Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Intervju: Nebojša Daraboš, direktor Park Palić doo, najavio nove investicije u palićki turizam i infrastrukturu
  Ulaganja u Palić, preko 100 miliona dinara
  22.05.2017.

  • Park Palić doo stvara konkretne turističke proizvode, a prema rečima direktora Nebojše Daraboša, to preduzeće može da utiče i na poslovanje postojeće turističke i prateće privrede i da generiše dalji razvoj palićke destinacije
  • Promocija Palića ostala u drugom planu
  •Ukupno, ove godine, na Paliću se izvode i radiće se poslovi od preko 100.000.000 dinara, koje je obezbedio Grad, Pokrajina i Republika!

  5376_1.jpg
  Nebojša Daraboš, direktor Park Palić doo

  Turistička zona Palića se gradi, a posetiocima i subotičanima je već vidljivo ulaganje u deo infrastrukture, objekete, nove kvalitetne usluge i manifestacije. Ove godine preduzeće Park Palić, već je ostvario značajne rezultate. Grad je iz budžeta izdvojio preko pet miliona, a Pokrajina opredelila oko 78 miliona dinara za potrebna ulaganja, pa su planirana investiranja uz pomoć Grada i države, preko 100 miliona dinara, što je i povod razgovoru sa Nebojšom Darabošem, direktorom Park Palića, koji naglašava, da su u turizmu, početne investicije mnogo veće, a vreme povrata investicija duže, nego kod drugih vrsta ulaganja.

  • Vaše prethodno iskustvo u privrednim, turističkim i drugim delatnostima odlična su preporuka za funkciju čelnika preduzeća Park Palić. Kakvo stanje ste zatekli i šta ste uspeli da uradite u ovom kratkom periodu?

  —Moram na početku, odmah reći da je rad na Paliću zaista bio moja velika želja, jer je to mesto gde sam ja počeo svoju karijeru kao hotelijer. Osećam i poznajem Palić i ljude koji rade ovde. Park Palić doo je kao upravljač turističkog prostora, od svog osnivanja, primarno doprineo da se dosta infrastrukturnih problema reši projektno tehničkom dokumentacijom i investiranjem u infrastrukturu. Ipak, promocija Palića kao turističke destinacije, nekako je ostao u drugom planu. Smatrao sam da, pored primarne funkcije, Park Palić može da utiče i na druge načine na poslovanje postojeće turističke i prateće privrede i da generiše dalji razvoj destinacije. U proteklih 6 meseci, u Park Paliću je izvršena delimična reorganizacija, sa ciljem da se infrastrukturno opremi, radi na promociji Palića i turizma, efikasnije radi na projekatima za konkurse fondova u zemlji i inostranstvu. Oblasti projekata su proširene i smatram da moramo da se orijentišemo i na stvaranje konkretnih turističkih proizvoda i na obuku privrednika, kako bi se organizacija poslovanja podigla na viši nivo. Do kraja godine, uz planirano poslovanje, završićemo reorganizaciju u poslovanju i načinu rada u Park Paliću.

  • Da li se razvoj Palića uređuje na osnovu Master plana, ili prema nekim drugim projektima planiranog turističkog kompleksa. Arhitekte su dale rešenja za otvorene i zatvorene spa centre, aqva park, najavljen još pre četiri godine. Ima li zainteresovanih investitora za Palić?

  —Upravo tako, razvoj Palića se bazira na konceptu koji je definisan u Master planu razvoja turističkog prostora na Paliću. Konkurs koji je realizovan pre nekoliko godina, doneo je zanimljive koncepte i moguća rešenja izgleda i funkcionalnosti najvećeg kompleksa na Paliću, koji treba da se prostire na potezu od hotela Prezident do bivšeg hotela Sport. To olakšava prezentaciju investicionih potencijala Palića budućim investitorima, a treba znati, da se tržište investicija u turizam, u ovom slučaju u hotelske i banjske usluge, mnogo razlikuje od investicija u industriju i neke druge oblasti. U turizmu, početne investicije su mnogo veće, a vreme povrata investicije je duže, ali očekujemo značajne rezultate.

  • Bili ste član Gradskog veća za investicije u ranijem periodu, imate iskustva u međunarodnoj saradnji u turizmu, pa, da li su povećane šanse da Palić bude među najboljim turističkim destinacijama u budućnosti?

  —Palić je prepoznatljiva destinacija. Ne moramo znači graditi imidž od temelja, već samo postojeće kapacitete angažovati na pravi način. Duga tradicija turizma na Paliću obavezuje nas da podignemo kvalitet usluga, i to javni i privatni sektor. Mislim da je ključ upravo u zajedničkom radu i raznovrsnijoj ponudi kvalitetnih usluga, uz nova ulaganja. Kao profesionalac, koji dugo godina radi u turizmu, smatram da je u prethodnom periodu bila smanjena komunikacija između javnog i privatnog sektora, što je usporilo razvoj Palića i poslovanje privrede. Javni sektor ima ulogu globalnog razvoja destinacije, te mora da upozna privatnike koji posluju na Paliću sa planovima, kako bi zajedno uticali na budući razvoj. Ideja razvoja, koja ne uključuje obostranu komunikaciju, neće dati rezultate na duži rok. A Palić je kvalitetna destinacija, naš zajednički posao je da je uzdignemo među najbolje u regionu.

  • Hoće li Palić ove godine biti spreman za turiste i velike manifestacije po kojima je već poznat turističkoj Srbiji?

  —Od početka godine Park Palić intenzivno radi da se uredi termalni bazen, uskoro počinje rekonstrukcija Letnje pozornice, unutrašnji radovi na Velikoj terasi, uređuju se pešačke staze, parkovi i dečija igrališta. Ove godine Palić proslavlja 555 godina od kako se pominje u pisanim dokumentima, pa će se promovisati taj veliki jubilej. Prvog maja, izuzetno veliki broj gostiju pozitivno je iznenadila sve ugostitelje na Paliću. Tokom četiri dana manifestacije oko 70.000 turista je posetilo Palić. Predstoje Palićke vinske svečanosti 27. maja, otvaranje letnje sezone 24. juna, Berbanski dani 16. i 17. septembra. Novu manifestaciju, Prvi vinski maraton u Srbiji, koju podržava Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Turističke organizacije Srbije, sportsko - karnevalskog tipa, popularnu u Evropi i vinskim regijama, organizovaćemo i na Paliću, 23. septembra. Sa organizatorima kvalitetnih manifestacija i festivala u Subotici razgovaramo da deo programa prebacimo i na obale palićkog jezera.

  • Šta je sada prioritet Park Palića. Kakve investicije i koliko sredstava je planirano za ulaganja na Paliću?

  —Prioritetan je razvoj infrastrukture i povećanje raznovrsnosti usluga na Paliću, zajedno sa partnerima iz privrede. Ove godine se očekuju veća ulaganja u objekte, ali i turističku infrastrukturu. Kongresni turizam jeste naš potencijal, uređenje objekta Velika terasa, klimatizacija prostorija, i adaptacija ulaznog stepenista, hodnika, toaleta i prostorija za video nadzor se nastavlja. Sredstva su obezbeđena od Uprave za kapitalna ulaganja APV u iznosu od 38.370.000 dinara. Početak radova se očekuje nakon sprovedenog postupka javne nabavke. Od Uprave za kapitalna ulaganja APV, dobijeno je još 39.400.000 dinara za Projekat izgradnje turističke infrastrukture na Paliću – uređenje i urbano opremanja Velikog parka na Paliću, za nastavak radova na popločanju i postavljanju urbanog mobilijara, takođe nakon javne nabavke. Ove godine će se renovirati i objekat Letnja pozornica, a obezbeđeno je 10.000.000 dinara. U toku je javna nabavka. Početak radova je za 10 dana, a rok završetka kraj juna, ove godine. Manifestacije na Paliću su značajan resurs destinacije, a svake godine održi se preko 40 manifestacija. Preduzeće Park Palić je povodom jubileja 555 godina naselja Palić, projektomi konkurisalo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, a tim novcem ćemo kreirati nove manifestacije.

  • Najavili ste tokom obilaska Palića sa gradonačelnikom još neke radove i ulaganja, radi se o manjim, ali značajnim investicijama za građane?

  —Najznačajniji za razvoj destinacije, a i u finansijskom smislu su radovi na uređenju Velikog parka i Velike terase, jer je Palić prepoznatljiv po njima za turiste. Preduzeće Park Palić intenzivno radi na uređenju Muškog štranda i Peščane plaže. Popločana je staza na Peščanoj plaži i postavljena je teretana na otvorenom, a od starog zapuštenog betonskog terena, urađen je moderan teren za uličnu košarku. Obnovljeno je i popularno dečije igralište između šetališta i restorana Mala gostiona. U toku su radovi na Termalnom bazenu, a planirana je i rekonstrukcija kabina, odnosno svlačionica na Muškom štrandu, ove i sledeće godine. U toku je izrada projekta kojim će se definisati namena celokupnog prostora.

  • Ulaganje u projekte zaštite životne sredine takođe su značajni za Palić i Suboticu?

  —Palić je i zaštićeno prirodno dobro, pa preduzeće Park Palić radi i na zaštiti životne sredine, u saradnji sa JP Palić Ludaš, kao staraocem zaštićenog prirodnog dobra, na zaštiti biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, čije se područje nalazi pod zaštitom Ramsarske konvencije, a koji Nemačka razvojna banka (KFW), finansira bespovratnim sredstvima u iznosu od 6,5 miliona evra. Za „ozdravljenje“ jezera Palić i Ludaš neophodno je smanjiti ispuštanje nutritijenata, uz proširenje kanalizacione mreže i izgradnjom zaštitnih pojaseva oko jezera. Cilj projekta je da se postigne potencijalno prirodno stanje u sektorima 3 i 4 jezera Palić i u jezeru Ludaš, da se obnovi biodiverzitet i da se doprinese rastu lokalnih prihoda od turizma.

  • Koliko je moguće iz gradskog budžeta izdvojiti za sva investiranja i koliko očekujete pomoći od Pokrajine i Republike?

  —Iz Budžeta Grada Subotice finansira se tekuće poslovanje preduzeća Park Palić, a odvojena su i sredstva za određene kapitalne investicije. Tim novcem finansiraće se izgradnja tornja i platoa za dodelu medalja, na zapadnoj obali, projekat otvaranja Tapšinog kanala i izgradnja teretane na otvorenom. Planirana su sredstva u visini 5.125.000 dinara. Uprava za kapitalna ulaganja Pokrajine opredelila je za Palić u 2017 godini ukupno 77.770.411,80 dinara za projekat nastavka rekonstrukcije objekta Velike terase i popločavanja pešačkih staza u Velikom parku. Iz Ministarstva trgovine za adaptaciju objekta i prostora Letnje pozornice dobijeno je 10 miliona dinara. Park Palić doo sredstvima Republike i Pokrajine radi asfaltiranje i popločavanje staza u turističkoj zoni Palića i to je već vidljivo i građanima Subotice i turistima. Sređuje se istočna obala Palićkog jezera, tako da će se moći nastaviti šetnja delom obale izvan popločane staze. Ti projekti iznose preko 25.000.000 dinara. Ukupno, ove godine, na Paliću se već izvode ili će se izvoditi radovi od preko 100.000.000 dinara, uz podršku Grada, Pokrajine i Republike.

  Nada Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja