Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Uvedite svoju decu u pravilnu negu zuba
  23.05.2017.

  Izbalansirana ishrana je od suštinskog značaja za zdrav život, a izbor hrane, takođe, igra važnu ulogu u sprečavanju karijesa i bolesti usta. Usta, zubi i desni su od suštinskog značaja za žvakanje i gutanje - prve korake u procesu varenja. Ukoliko dođe do poremećaja njihove funkcije to može da izazove promene u funkcionisanju digestivnog sistema kao i čitavog organizma.

  5374_1.jpg- Jedan od problema javnog zdravlja, kako zemalja u razvoju tako i razvijenih zemalja, je svakako karijes ranog detinjstva, odnosno, prisustvo karijesa na bilo kom mlečnom zubu kod dece uzrasta do 6 godina. Na njegovu pojavu utiču navike u ishrani, oralna higijena i transmisija bakterija sa majke na dete. Tipično, ovaj oblik karijesa nastaje kada navika odlaska u krevet uključuje ležanje i uspavljivanje pomoću flašice koja sadrži zaslađeni napitak ili kao posledica prolongiranog dojenja. Važno je da se karijes ranog detinjstva može sprečiti i u cilju toga trebalo bi sprovoditi kontinuiranu edukaciju trudnica i mladih majki o prenošenju S. mutans-a, dojenju i korišćenju flašice kao i o prelasku deteta na čvrstu ishranu. - kaže dr Milena Gavrilović

  Kada bi trebalo odvesti dete prvi put kod zubara?

  5374_2.jpg
  dr Milena Gavrilović

  - Prema preporuci Američke dentalne asocijacije i i Američke akademije dečje stomatologije, prvi pregled kod stomatologa bi trebalo da se dogodi do navršene prve godine života. Svrha ovog prvog odlaska kod stomatologa je informisanje roditelja o pravilnom pranju zuba, pravilnim navikama u ishrani (kariogena i nekariogena hrana), upotrebi fluorida, kao i određivanje individualnog rizika za razvoj karijesa. Prema individualnom riziku se određuje i individualni preventivni program za svako dete, a na osnovu njega i učestalost kontrola kod zubara. Važno je da se prvi pregled obavi kada dete nema kliničkih znakova oboljenja zuba kako bi prvi susret sa stomatologom mogao da bude prijatan i zabavan, bez bilo kakvih intervencija jer je suština da se dete upozna sa ambijentom i da se opusti za neke naredne dolaske.

  Kako izgleda pravilna nega zuba kod dece?

  - Roditelj bi trebalo da počne sa čišćenjem bebinih zubića odmah po njihovom nicanju. Zube u početku treba samo prebrisavati parčetom gaze, a sa navršenih 18 - 24 meseca dete može da koristi četkicu za zube uz pomoć roditelja koji kroz igru treba da uče dete pranju zuba. Nakon druge godine može da se uvede pasta za zube sa manjom količinom fluorida (500-700 ppm) koja se nanosi u veličini zrna graška. Nakon treće godine može da se koristi razmaz paste za zube, koncentracije 1000 ppm-a fluora (koncentracija koja dokazano ima antikariogeni efekat). Pored fluora, dokazan antikariogeni efekat imaju i paste na bazi ksilitola, ukoliko sadrže minimun 10% ovog prirodnog antikariogenog jedinjenja (ovo je slučaj ako se ksilitol na deklaraciji proizvođača nalazi na prvom ili drugom mestu). Do navršenih 5-6 godina deca treba da peru zube pod nadzorom roditelja, a i kasnije sa povremenim kontrolama. Zube treba prati barem 2 puta dnevno, najmanje 2 minuta, a optimalno 3 minuta. Najsigurnije je da se svaki predeo zuba pređe 5 puta od desni prema griznim površinama. Obavezno četkati i unutrašnje površine zuba koje su okrenute prema jeziku, a ne samo vidljive. Posle četkanja idealno je da dete samo ispljune preostalu količinu pljuvačke i paste, bez ispiranja vodom, kako bi fluor iz paste za zube preventivno delovao na površini zuba. Četkica za zube treba da se odabere prema uzrastu deteta, a može da traje najviše 3 meseca, odnosno do momenta kada vlakna četkice počnu da se razilaze.

  Zbog čega su proteze ponekada neophodne?

  - Nepravilnosti u položaju zuba i krivi zubi mogu da se isprave ortodontskim aparatima tj. protezama za zube. One mogu biti mobilne i fiksne. Mobilne proteze se nose povremeno, noću i par sati dnevno, i pacijent ih sam skida i stavlja, a mogu da se nose od najranijeg uzrasta. Fiksne proteze se nose stalno (24h) i njih postavlja i skida isključivo stomatolog-ortodont a namenjene su starijoj deci koja imaju sve stalne zube. Anomalije položaja zuba nisu samo estetski problem već one uzrokuju poremećaj zagrižaja koji vremenom dovodi do problema sa vilicom, žvakanjem i govorom. Preporuka je da roditelji dovedu decu na pregled kod specijaliste ortopedije vilica oko sedme godine, kada je moguće uočiti ove probleme i potrebu za ortodontskim tretmanom. Dečje, mobilne proteze za zube daju najveće efekte ukoliko se sa njihovim nošenjem počne pre 12. godine.

  Koja je najbolja prevencija protiv pojave karijesa?

  5374_3.jpg- Najpre bi trebalo ograničiti učestalost konzumiranja ugljenih hidrata na glavne obroke kojih bi trebalo da bude najviše pet, tri osnovna i dve užine. Potrebno je ispirati usta vodom, grickati sir ili žvakati žvakaće gume na bazi ksilitola nakon konzumiranja fermentabilnih ugljenih hidrata, kako bi se neutralisalo dejstvo kiselina. Potpuno izbacivanje lizalica, bombona i ostalih grickalica koje se jedu polako. Izbegavati pijuckanje sokova čime se produžava kontakt slatkog napitka sa zubima. Dete ne stavljati u krevet sa bočicom koja sadrži zaslađeni napitak. Roditelje bi trebalo savetovati da u bočicu odojčeta ne dodaju ništa osim formule, majčinog mleka, kravljeg mleka ili vode. Izbegavati “dojenje na zahtev” posle nicanja prvih mlečnih zuba, a nakon navršene prve godine života podsticati decu da piju iz čaše. Redukovati količine S. mutans-a kod roditelja i bliskih rođaka u cilju sprečavanja transmisije bakterija na dete.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja