Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  20. maja Noć muzeja u Subotici, a desetodnevne manifestacije ustanova kulture traju od 11. maja
  Muzeji Srbije: Evropska noć muzeja „Ono mesto”
  20.05.2017.

  • XIV Noć muzeja u Subotici održaće se u subotu, 20. maja 2017. godine, na 30 lokacija u Gradu, u vremenskom periodu od 17 do jedan sat posle ponoći. Tematski, 14. Noći muzeja naslovljene su “Velike i male revolucije”, one koje su uticale na umetnost, ali pre svega na živote ljudi!

  5368_1.jpgGradski muzeј Subotica i Savremena galerija, ove godine brojnim manifestacijama obeležavaju projekat Muzeji Srbije, od 11. do 20. maja. Na 30 lokacija u Gradu, će 14. Noći mizeja, tematski naslovljene kao „Velike i male revolucije”, biti otvorene izložbe, muzičke i druge programe za decu i dorasle, a tokom proteklih devet dana posetioci su ispratili veliki broj kulturnih događanja.

  Predstavom „Na koga je ovo dete” palićkog pozorišnog Kluba mladih u Gradskom muzeju, počelo je obeležavanje Muzeja Srbije, a u ustanovama kulture priređene su izložbe i manifestacije koje promovišu kulturnu baštinu zemlje !

  Sinoć, 18. maja, Međunarodni Dan muzeja, obeležen je izložbom kolekcija, u Savremenioj galeriji, pod nazivom „55 razloga za razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti”. Poslednjeg dana manifestacije, 20. maja, od 20 časova obeležava se Evropska noć muzeja, izložbom Maje Rakočević- Cvijanov „Ono mesto“, a svi radovi su nastali tokom 2017. godine.

  —Nakon šest godina rada na Paliću, Likovni susret se premešta na mesto na kojem se danas nalazi Galerija. Sedamdesetih i 80-ih godina, grafički simpozijumi i izložbe su pratile ono što je nastajalo u jugoslovenskom prostoru, kako bi se sačuvao duh tog vremena. Tokom 90-ih, koje su imale suženiji krug posmatranja, u Galeriji se događaju proboji, kao što je bila izložba, koja je tematizovala 60 godina stripa u Srbiji, čiji autor je bio Slobodan Ivkov, podsetila je Nela Tonković, direktorka Saveremene galerije, svojim predavanjem „Neka ne bude fešte”.

  Savremena galerija Subotica, prva dva dana održavanja manifestacije organizovala je radionice, 11. maja, „Sve tajne grafike”, radionicu koju je vodio Miroslav Jovančić, kustos Savremene galerije, radionicu za najmlađe pod nazivom „Kolaž za decu“, vodila je Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja i pedagoškinja Savremene galerije.

  U Gradskom muzeju, posle predstave Palićkog pozorišnog kluba mladih, posetioci su imali priliku, prvog dana, da slušaju predavanje Dušice Zrnić „Legat koji se ne vidi”. „Čipkane priče” - predstava Dečјeg pozorišta Subotica, na programu je bila 12. maja, a dva dana kasnije, prikazana je Igraonica, u okviru izložbe Pala Petrika, Ljubice Vuković Dulić.

  Igraonice za decu (Gabriјela Kaјdoči Lovas, Aniko Baba, Floriјan Horvat) održana je 15. i 16. maja, a nakon toga je predstavljen godišnjak MUSEION 14 Gradskog muzeјa Subotica (Ištvan Hulo i Nevenka Bašić Palković).

  U okviru programa Muzeјi u gostima - Voјvođanski muzeј Novi Sad - održano je 16. maja i predavanje u okviru izložbe „Ala smo se naodmarali ”(Milkica Popović), a narednog dana, „Mit i nacionalizam” - predavanje povodom 200 godina od rođenja Aranj Јanoša (Arpad Pap) i Arheološko iskopavanje u okolini Subotice - predavanje (Agneš Sekereš).

  Mirko Grlica je 17. maja, održao predavanje „Mariјa Tereziјa, Vladarka, reformatorka, maјka” o emancipaciji žena u subotičkom društvu, od 1914. do 1918. godine. Juče, oko podneva, održano je predavanje, takođe u Gradskom muzeju, Žužane Korhec Pap, „Restauraciјa subotičkih franjevačkih portreta” (35 dela putuјućeg slikara Matiјasa Haniša iz XVIII veka), dok je u 20 sati održan Koncert učenika Muzičke škole Subotica.

  Za 20 maj, predviđeno je više manifestacija i postavki u Gradskom muzeju, koje traju od 17 sati do jedan sat iza ponoći: Galeriјa mađarske likovne umetnosti u Voјvodini (1830-1930.) - nova postavka, Oskar Voјnić (1864 - 1914.), slikar i scenograf Pal Petrik - 100 godina od rođenja umetnika, Zovem se Munk, Artur Munk, Ala smo se naodmarali... (Voјvođanski muzeј Novi Sad).

  U 20 sati, iste večeri je Koncert subotičkog gudačkog triјa „Golden trio”, a posle 17 sati održavaju se Igraonice inspirisane aktuelnim izložbama. U Gradskoj suvenirnici, 20. maja od 17 sati do jedan iza ponoći, organizovana je izložba Bella Italia - izložba fotografiјa Ištvana Baša.

  XIV Noć muzeja u Subotici: Velike i male revolucije

  Ovogodišnji programi će, svojom raznolikošću, zadovoljiti ljubitelje muzike, grafike, fotografije, pozorišta, performansa i umetnosti pokreta. Najzanimljivijim eksponatima Noć muzeja pruža priliku posetiocima da uživaju u premijernim izložbama i drugim sadržajima. U organizaciji Noći muzeja, pored lokalne samouprave, učestvovali su i predstavnici Gradskog muzeja, Savremene galerije i Fondacije Danilo Kiš, a u organizaciji će učestvovati ukupno 28 ustanova kulture, udruženja i ugostiteljskih objekata.

  XIV Noć muzeja će se iste noći održati u 44 mesta u Srbiji, a pored Srbije, šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čijoj se inicijativi Srbija priključila 2006. godine.
  Noć muzeja u Pozorištu “Kosztolányi Dezső”!

  Od 18 sati, posetioci će iza kulisa, prošetati u pozorištu Kosztolányi Dezső, organizovana je aukcija pozorišnih stvari Marte Bereš i Imrea Eleka Mikeš, na sceni, a od 20.sati je šetnja u pozorištu, uz gratis čaj, kafu i kolačiće!

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja