Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti
  Sedenje - najveći rizik
  13.05.2017.

  U okviru obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, a ove godine je u Subotici obeležen osmi put, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, Planinarski klub "Spartak Subotica", Kancelarija za mlade Grada i Udruženje "AKA", organizovali su u sredu, 10. maja, promotivnu sportsku akciju "Kretanjem do zdravlja".

  5339_1.jpg

  U Osnovnoj školi "Jovan Mikić" u Subotici koja je po drugi put na insistiranje nastavnika i učenika učestvovala u obeležavanju tog značajnog zdravstvenog datuma, učenici sedmih razreda zajedno sa nastavnicima, promovisali su različite oblike fizičke aktivnosti kao zdravog stila, koji je važan za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja.

  — Drugu godinu za redom sarađujemo u ovoj akciji sa Zavodom za javno zdravlje jer smo shvatili važnost obeležavanja ovog datuma za naše učenike. U tom uzrastu fizička aktivnost je veoma bitna pravilan rast i razvoj, a ujedno je i prevencija vršnjačkom nasilju —rekla je Marija Milodanović, direktor Osnovne škole "Jovan Mikić" Subotica.

  Dr Zorica V. Dragaš, iz Centra za promociju zdravlja subotičkog ZZJZ podsetila je na važnost fizičkog kretanja i promenu svesti kod ljudi.

  — Sedenje je najveći rizik za dobijanje bilo koje bolesti čiji je uzročnik i nedovoljna fizička aktivnost. Za dobro zdravlje, preporučuje se odraslima najmanje pola sata svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje sat vremena. Treba kombinovati vežbe izdržljivosti, fleksibilnosti, snage i ravnoteže, ali postepeno. Redovna fizička aktivnost prevencija je od brojnih hroničnih bolesti, deo je terapije kod povišenog krvnog pritiska, masnoća u krvi, regulaciji šećera, smanjenja naslaga na krvnim sudovima, moždanog i srčanog udara, dijabetesa - posebno tipa dva, raka dojke i debelog creva i drugih. Fizička aktivnost je važna i kod smanjenja stresa, nervoze i depresije — kaže dr Dragaš.

  Lekari povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti posebno upozoravaju da su posledice nedovoljne fizičke aktivnosti u dečijem uzrastu loše držanje tela i njegov nepravilan razvoj, lošija koordinacija i kontrola pokreta, deformiteti kostiju i skeleta, kao i problemi sa viškom kilograma, dok psiholozi ukazuju na manjak samopouzdanja i samopoštovanja.

  Dnevno se sedi i do pet sati

  Istraživanja u Srbiji pokazuju da preporučenih pola sata hodanja svaki dan ima 55 odsto odraslih muškaraca i 46 odsto žena, da se fitnesom, sportom i rekreacijom u slobodno vreme bavi tek 16 odsto muške i 5 odsto ženske populacije. U proseku, stanovnici Srbije svaki dan sede 5 sati, više oni u gradovima, i mlađi uzrasta od 15 do 24 godine.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja