Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Vukosavi i Slavku Stevanov,posle skoro jednog veka,vraćena dedovina
  Otimali u „Ime naroda“
  17.05.2017.

  Đurica Stevanov sa Čikerije bio je ideološko označen kao kulak, državni neprijatelj socijalizma i Partije, što je bilo dovoljno da mu nove vlasti 1946. godine oduzmu 104 jutra zemlje, vrednu pokretnu imovinu, a zbog neisporučene količine žita „zaglavio“ je godinu dana na robiji. Ta nepravda nikada se ne može nadoknaditi

  5352_1.jpg  Ne kaže narod uzalud: „dok nekom ne smrkne drugom ne svane“. Na Čikeriji, 1945. godine osvanula je sloboda ali za veleposednika Đuricu Stevanova i njegovu porodicu, tek tada je nEstao mrak i patnja. Kako je koja vojska nailazila, pljačkala je Stevanove, a onda im je nova vlast „U ime naroda“ oduzela 104 jutra prvoklasne zemlje i pokretne imovine u vrednosti od 130.000 dinara. U to vreme otimačine, krava sa teletom vredela je 1.000 dinara. Nije pomoglo ni to što se jedna od partizanskih baza u Tavnkutu, baš nalazila na njihovom salašu. Jednostavno, Đuricu Stevanova, nova vlast je označila kao kulaka, što je bila ideološka kategorija koja je podrazumevala „bogatog zemljoradnika, koji je ekspolatisao siromašne, nosioca zastarelih kapitalističkih odnosa i potencijalnog neprijatelja socijalizma i Partije“.

  5352_2.jpg
  Vukosava Bogešić 

  Posle dugog obijanja pragova arhiva, sudova i državne administracije i pet godina čekanja na presudu, Vukosava Bogešić, rođena Stevanov, matičarka u penziji, uspela je da posle 70 godina, povrati svoju dedovinu, 104 jutra zemlje u jednom komadu i to onu istu koju su im 1946. godine oduzeli. Na osnovu prvog Zakona za povraćaj imovine, Stevanovima sa Čikerije prvo je vraćeno 38 jutara zemlje i sada 66 jutara.

  - To je naša porodična velika pobeda i moralna satisfakija, - priča Vukosava Bogešić. Nije lako 70 godina gledati pred kućom (salašem) svoju njivu, a da u nju ne možeš ni da kročiš. Još kad smo pre pet godina na pošti predali celokupnu dokumentaciju, brat Slavko je počeo da priprema kočiće za razgraničenje imovine. Šalila sam se sa njim, da to malo nije rano, a on je verovao u pravdu. I evo, ona je bila spora, ali je, fala Bogu stigla. A kad smo dobili pravosnažnu presudu Agencije za restituciju, brat Slavko sa osmehom na licu i razigranim srcem, seo je na traktor i plugom zaorao brazdu oko celog našeg imanja, kilometar dužine i 400 metara širine, sada već preko 130 jutara zemlje na Čikeriji gde imamo i obnovljeni salaš. Suze radosnice su mi išle na oči, a Slavko je glasno stalno ponavljao: „ vidi li odozgo sa neba moj deda Đuro, da mu je vraćeno imanje“. A čula sam priču od majke Milice, da kada su im oduzeli zemlju, deda i otac Đurica danima su šetali po salašu i prosto plakali za zemljom i sudbinom koja ih je zadesila. Najteže im je bilo, što ni sami nisu znali, šta su krivi i zašto im se oduzima zemlja. Jedina krivica im je bila,što su imali“.

  A Đurica Stevanov sa suprugom Danicom, i još 26 porodica kao optanti iz mađarskog gradića Deska stigli su u Čikeriju kao razmena stanovništva posle potpisivanja Trijanonskog sporazuma i povlačenja novih evropskih granica. Stevanovi su svoju lepu veliku kuću u Deski, salaš i 150 jutara zemlje, zamenili za imanje grofa Vermeša na Čikeriji. I u ovoj razmeni, kažu da je grof puno bolje prošao. Na salašu Čikerija, Vukosava i njen brat Slavko, još i danas čuvaju kao uspomenu na svoje pretke i stari kraj, gumene opanke u kojima je pradeda Đuro iz Deske došao peške na Čikeriju sa volovskim zapregama natovarenim svinjama i nameštajem a za šarage su bila vezana goveda.

  5352_3.jpg
   S desna na levo; Đurica Stevanov i njegov
  kum sa novim Opelom

  U kući Stevanovih, konfiskacija njihove imovina bila je „tabu tema“. Nisu želeli da se podsećaju na teške dane progona i da diraju „rane na srcu“. I Vukica Bogešić, devojačko Stevanov, radije priče o uspemenama na lepe dane života na salašu, školovanju i danima iz 1962. godine, kada je kao omladinka na saveznom takmičenju u Titogradu osvojila vice šampionsku titulu u gađanju malokalibarskom puškom. Interesantna je i priča o velikoj ljubavi njene majke Milke i oca Đurice.

  - Po pričanju mojih roditelja, otac je malo duže momkovao, što je brinulo porodicu Stevanov, - priča Vukica. Tako su jednom oca Đuricu pozvali kumovi u Bečej da mu nađu devojku. Za oko mu je zapala Milka Stanković. Imala je 17 godina, ali sve je bilo uzalud. Roditelji Milku nisu hteli dati, dok ne vide imanje Stevanovih na Čikeriji. Kada su i to videli, bili su više nego oduševljeni bogastvom. Na prosidbu majke, moj otac je došao u novom automobilu „Opelu“ što su mu roditelji kupili kao poklon za ženidbu. To je prvi automobil koji je 1939. godine došao u Bečej, a i u Subotici je bilo malo porodica koje su imale luksuzna kola. Taj automobil, oduzeli su nam partizani 1944. godine. Otac ga je bio sakrio u kope od kukuruzovine, ali nije pomoglo, odnet je“.

  Zatvor za žito

  Đurica Stevanov, stariji, uvek je, kažu govorio: „da meni niko ne može oteti ono što sam pošteno i krvavo stvorio“. Doživeo je i to vreme, kada se to i dogodilo. Ni oduzimanje 104 jutara zemlje i pokretne vrednosti od 130.000 dinara, nije bio kraj nedaćama Stevanovih. Što nije tačno udovoljio obavezama o isporuci žita narodnoj vlasti ,Agrarni sud u Subotici Đuricu Stevanova, osudio je na 5 godina zatvora. Posle godinu dana provedenih na robiji pušten je na slobodu.

  Uzimali šta su hteli

  Vukica Bogešić, još i danas čuva rukom pisane potvrde, šta su Đurici Stevanovu sa Čikerije, uzimale vojske koje su tuda nailazile.

  Mađari su uzeli dva konja i zaprežna kola i zlato, Rusi 1.900 litara vina sa buradima, 3 zlatna sata, jedan prsten i 2 para čizama, a partizani luksuzni automobil, 3 konja, zaprežna kola i zlatan prsten.

  O svemu ovome, Narodnooslobodilački odbor u Subotici, Stevanovima je izdao rešenje o oduzetoj pokretnoj imovini, koja najverovatnije nikda neće doći na red vraćanja.

  Milutin Mitrić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja