Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U HKC Bunjevačko kolo 20. maja, održan muzički omladinski festival Subotice
  „Phobos” pobednik „Omladine”
  28.05.2017.

  Pobednik Festivala Omladina je bend "Phobos" iz Beograda, u konkurenciji osam izuzetnih bendova, a dodeljena im je skulptura umetnika Arpada Slančika (Slancik Sculpture)!

  Festival Omladina nekada je proslavio Suboticu, a nova koncepcija obećava moderan omladinski festival. To su poznavaoci modernih muzičkih pravaca ocenili na 36. muzičkoj manifestaciji Festivala Omladina, koji je održan u HKC „Bunjevačko kolo”, 20 maja. Preko 500 posetilaca prisustvovalo je Festivalu, a fascinirani su i nastupom bendova Artan Lili i E-play, u revijalnom delu Festivala.

  5398_1.jpg
  Beogradski bend „Phobos”: Stefan Šijaković, Milan Veselinović,
  Miroslav Veselinović, Boris Plivelić i Luka Trišić.

  Selektori festivala Armand Mesaroš, Dejana Baltes i Dario Kostić, odabrali su, od 21. prijavljenih, 8 takmičarskih bendova, u najužoj konkurenciji, a pobednik Festivala je bend „Phobos” iz Beograda.

  Kao najboljem bendu, pripala mu je skulptura slobodnog umetnika Arpada Slančika (Slancik Sculpture). Nagrada za pobednika je 20 časova snimanja u Studiju 11 i nastup na dva festivala - Bedem Fest (Nikšić) i Selfest Selenča.

  Bend „Phobos” je beogradski metal bend, oformljen 2012. godine. Uspeh i popularnost na javnoj sceni sve je veći, nakon pobede na Palilulskoj Olimpijadi kulture i nakon prvog učešća na Exit festivalu, godinu kasnije. Pobednik je takmičenja bendova Belgrade Demo Fest Live, pre dve godine. Trenutno rade na svom demo albumu, a tokom prošle godine objavili su dva singla - Microsaccade i Leap. Članove benda čine: Stefan Šijaković, Milan Veselinović, Miroslav Veselinović, Boris Plivelić i Luka Trišić.

  Organizatori su nagradili i subotički bend "Iz principa" snimanjem dve pesme u Studiu 11, kao i da organizuju koncert u Subotici ispred "HARD Booking"-a za bendove "Dogs in Cavala" (Beograd) i "Harvo Jay" (Osijek).

  - Ove godine ugostili smo bendove iz Makedonije, Hrvatske i Srbije. Stilski različiti žanrovi bendova neguju uglavnom rock zvuk. Festival Omladina je dobio podršku suboticke publike, jer je dobra odskočna daska za svaki mladi bend, kaže Armand Mesaroš, član organizacionog tima festivala Omladina, u kojem su i Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade i Dario Kostić, Hardbooking.

  U takmičarskom delu festivala Omladina, nastupila su dva benda iz Subotice "Iz principa" i "Sirius", zatim "Monoglitch" iz Skoplja, "Dogs in Kavala" iz Beograda, "Eastock " iz Užica, "Harvo Jay" iz Osijeka, " Slonz" iz Šapca i "Phobos" iz Beograda.

  - Kancelarija za mlade nastavlja da organizuje Festival Omladina. Važno nam je da na tom Festivalu mladi se uključe u kreiranje kulturnih događaja u Subotici, kaže Dejana Baltes, članica organizacionog tima.

  Dario Kostić ističe, da su bendovi stilski veoma različiti i donose veoma interesantan zvuk, poruku i lajv nastup.

  —Poruku festivala upućuju i dva benda u revijalnom delu, kako se može kreirati ozbiljna priča i kako se ona gradi godinama. „Eplay”, svojim alternativim elektro rok zvukom, a radili su muziku za filmove "Munje" i "Lavirint". Frontmenka je proglašena za jednu od uticajnijih muzičara na ovim prostorima. „Artan Lili” je mlad bend pop rok zvuka. Osvajaju publiku u svim republikama bivše Jugoslavije, a pogotovo u Beogradu i Zagrebu, ističe Dario Kostić.

  Pobednika festivala Omladina odabrao je žiri u sastavu: predstavnik grupe Artan Lili i E-play, Vladimir Todorović (grupa Paniks, profesor gitare), Nevena Pejčić (pijanistkinja iz Beograda) i Vladimir Grubor (Studio 11).

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja