovne škole, Miona planira da upiše srednju Medicinsku školu i da nastavi da trenira i da na svakom treningu bude sve bolja. Želja joj je da jednoga dana bude lekar i da učestvuje na Olimpijadi.

L. Marjanov

 


Komentari

Napravi NalogPrijavi se