Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Centar lokalne demokratije, Grad, Kancelarija za mlade i Italijanski kulturni centar obeležili na Trgu Slobode
  Dan Evrope - građanima bliži koncept Srbija i EU
  16.05.2017.

  Tradicionalno obeležavanje Dana Evrope, na Trgu slobode ove godine organizovali su 9. maja, Centar lokalne demokratije, u saradnji sa Gradom Subotica, Kancelarijom za mlade Grada Subotice i Italijanskim kulturnim centrom Piazza Italia, sa ciljem da građanima približe koncept Unije

  5351_1.jpg

  Iz Centra lokalne demokratije Subotice podsećaju da je Dan Evrope prilika, da se građanima približi koncept Unije, od prvih koraka načinjenih 1950-tih godina do danas, ukazjući i na razloge njenog nastanka.

  Tim povodom, u Subotici su 9. maja, na Trgu slobode biti postavljeni štandovi sa promotivnim publikacijama EU info centra Delegacije EU u Srbiji, u cilju boljeg informisanja građana o EU, njenim institucijama, državama članicama, kao i o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

  Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, rekao je da Srbija ima podršku Hrvatske pri pristupanju Evropskoj uniji, ali da će se zalagati da se uslovi koje je Hrvatska morala da ispuni prilikom ulaska u Uniju, u jednakoj meri odnose i na Srbiju, izražavajući uverenje da će se nerešena pitanja rešiti, što će otvoriti put ulasku Srbije u EU.

  —Danom Evrope se obeležava godišnjica objavljivanja Šumanove deklaracije koja je bila prvi korak u stvaranju današnje Evropske unije. Tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman je 9. maja 1950, samo 5 godina nakon završetka Drugog svetskog rata u Evropi, predstavio predlog stvaranja zajedničke, nadnacionalne organizacije, koja će udružiti evropske zemlje u proizvodnji uglja i čelika, strateškim sirovinama ključnim za vojnu moć i tako onemogućiti ratne sukobe među njima. Zbog toga je Šumanova deklaracija pre svega izraz volje za jačanjem mira, na šta se podsećamo preko Dana Evrope, kao jednog od simbola Evropske unije, kažu iz Centra lokalne demokratije.

  Ove godine, povodom obeležavanja Dana Evrope, evocirana je i 60. godišnjica potpisivanja Rimskih ugovora, kojima je uspostavljena Evropska ekonomska zajednica, preteča današnje Evropske unije

  —Veoma je bitna informisanost građana, da znaju šta ih očekuje, koje su to reforme koje se sprovode, šta je to što Srbija treba da uradi da bi pristupila Uniji. Najviše ih zanima kako će to uticati na njihov svakodnevni život i koje će pogodnosti osetiti ukoliko budu građani Evropske unij, istakla je Silvija Patarčić.

  U okviru ovogodišnjeg programa mladi umetnici iz Subotice su predstavili svoje radove poznatih ličnosti Grada, pod sloganom “Srbija i EU: kultura koja nas povezuje”, u okviru aktivnosti Moj grad-grad interkultralnosti, projekta finansiranog od strane EU: Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja