Slobodan
20-06-2019
0

Cilj manifestacije je  podizanje svesti o uticaju saobraćaja na životnu sredinu i značaju razvoja eko mobilnosti u našoj zemlji, a organizovana je od strane Udruženja parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i JKP „Parking“ Subotica.

U sklopu akcije Udruženje parkirališta Srbije je kroz performans i deljenje promo materijala ukazalo na prednosti bicikla kao alternative automobilskom saobraćaju.

„Mi kao udruženje esnafsko, koje se bavi upravljanjem parkiranja, prepoznali smo da je neophodno razvijati i alternativne vidove prevoza. Tu pre svega mislimo na upotrebu javnog gradskog prevoza, pešačenje, biciklizam ali i upotrebu električnih automobila. U ovu akciju krenuli smo 2018. godine, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Privrednom komorom Srbije i lokalnim samoupravama. Ideja jeste bila da se ta saradnja unapredi i kod građana Srbije podigne svest kada je u pitanju zaštita životne sredine.“ rekao je  Predsednik Upravnog odbora Udruženja parkirališta Srbije, Radenko Vuković.

Subotičko JKP „Parking“ promovisalo je „SU Bike“ sistem za iznajmljivanje bicikala koje naš grad, kao drugi u državi, nudi korisnicima već osmu godinu. U gradu postoji pet „SU Bike“ stanica koje su opremljene sa 38 bicikala, a u planu je zamena postojećih i nabavka novih, za šta su obezbeđena sredstva u visini od milion dinara. Prateći svetske trendove, Grad je prošle godine instalirao i prvi punjač za električne automobile zajedno sa „Pro Credit“ bankom.

“Aktuelno gradsko rukovodstvo je, u skladu sa svetskim trendovima i potrebom za modernizacijom, ovu investiciju prepoznalo kao novi, viši nivo pružanja usluga svojim građanima. Po podacima iz 2018. godine, u Republici Srbiji bilo je registrovano128 električnih i 204 hibridna vozila, od kojih su dva električna i četiri hibridna u vlasništvu Subotičana” izjavio je, Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić.

Vukelić je dodao da će se ovim partnerskim projektom i obezbeđivanjem neophodne opreme i infrastrukture, pored ostalih aktivnosti u oblasti životne sredine, apelovati i uticati na što veću ekološku svest ljudi.

„Smanjenje zagađenosti, nivoa buke i saobraćajnih gužvi u urbanim sredinama izuzetno je bitno za poboljšanje uslova života naših građana, zaštite same životne sredine. Grad Subotica će, kao i danas, i ubuduće podržavati manifestacije ovakvog tipa.“ – istakao je Radoslav Vukelić.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se