Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Međunarodni dan medicinskih sestara 12. maj
  Poboljšati položaj sestara i tehničara
  16.05.2017.

  U Subotici se i ove godine obeležava 12.maj, Međunarodni dan sestara, koji se tog datuma u svetu obeležava svake godine, u znak sećanja na Florans Najtingel, bolničarku i začetnicu modernog sestrinstva.

  Ove godine, poruka tog važnog zdravstvenog datuma je " Sestre, glas koji vodi ka postizanju ciljeva održivog razvoja".

  5348_1.jpg

  Na gradskom Trgu, danas od 10 do 12 časova, Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Subotica u saradnji sa Službom opšte medicine i Službom za zdravstvenu zaštitu radnika, sugrađanima će proveravati vrednosti krvnog pritiska, šećera, holesterola i triglicerida u krvi.

  Medicinske sestre će ispred subspecijalističke službe ATD, davati savete o pravilnom korišćenju inhalatora, pumpica, a radiće se i merenje plućnog kapaciteta. Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Subotica edukovaće građane o osnovama životne podrške, Služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece davaće savete o ishrani i nezi kao i o radu adolescentnog savetovališta. Najmlađima će stomatološka služba davati savete o pravilnoj higijeni usta i zuba. Povodom obeležavanja 12. maja, Međunarodnog dana medicinskih sestara, iz subotičkog Doma zdravlja ponovili su da je neophodno da Srbija što pre dobije dva veoma važna Zakona - Zakon o sestrinstvu i Zakon o zdravstvenoj nezi.

  -Za razliku od nekih zemalja u okruženju, mi ta dva Zakona još uvek nemamo. Njima bi se, u velikoj meri regulisao položaj medicinskih sestara i tehničara koji je potrebno podići na mnogo viši nivo, te nećemo imati slučaj fenomena "izgaranja" na poslu, ne edukovanosti sestara i tehničara i slično, a o kojima govorimo već duže vreme. Češka, primera radi, ima veoma dobre modele tih zakona - rekao je Miroslav Zelić - rukovodilac Odeljenja za higijenu i epidemiološki nadzor i upravljanje medicinskim otpadom u subotičkom Domu zdravlja.

  U Sali SLD - DLV u ulici Petefi Šandora 7, u 14 časova biće održan svečani Kolegijum glavnih sestara Doma zdravlja Subotica, na kojem će se tradicionalno, dodeliti zahvalnice medicinskim sestrama i tehničarima, koji su se najviše istakli u poslu u protekloj godini.

  A kuda sa dotrajalim lekovima?

  Na Glavnom trgu u Subotici, u okviru obeležavanja Međunarodnog Dana medicinskih sestara, sugrađani koji imaju lekove dotrajalog roka trajanja moći će da dobiju savet i pomoć oko dileme kuda sa takvim medikamentima. Pomoć je vezana za postupak skladištenja i predaju lekova sa isteklim rokom trajanja, kao i savete o higijenskom pranju ruku i upotrebi dezinfekcionih sredstava.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja