Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  U Subotici održan seminar o ljudskim pravima migranata
  Srbija humana prema migrantima
  28.05.2017.

  • Za migrante je zapadna Evropa nedosanjani san, a u Srbiji ih je najmanje od početka migrantske krize, 8000 u Srbiji, a u Subotici 134, kaže državni sekretar Nenad Ivanišević, a Mišel Sen Lo iz UNICEF-a ističe da su obrazovanje i zdravstvena zaštita migranata izazov i za Srbiju i zemlje na migrantskoj ruti.

  5400_1.jpg

  U Subotici je održan danas seminar o ljudskim pravima i pravima migranata, u organizaciji nadležnog Ministarstva Srbije i kancelarije Ujedinjenih nacija, a 30 predstavnika Švedske, Belgije i Austrije govorili su o pravima migranata i koliko se ona rešavaju u praksi.

  Direktor UNICEF-a Mišel Sen Lo, rekao je da su značajna iskustva zemalja EU oko migrantske situacije, da su obrazovanje i zdravstvena zaštite migranata izazov i za Srbiju i zemlje na migrantskoj ruti.

  Srbija se tokom migrantske krize na najhumaniji način odnosila prema migrantima, rekao je dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu, ocenivši da su prava i potrebe migranata ispoštovana.

  —U Srbiji trenutno boravi oko 8.000 izbeglica i migranata, a u Prihvatnom centru u Subotici ih je 134. Srbija je i dalje najhumanija zemlja na ruti od Sirije do Nemačke. Srbiju karakteriše inkluzivnost, različiti ljudi po veri, naciji i seksualnom opredeljenju. Ipak, ne naseljavamo migrante, oni ne žele da žive i ostanu u Srbiji, istakao je Ivanišević.

  On je naveo da je migrantska kriza pod kontrolom, da se rešavaju potrebe migranata, kako ne bi zimu dočekali napolju.

  —Nijedna Vlada niti ministar u drugim zemljama nisu obilazili migrante, i na plus 40, kao u Srbiji. U Subotici, od 2013. godine od početka rata u Siriji, nije bilo manje migranata. U Prihvatnom centru ih je 134. Sada već znaju da je njihov put u zapadnu Evropu i dobijanje azila, nedosanjani san. Nijedan migrant nije tražio da se nastani u Subotici, tako da je strah od naseljavanja nerealan, izjavio je Ivanišević.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja