Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Obeležavanje 300 godina franjevačke rezidencije
  Crkva i samostan – najstarija zdanja i svedoci istorije grada
  23.05.2017.

  Povodom 300 godina od osnivanja franjevačke rezidencije na mestu današnje crkve i samostana Svetog Mihovila u centru Subotice do kraja godine biće održano više naučnih skupova, predavanja, izložbi i prezentacija o franjevcima i najstarijem zdanju nastalom na mestu tvrđave izgrađene u doba Turaka.

  5377_1.jpg 

  - Na tom mestu se nalazila prva župa, prva škola, odatle je započeo rad gimnazije i održana je prva pozorišna predstava 1747. godine. Program jubileja je prilika da se bolje upoznamo sa prošlošću da bi sa više znanja gradili budućnost – kaže gvardijan Franjevačkog samostana, pater, Zdenko Gruber.

  Subotičani Franjevačku crkvu nazivaju stara crkva. Franjevci su se u staro utvrđenje iz 1470. godine nastanili 1686. godine, a 1723. godine preuredili su ga u crkvu i samostan. Gradnja nove crkve počela je 1729. i radovi su završeni 1736. godine. Samostan je sa prekidima građen od 1735. do 1767. godine. Do polovine 18. veka crkva je bila opremljena u baroknom stilu, a obeležja neoromantizma poprima 1907. godine kada je izgrađen levi zvonik koji se više ne koristi jer se levi toranj godinama odvaja od objekta zbog septičke jame koja je uzrok sleganja tla. Prethodni poglavari slali su molbe gradskoj upravi da pomognu u rešavanju ovog problema, ali prema rečima gvardijana “očigledno da je od opšteg interesa važniji lični interes”.

  - Postoje razne prepreke i spora administracija. Od 2008. godine nema rešenja, čak je dokumentacija bila izgubljena. Komšija ima interes da uzme zemljište od nas i čak nam je rekao ako mu ga damo odmah će zatvoriti septičku jamu. Znači da neko blokira da se jama zatvori i da je u pitanju lični interes – kaže gvardijan Zdenko Gruber i dodaje da je komšija pre šest godina srušio njihov zid i obećao da će ga izgraditi, ali to nije učinio.

  U program, koji traje do 3. oktobra, uključeni su Franjevci, Hrvatsko – dokumentacijski – istraživački centar iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradski muzej. Inicijator susreta je mr Bela Tonković koji je najavio predavanja na kojima će biti razjašnjeni do sada nepoznati istorijski podaci, dok će Žužana Korhec Pap, restauratorka koja se bavi očuvanjem umetničkog nasleđa franjevačkog samostana održati 18. maja predavanje o 35 dela putujećeg slikara Matijasa Haniša koja se nalaze u franjevačkoj riznici.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja