Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica u intervjuu za Nove subotičke novine, najavljuje brojne novine u toj zdravstvenoj ustanovi
  Boljitak za pacijente - primaran
  14.05.2017.

  Od kada je stupio na čelo Opšte bolnice Subotica, dr Slobodan Puškar, direktor te ustanove, već je kako je i najavio, sproveo niz reformi, a neke ekskluzivno za "Nove subotičke novine" tek najavljuje. Kako je naglasio, ideja je da subotička bolnica postane savremena zdravstvena ustanova za lečenje pacijenata, koja će ići u korak sa najnovijim standardima, a sve u cilju poboljšanja uslova lečenja i boravk pacijenata u bolnici.

  5340_1.jpg
  dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica

  U poslednje vreme spekuliše se oko "zelenog svetla" za zapošljavanje 41 osobe u subotičkoj Opštoj bolnici. Jesu li te tvrdnje tačne?

  - Što se tiče proširenja kadrovskog plana i povećanja broja zaposlenih, pa i cifre od 41 radnika o kojoj se ovih dana polemiše, zvaničnu informaciju kao bolnica, još uvek nemamo, tako da, čim je dobijemo, krećemo u proceduru Konkursa i prijema lekara, tehničara i ostalih kadrova, za koje imamo odobrenje Ministarstva zdravlja. Naime, prema dosadašnjem Kadrovskom planu u subotičkoj Opštoj bolnici trenutno ima 1.163 radnika, sa strukturom koja je ranije defi nisana od 194 lekara, nemedicinskog osoblja, tehničara. Tačno je da zbog značajnog odliva kadra postoji nedostatak medicinskog osoblja koji se kreće oko 70 radnika, imamo odliv kadra zbog odlaska u penziju, ali dominira odliv osoblja zbog odlaska u inostranstvo. Mi smo u martu od Ministarstva zdravlja dobili dozvolu da određeni broj medicinskih tehničara, lekara i malog broja nemedicinskog kadra - objašnjava dr Slobodan Puškar, direktor subotičke bolnice.

  Od početka godine neprekidno radite na osavremenjavanju opreme i adaptaciji prostora i pojedinih odeljenja. U bolnicu se ulažu velike investicije, imate podršku Republičke i Pokrajinske Vlade, Grada i drugih relevantnih činioca. Nekako, angio sala se izdvojila kao najveći iskorak u investicijama.

  - Angio sala je najveći medicinski događaj u Subotici u 2017. godini. Proces adaptacije i pripreme za prostor angio sale smo završili pre 20 - tak dana, dakle pre roka, 95 građevinskih radova je urađeno, a ostalih 5 odsto, još zavisi od tipa uređaja koji će u nju biti unešeni. U tom smislu traje još postupak nabavke opreme za angio salu od strane Pokrajinske Vlade, imamo informaciju da je taj postupak pri kraju, i unošenjem neophodnih aparata, vrlo brzo će se privesti kraju kompletiranje sale. Mogu da kažem, da će u prvoj polovini godine, angio sala i proraditi. To će imati višestruke benefi - te za građane, u trenutku kada znamo da su kardiovaskularne bolesti u povećanju i da su stope smrtnosti takođe u porastu. Podsetiću, stentovi su do sada bili rađeni u Institutu u Sremskoj Kamenici onima koji su uspeli da do tamo stignu, a koji nisu, imali su konzervativne načine lečenja od pre dvadeset godina. Sada ćemo, angio salom, sve te pacijente koji zadovoljavaju medicinske indikacije za interventnu proceduru, lečiti po najsavremenijim svetskim principima, a rezultate ćemo naravno i transparentno prikazati - ističe dr Puškar.

  Ima li subotička bolnica dovoljno stručnog kadra?

  - Proces edukacije i formiranja stručnjaka, interventnih kardiologa je dug proces i traje nakon završenog fakulteta, minimum deset godina. Tek tada dobijate gotovog interventnog kardiologa. Naravno da u tom smislu i našoj bolnici nedostaje takvih stručnjaka. Trudićemo se da kroz daljnju edukaciju kadra i novih mladih ljudi, obezbedimo dovoljno stručnih lekara za rad u budućoj angio sali, pored naših postojećih lekara - kaže direktor bolnice.

  Video link kao vid komunikacije sa lekarima Instituta u SremskojKamenici u subotičkoj Opštoj bolnici već postoji. U kom smislu će on biti upotrebljiv?

  - Imamo potvrdu od Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici da ćemo u angio sali imati njihovu stručnu pomoć, u smislu boravka kardiologa kada angio sala proradi zbog podrške našoj ekipi. Video link je u tom kontekstu tehnički realan, ostvariv, koristiće se po potrebi - objašnjava direktor bolnice.

  U poslednje vreme, česte su žalbe sugrađana na nehigijenu na pojedinim odeljenjima u bolnici.

  - Prema svim analizama sanitarnih inspektora, briseva, sanitarnih kontrola, i mikrobiološkim kontrolama koje mi sprovodimo, takvih nepravilnosti nema. Međutim činjenica da dugo godina nije bilo velikih kapitalnih ulaganja u bolnicu, da su podovi i dalje nerešeni, da je neophodna sanacija nekih delova prostora, sanitarnih čvorova koji su stari, mi smo i na to računali. U tom smislu istaći ću da su Republička i Pokrajinska Vlada opredelili značajna sredstva za zdravstvene ustanove, naša bolnica je kroz Konkurse za dodelu sredstava već dobila značajan deo tih sredstava i u toku je proces Javne nabavke za saniranje vodovodno - kanalizacione mreže, koja jeste u veoma lošem stanju. Skoro smo imali pucanje cevi na odeljenju hemodijalize, te smo dobili značajna sredstva i sanirali smo i taj problem. Isto tako, očekujemo sredstva za modernizovanje uslova boravka pacijenata u našoj ustanovi, te planiramo da u svakoj sobi napravimo kupatilo, da broj kreveta u sobama sa osam smanjimo na bar četiri, dakle sve to prepoznajemo, ali su potrebna i sredstva. Apliciraćemo za njih i daćemo sve od sebe da i to sprovedemo - kaže direktor.

  Modernizacije bolnice i opreme i dalje je vizija rukovodstva bolnice. Šta se dalje planira i gde vidite subotičku bolnicu u skorije vreme?

  - To je tačno, od samog početka sam kao direktor više puta najavljivao da je prioritet osavremenjivanje i modernizovanje ustanove tu ne treba stajati. Naše je da tražimo sredstva, da plasiramo ideje, i sa sredstvima koje u tom smislu dobijemo, da ih svrsishodno i utrošimo u ove ideje. Primera radi, zgradu odeljenja pulmologije koja je stara i neuslovna, preselićemo u novi prostor koji će biti potpuno savremen, drugačiji i uslovan i za pacijente i zaposlene. Već smo počeli da radimo bronhoskopije od 1. februara uz podršku dr Stojanovića sa Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice, edukacije na našem postojećem bronskopu već traju, i već smo aplicirali za sredstva za video stub sa bronhoskopom najnovije generacije što će biti ogroman pomak za lečenje plućnih bolesti. Takođe u smislu modernizacije, konkurisali smo i za stub za gastroenterologiju koji će se koristiti u pregledima gastroskopija i kolonoskopija, jer je i ta oprema stara više od 15 godina, njena popravka je tehnički otežana, a fi nansijski neisplativa. Godišnje se uradi oko 4 i po hiljade endoskopskopskih procedura, što je ogroman broj, lekari su voljni da iznesu taj teret, ali smo mi dužni da im obezbedimo potrebnu opremu - kaže direktor Puškar.

  Odeljenje transufi ziologije ostaje?

  Govoreći od odeljenju za transfuziologiju u bolnici, direktor te ustanove podsetio je da je ono samo prošle godine imalo oko 6 i po hiljada dobrovoljnih davaoca, što je kako je ocenio, sjajan rezultat. Podsetio je i da subotička bolnica često i dalje šalje derivate krvi prema Novom Sadu i Beogradu i drugim centrima po potrebi. Pretprošle nedelje je usvojen novi Zakon koji se dotiče i davalaštva krvi, a u subotičkoj bolnici najavljuju da će se truditi da se jedno takvo dobro razrađeno odeljenje ne ugasi. Direktor bolnice kaže da nema preciznu informaciju da li će Centar za davalaštvo krvi u Subotici postojati, ali je i podvukao da će se truditi da se on ne ugasi.

  Treća faza Centra

  za vantelesnu oplodnju Centar za vantelesnu oplodnju je, prema rečima direktora subotičke bolnic,e priča koja traje, a treća faza radova radova uskoro sledi. Kako je rekao, postoje donacije i od mađarske Vlade, Grada Subotice, Republičke i Pokrajinske Vlade, apliciralo se i za sredstva Pokrajinskoj Vladi, te misli da je realno da se ove godine završi Centar građevinski završi. Oprema je nabavljena i kupljena, od mađarske Vlade skoro su dobijena dva inkubatora, dok je prema Ministarstvu zdravlja upućen zahtev za dodelu i usvajanje novih medicinskih tehnologija.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja