Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Gradski odbor i Odbornička grupa SVM-a apeluju da se zatvori subotičko Privremeno prihvatilište
  Nisu (samo) stanovi za migrante pitanje u Subotici!
  14.05.2017.

  Jene Maglai, predsednik Pokreta za građansku Suboticu, 9. maja podneskom je zatražio od predsednika Skupštine Grada Tivadara Bunforda, sazivanje vanredne sednice gradske Skupštine, sa temom izgradnje stanova za migrante. Na Maglaievu inicijativu, reagovao je Gradski odbor i Odbornička grupa SVM-a u Subotici, zamerajući Maglaiu da političke poene prikuplja na rezultatu SVM-a, a istovremeno apeluju na zatvaranje Privremenog prihvatnog centra za migrante u Subotici!

  5342_1.jpgOdbornička grupa SVM-a ocenjuje, da je Jene Maglai, „u tišini, sačekao da peticija bude uspešna, ali da je nesposoban da sakupi 23 odbornčka potpisa, i da pokrene inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada Subotice”.

  Gradski odbor i odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara, saopštenjem za javnost podseća Maglaija, da je SVM bila jedina stranka, koja je u saopštenju „Pravično negodovanje” reagovala na vest o planiranoj izgradnji stanova za migrante.

  —SVM je stala na stranu građana, u sakupljanju potpisa peticije. Na osnovu rezultata ove građanske inicijative, 3761 građana Subotice potpisalo je peticiju, koju sada Jene Maglai želi da upotrebi za sakupljanje političkih poena. U isto vreme, građanska inicijativa je 4. maja došla do Tivadara Bunforda, koji će ovo pitanje staviti na dnevni red sledećeg redovnog zasedanja Skupštine Grada, odbornici će ovo razmatrati, i posle glasati – znajući, da će to biti zauzimanje političkog stava, pošto se radi o odluci Vlade, koja se odlukom Skupštine Grada ne može menjati, kaže sada saopštenjem subotički odbor SVM-a.

  Ocenjuju i da o pitanjima boravka migranata u Subotici, „treba govoriti otvoreno i nedvosmisleno”. Gradski odbor i odbornička grupa SVM-a hvale i svoj rad, kažu „da vode brigu o građanima i vode realnu politiku”.

  —Gradnja stanova za migrante je zajednički projekat Vlade Srbije i Kraljevine Norveške, ostvarivanje projekta mogu isključivo zaustaviti oni, koji su doneli odluku. Iako je objašnjenje nezadovoljavajuće, subotičani se izjašnjavaju drugačije – odluka nije u rukama lokalne samouprave, kažu iz SVM-a, uz opasku „da svi shvataju , da je ovih dana počelo izmeštanje migranata iz Beograda u razna prihvatilišta širom zemlje”.

  SVM skreće pažnju, kako tvrde, na nekoliko veoma važnih okolnosti.

  — Te okolnosti utiču na naše živote: 5. maja Nenad Ivanišević je objavio, da se privremeno prihvatilište u Šidu zatvara. Znajući, da u Srbiji postoji pet stalnih i 14 privremenih prihvatilišta - subotičko prihvatilište je privremeno, a izmeštanje migranata iz Beograda je započelo, skoro četiri hiljada potpisa na peticiji, SVM očekuje, da se ukine i privremeno prihvatilište u Subotici. Razlog su negativna iskustva iz redhodnog perioda, ponašanje migranata u Subotici, na salašima oko grada, u šumi i u voćnjacima, te SVM smatra, da je neophodno da se zatvori privremeno prihvatilište na adresi Tuk Ugarnice 23, koje radi od novembra 2015 godine, kažu iz te stranke.

  Oni podsećaju, da je Jene Maglai u vreme svog mandata gradonačelnika ”zahvalio se Vladi Republike Srbije, nadležnom ministarstvu i Komesarijatu za izbeglice, što Subotica raspolaže najmodernijim tranzitnim Centrom, ne samo u regiji, nego i šire.”

  —Interes Subotičana je da se u Suboticu ne dovoze i ne zadržavaju migranti, koji su beznadežni i koje je pogrešna migrantska politika Evropske Unije pretvorila u žrtve. Subotičani su gostoljubivi, ali ne žele da budu taoci pogrešne politike Evropske Unije, što će odbornici razmatrati na narednoj Skupštini, uz apel za bezbednost građana blizu srpsko-mađarske granice i zatvaranje Privremenog prihvatilišta, stav je Gradskog odbora i Odborničke grupe SVM-a u Subotici.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja