Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Šta je Palić, gde smo mi?...
  22.05.2017.

  Piše Tomislav Vojnić

  U ovoj mojoj kolumni, ako smem tako da je nazovem, bar jedno 20 puta sam pisao kako je budućnost ništa u odnosu na prošlost. Budućnost se još nekako i može predvideti, ali šta te očekuje u prošlosti, to ni ne slutiš. Evo, jeste li možda pre neki dan čuli (pročitali?) šta je sve Mirina strina, narodni heroj, svojevremeno radila u kosmajskom kraju? Kako koje Mire? Pa, nemamo mi sto Miira čija je strina bila narodni heroj. A mi do sad o pojma nismo imali...

  5373_1.jpgAli nećemo sad o tome, nego ćemo se vratiti na naš lepi Palića. Oko tog jezera već duže vreme uveliko se prave razne kombinacije kako bi najzad moglo da se od njega napravi odmaralište svetskog ranga, pa ljudi masovno kreativno razmišljaju, svašta im pada na pamet. Tako sam na nekom subotičkom sajtu nedavno pročitao da jedan naš sugrađanin ima lepu viziju o tome šta Palić treba da bude, a posebno ga, kako kaže, inspiriše legenda o tome da je tu nekada napaso svoju stoku neki pastir Jovan!

  S druge strane, Vikipedija piše da je jezero dobilo ime po nekom Palu, koji je takođe bio čobanin, i takođe tu napajao svoje stado, pa se, navodno po njegovom imenu, još odavno to jezero na latinskom zove Paligo Palus. Da je Pal bio Jovan, zvalo bi se Janoš... Ovo samo uzgred, da stvari postanu dovoljno nejasne...

  Ali, nije tu kraj, ima dalje! U jednom zvaničnom prospektu kaže se da je po legendi Palić zapravo ostatak nekadašnjeg Panonskog mora, a zatim još i da je to veštačko jezero(?), a malo dalje stoji podatak da je Palić jedino prirodno jezero u Srbiji, sva ostala su veštačka!?

  E, sad, kad se sve ovo sabere, imaš dovoljno odličnih marketinških resursa da od našeg lepog jezera napraviš turističku atrakciju prve klase. Kako bi vam se, na priliku, dopala ovakva reklama:

  Posetite veštačko jezero Palić, jedini prirodni ostatak Panonskog mora u Srbiji!

  Ja mislim da bi ovome pozivu teško neko mogao odoleti. Ostaje samo sitnica: da se očisti voda, da može i da se kupa!...

  A od banke - kartica...

  Sticajem okolnosti, kako se ona stara Juga krunila, tako se povećavao broj naših rođaka, drugova i prijatelja u – inostranstvu. Što bližem, što daljem. Otišli da probaju na drugom mestu. Nije zabranjeno, jel’ tako? Jeste.

  E, sad, imam ja jednog drugara koji sa ženom već odavno živi u Njujorku, tamo su i u penziju otišli, pa onda šta da rade pod starost – oni putuju po svetu. Malo po Evropi, malo po Južnoj Americi, malo tamo, malo ovamo. Ali, što ja nisam baš znao, njihova američka banka gde drže svoju mirovinu, CapitalOne, traži od njih da uvek najave u koje će zemlje putovati, pa im onda udesi da i tamo mogu da koriste svoje njujorške bankarske kartice. To je do sada uvek išlo bez problema, ali ovoga puta moji drugari rešili su da malo navrate u rodni kraj, pa su se javili banci da im odobri korišćenje kartica u državi Srbiji-

  Kad’oćeš bato, onii iz njihove banke javljaju da ne znaju gde je to?! Ne znaju gde je Srbija!? Pa jave da se ovi moji Njujorčani strpe, sad će oni to da razgale. Kroz dva dana javlaju iz banke da je sve u redu, našli su Srbiju u – Rusiji!?

  Čekaj malo! Jesu li ti američki bankari toliko glupi da ne umeju da guglaju, ili oni imaju neke drukčije mape koje se ravnaju po nekim novim uporednicima i meridijanima, pa se sad kod njih vodimo pod Rusija?

  Ne bih znao da kažem. Nemam nikakve uloge u stranim bankama. A u ovoj svojoj držim samo penziju – jedno 2 do 3 sata pošto stigne, a onda je odmah vadim. Što je sigurno, sigurno je...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja