Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Deca ratnih veterana Subotice, najbolji snajperisti u Rusiji
  18.05.2017.

  • Neobično druženje u Kampu u Rusiji za 11. đaka iz Subotice, bio je nezaboravan doživljaj, jer osim što su videli Moskvu, bili najbolji u takmičenju gađanja snajperom, za tri dana su naučili šta su pešadijske prepreke, baratanje nožem, taktička obuka za pešadijski napad i odbrana od protivnika, borilačke veštine odbrana i samoodbrana.
  • Iako se neki protive ovakvim kampovima, subotički veterani nameravaju da ga formiraju i u Subotici, jer, kažu stvara takmičarski duh kod mladih a otvara i vrata turizmu!

  5356_1.jpg

  U okviru državnog programa "Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije od 2016 - 2020 godine", odobrenog od strane Ruske vlade, deca ratnih veterana Srbije boravila su na Uskršnjem vojno-patriotskom Međunarodnom kampu mladih, koji je posvećen 75. godišnjici bitke za Staljingrad.

  Đaci, njih 11-oro takmičara, osmaka i srednjoškolaca sa pratiocima, besplatno su učestvovala u kampu ENOT Corp u organizaciji Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, predstavljajući Srbiju.

  5356_2.jpg
  Boris Bašaragin, osmak škole Jovan Jovanović Zmaj

  Aleksandar Panić, predsednik ratnih veterana u Subotici kaže, da su deca odlično primljena u Rusiji, a da je cilj kampovanja da se uspostave prijateljski odnosi između vojno-patriotskih omladinskih klubova, da zajedno rade na programima solidarnosti i međusobno se pomažu.

  —U raznim disciplinama deca iz Srbije su se ravnopravno takmičila sa ostalom decom i osvojili prvo mesto u gađanju snajperom.

  Iz Subotice je u kampu bio Boris Bašaragin, osmak škole Jovan Jovanović Zmaj.

  5356_3.jpg
  Strahinja Mrvoš, učenik prvog razreda
  Hemijsko
  tehnološke škole, Lazar Nešić u Subotici

  — Putovali smo kroz pet evropskih zemalja: Mađarska, Slovačka, Poljska, Belorusija i Rusija. U Kampu smo od 29. aprila, dočekao nas je garnizon A, Rusi, Kozaci i Rumuni koji su već bili u kampu. Prvi zadaci su bili postrojavanje, rukovanje replikama vatrenog oružja (puška, pištolj, bomba), kao i večernja obuka prve pomoći i zaštite. Budili smo se u 7 ujutro, sledila je smotra, jutarnja gimnastika, takmičarska igra 10 na 10, Laser tag (slično kao paintbal). Uveče druženje, uz logorsku vatru.Trećeg dana, 1. maja, jutarnje zagrevanje sa pešadijskim preprekama, bacanje noževa, taktička obuka za pešadijski napad i odbrana od protivnika, borilačke veštine odbrana i samoodbrana. Popodne već smo pošli za Moskvu i spremili se za povratak kući. Za mene je ovo nezaboravno iskustvo, kaže mladi osmak Boris.

  Panić kaže da mladi inače teže vojno-sportskim veštinama.

  — Zdrav život i sportska obuka, fizička spremnost i formiranje duhovnog jezgra vojno-patriotskih pokreta i svesti današnje omladine u skladu sa pravoslavnim tradicijama, učenje o istorijskim korenima svojih zemalja, jeste cilj ovog Kampa, kaže Panić.

  Programom u kampu stiču znanja o raznim vojnim disciplinama individualne i grupne taktike, ratne medicine, alpinističke obuke, preživljavanja, Laser Tag vežbi gađanja, snajperske obuke, bezbednosti u zoni borbenih dejstava, komunikacije, rukovanje pištoljem i kalašnjikovim, inžinjerijska i izviđačka obuka, bacanje noževa, borilačke veštine. Obuku su prošli sa stručnim i iskusnim instruktorima.

  Iz Bajmoka je putovao Strahinja Mrvoš, učenik prvog razreda Hemijsko tehnološke škole, Lazar Nešić u Subotici.

  —Na put smo krenuli 27. aprila iz Subotice, srećan put nam je poželeo predsednik ratnih veterana u Subotici Aleksandar Panić. Vodja puta za Moskvu u garnizon A, je bio predsednik Udruzenja veterana iz Novog Sada Željko Vukelić. Moji utisci su slični Borisovim, nezaboravan mi je i put za Moskvu, dug dva dana. Prespavali smo u Belorusiji, istog dana po dolasku počeli smo sa obukom. Obuka je bila veoma naporna i raznovrsna. Starešine koje su nas obučavale su visoko obrazovani ruski oficiri, sa završenom specijalnom obukom za preživljavanje na terenu, u svim uslovima. Obuka je trajala tri dana, a psihofizički test smo svi uspesno prošli. Posle završene obuke išli smo u obilazak Moskve, a meni je najupečatljiviji utisak ostavio Crveni trg. Ovo je nezaboravno iskustvo, pamtiću ova tri dana čitavog života, kaže Strahinja.

  Aleksandar Panić, predsednik udruženje UOSYU u Subotici dodaje da vode računa o usmeravanju naše dece ka zdravom načinu života.

  —Današnje vreme, obojeno kompjuterizacijom, narkomanijom, prostitucijom i drugim porocima, organizacija želi da zaštiti omladinu. Iako će i ovaj vid sportskog nadmetanja nekom da zasmeta, svesni smo ipak i svih pozitivnih ohrabrenja. Negativne kritike ima, ali deca ovakav takmičarski duh doživljavaju pozitivno, kaže Panić i dodaje da planiraju sličan kamp u Subotici, jer grad raspolaže resursima.

  —To može da bude i deo turizma, jer Laser Tag i Air Soft su popularni u Evropi i Svetu, zašto ne bi i kod nas, kaže Panić.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja