Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Saopštenje Odborničke grupe „POKRET ZA GRAĐANSKU SUBOTICU“ na prozivke SVM-a
  SVM objašnjava neobjašnjivo, baveći se delom Maglaia
  14.05.2017.

  Odbornička grupa „Pokret za Građansku Suboticu“ uputila je saopštenje kojim reaguje na prozivke Gradskog odbora SVM-a, kojim je iznela i svoje stavove oko realizacije izgradnje stanova za migrantske porodice. Pokret tvrdi, da je sakupljanje potpisa za peticiju, samo pokušaj zaustavljanja daljeg erodiranja biračkog tela SVM-a u Subotici.

  5341_1.jpgPokret za građansku Suboticu je 8. maja ove godine inicirao sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada Subotica, a podnošenje predloga za sazivanje vanredne gradske skupštinnske sednice, najavili su sa govornice Skupštine grada, na sednici održanoj 27.aprila.

  —Smatramo da pitanje izgradnje stanova za migrantske porodice u Subotici jeste ozbiljno političko pitanje, koje je izazvalo ozbiljan revolt i protivljenje velikog broja naših sugrađana. Pitanja sa ozbiljnom političkom težinom za našu zajednicu, treba rešavati u okviru institucija lokalne samouprave, a Skupština grada je najpozvanija institucija u tom smislu. Uz predlog za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada, priključili smo i tekst Deklaracije o projektima za smeštaj migranata i migrantskih porodica na teritoriji grada Subotice, kojim predlažemo, da Skupština grada zauzme jasan stav oko tog pitanja, da pozove Ambasadu Kraljevine Norveške, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Gerontološki Centar u Subotici, da odustanu od dalje realizacije projekta za izgradnju objekata za smeštaj migrantskih porodica na katastarskoj parceli broj 19397 K.o. Stari Grad u Subotici, stav je Pokreta za građansku Suboticu.

  Navode da su predložili da Skupština grada zauzme jasan stav, da nadležni državni organi i institucije, kao i strani donatori treba da pomognu u rešavanju teške socijalne situacije lokalnog stanovništva i poboljšanju njihovih životnih uslova, te da projekti u rešavanju potreba iz oblasti socijalne zaštite lokalnog stanovništva, treba da uživaju isključivi priroritet realizacije.

  —Dobili smo odgovor u pismenoj formi od predsednika Skupštine grada Subotice, Tivadara Bunforda, da neće sazvati vanredenu sednicu Skupštine grada, sa predloženom tačkom dnevnog reda, jer zato nisu ispunjeni formalno – pravni uslovi. Odmah nakon toga, gradski odbor SVM-a u Subotici je izdao i saopštenje, gde se prvenstveno bave likom i delom Maglai Jenea, predsednika odborničke grupe podnosioca predloga za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada. Saopštenjem pokušavaju objasniti ono što je neobjašnjivo, kažu iz Pokreta za građansku Suboticu i ocenjuju da je „ jadno pravdanje SVM-au saopštenju”.

  —Naime, ta stranka je na vlasti na svim nivoima, od republičkog do lokalnog, te je ipak dozvolila da se krene u realizaciju projekta izgradnje stanova za migrantske porodice u Subotici. Ako za projekat u Subotici, u vrednosti od oko 80 miliona dinara nisu znali, onda je evidentno da u vođenju lokalne samouprave, partneri iz SNS-a su zaboravili da ih izveste o zaključenim ugovorima za realizaciju tog projekta u Subotici. Sakupljanje potpisa od građana radi podrške za zaustavljanje tog projekta, isključivo je obmana naših građana, jer je evidentno da gradski odbor SVM-a sakuplja potpise protiv odluke lokalne vlasti, to jest protiv same sebe, ocenjuje Pokret za građansku Suboticu, dodajući da je to neozbiljno.

  Oni tvrde, da je sakupljanje potpisa za peticiju, samo pokušaj zaustavljanja daljeg erodiranja biračkog tela SVM-a u Subotici.

  — Postali su svesni, da realizacijom projekta izgradnje stanova za migranstke porodice u Subotici, politička stranka gubi veliki broj birača i simpatizera na sledećim izborima, navodi u saopštenju Odbornička grupa „Pokreta za građansku Suboticu“.

  Pokret smatra, da Skupština grada Subotice, kao najviši organ vlasti u lokalnoj sredini, treba da zauzme jasan stav za zaustavljanje napred pomenutog projekta, a da vlast ima mehanizme da zaustave realizaciju tog projekta.

  —Smatramo da prozivanje opozicije, putem sopštenja za javnost, neće doprineti rešavanju nastalog problema. Nosioci lokalne vlasti treba da rade u interesu građana i prikažu rezultate svog rada, a ne da se pravdaju saopštenjima za pogrešne odluke koje su doneli, ocenjuju iz Pokreta za građansku Suboticu.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja