Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 26.05.2017. Petak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti
Sedenje - najveći rizik
13.05.2017.

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, a ove godine je u Subotici obeležen osmi put, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, Planinarski klub "Spartak Subotica", Kancelarija za mlade Grada i Udruženje "AKA", organizovali su u sredu, 10. maja, promotivnu sportsku akciju "Kretanjem do zdravlja".

5339_1.jpg

U Osnovnoj školi "Jovan Mikić" u Subotici koja je po drugi put na insistiranje nastavnika i učenika učestvovala u obeležavanju tog značajnog zdravstvenog datuma, učenici sedmih razreda zajedno sa nastavnicima, promovisali su različite oblike fizičke aktivnosti kao zdravog stila, koji je važan za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja.

— Drugu godinu za redom sarađujemo u ovoj akciji sa Zavodom za javno zdravlje jer smo shvatili važnost obeležavanja ovog datuma za naše učenike. U tom uzrastu fizička aktivnost je veoma bitna pravilan rast i razvoj, a ujedno je i prevencija vršnjačkom nasilju —rekla je Marija Milodanović, direktor Osnovne škole "Jovan Mikić" Subotica.

Dr Zorica V. Dragaš, iz Centra za promociju zdravlja subotičkog ZZJZ podsetila je na važnost fizičkog kretanja i promenu svesti kod ljudi.

— Sedenje je najveći rizik za dobijanje bilo koje bolesti čiji je uzročnik i nedovoljna fizička aktivnost. Za dobro zdravlje, preporučuje se odraslima najmanje pola sata svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje sat vremena. Treba kombinovati vežbe izdržljivosti, fleksibilnosti, snage i ravnoteže, ali postepeno. Redovna fizička aktivnost prevencija je od brojnih hroničnih bolesti, deo je terapije kod povišenog krvnog pritiska, masnoća u krvi, regulaciji šećera, smanjenja naslaga na krvnim sudovima, moždanog i srčanog udara, dijabetesa - posebno tipa dva, raka dojke i debelog creva i drugih. Fizička aktivnost je važna i kod smanjenja stresa, nervoze i depresije — kaže dr Dragaš.

Lekari povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti posebno upozoravaju da su posledice nedovoljne fizičke aktivnosti u dečijem uzrastu loše držanje tela i njegov nepravilan razvoj, lošija koordinacija i kontrola pokreta, deformiteti kostiju i skeleta, kao i problemi sa viškom kilograma, dok psiholozi ukazuju na manjak samopouzdanja i samopoštovanja.

Dnevno se sedi i do pet sati

Istraživanja u Srbiji pokazuju da preporučenih pola sata hodanja svaki dan ima 55 odsto odraslih muškaraca i 46 odsto žena, da se fitnesom, sportom i rekreacijom u slobodno vreme bavi tek 16 odsto muške i 5 odsto ženske populacije. U proseku, stanovnici Srbije svaki dan sede 5 sati, više oni u gradovima, i mlađi uzrasta od 15 do 24 godine.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja