Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Sara i Jasmin Faiad, učenice Gimnazije „Svetozar Marković”
  Pesmom do uspeha!
  11.05.2017.

  Jasmin i Sara se nikada ne razdvajaju. Jasmin je oborila sve rekorde i postala državni prvak u pisanju decimala broja Pi. Njihov maternji jezik je arapski i srpski. Radnim danima po ceo dan uče, a svaki slobodan momenat koriste da bi pevale jer ih pevanje najviše ispunjava. Osnovale su svoju etno grupu „Koreni”. Žele da se rat u Siriji završi i da se ponovo sretnu sa svojom porodicom. Spremne su za međunarodno takmičenje u etno pevanju koje će se održati u Bugarskoj i na kojem će predstaviti Srbiju.

  5330_1.jpg

  Sara i Jasmin su odlične učenice 3c razreda društveno - jezičkog smera u Gimnaziji. One su bliznakinje i u svim aktivnostima, školskim i vanškolskim, učestvuju zajedno jer ih iste stvari zanimaju. Članice su SKC „Sveti Sava” i hora kojim upravlja profesor Veselin Jevtić. Bave se etno pevanjem i osnovale su svoju etno grupu „Koreni” sa kojom često nastupaju na raznim manifestacijama širom Srbije. Najviše vole da nastupaju u humanitarne svrhe jer vole da pomažu ljudima.

  5330_2.jpgOne se nikada ne razdvajaju. Lektire čitaju zajedno ali uče odvojeno, svaka u svojoj sobi: - Biti blizanac je veoma lepo. Nas dve se nikada ne razdvajamo. Dobro je što sve radimo zajedno pa možemo da pomažemo jedna drugoj. Ponekada možemo i da se zamenimo u školi ako smo sigurne da nas profesori neće prepoznati. Iako to zasad ne radimo, to je jedna od prednosti imati sestru bliznakinju. Retko kada se svađamo i ako se posvađamo, to je zbog trivijalnih stvari i svađa ne traje dugo, najduže par minuta. Uglavnom smo složne i uvek smo tu jedna za drugu, nismo navikle da se razdvajamo pa sve aktivnosti obavljamo zajedno. - kroz osmeh priča Sara.

  Srce nam je u Siriji

  Jasmin i Sara su rođene u Srbiji ali su im roditelji došli iz Sirije, otac je Sirijac a majka Libanka. Nakon završetka službe zbog koje su boravili u Beogradu, oni su odlučili da ostanu u Srbiji i izabrali su Suboticu jer je lep i miran grad u kome svako može da se pronađe i da bude prihvaćen. - Nas dve smo pravi dokaz da su naši roditelji izabrali pravi grad za život. Naši koreni su u Siriji i dok nije počeo rat, mi smo svako leto provodile tamo. Prelepe uspomene nas vežu za naše rođake i prijatelje iz Sirije. Fizički smo odvojene od Sirije ali nam je srce i dalje tamo. Nemamo mogućnosti da odemo i da posetimo nama drage ljude, njima je teško a nama još teže. Jedva čekamo da se rat završi pa da ponovo budemo zajedno. - kaže Sara

  Njihov maternji jezik je arapski i srpski. Arapski pričaju u kući sa svojim roditeljima jer je to jedini način da ga ne zaborave a srpskim se svakodnevno služe u školi i sa prijateljima.

  Fotografsko pamćenje i broj Pi

  Za Jasmin su mnogi prvi put čuli kada je oborila sve rekorde i postala državni prvak u pisanju decimala broja Pi. Najpre je na papiru napisala 886 decimala da bi na memorijskom takmičenju pred publikom zapisala čitavih 1140 decimala broja Pi. Učenje decimala, Jasmin pripisuje svom fotografskom pamćenju koje je nikada nije izneverilo. - Mnogi koji žele da nauče decimale broja Pi koriste se nekim melodijama ili pričama koje vežu za svaki broj. Ja imam svoj princip i u njemu mi najviše pomaže fotografsko pamćenje. Kada pogledam neke informacije, one mi ostanu u glavi kao slika. Fotografsko pamćenje mi pomaže u mnogim predmetima. Decimale broja Pi sam učila kao što učim lekciju iz istorije. - kaže Jasmin

  Sem takmičenja u memorisanju broja Pi, Sara i Jasmin učestvuju na mnogim konkursima, najčešće literarnim, na kojima osvajaju nagrade. Tako je Jasmin osvojila prvu nagradu na nivou grada, na literarnom konkursu na temu Deca u migrantskoj krizi, povodom Dana ljudskih prava. Vole da čitaju, da otkrivaju nove reči i njihova značenja i članice su književnog kluba Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava” .

  5330_3.jpgRoditelji veruju u nas Slobodnog vremena imaju vrlo malo. Radnim danima po ceo dan uče a svaki slobodan momenat koriste da bi pevale jer ih pevanje najviše ispunjava. Vikendom vole da se posvete svojim prijateljima i da izađu u grad. Imaju veliko društvo a najviše prijatelja su stekle na takmičenjima i ta prijateljstva im predstavljaju posebno zadovoljstvo. Najveća motivacija da uče tokom cele školske godine im je letnji raspust i druženje sa prijateljima. Kao najveću podršku, Jasmin i Sara navode isključivo svoje roditelje i njih smatraju najzaslužnijim za njihov uspeh: - Roditelji su nam velika i najveća podrška. Oni nas uvek podstiču da idemo dalje i daju nam veliku motivaciju. Mnogo utiču na nas i usmeravaju nas na pravi put, da to nemamo od njih - nikada ne bi uspele. Razgovori sa njima nam mnogo znače. Oni znaju da mi možemo da uspemo i veruju u nas. - jednoglasno govore Sara i Jasmin.

  Zajedno i na fakultetu

  Posle gimnazije žele da upišu Filozofski fakultet i da nastave da uče jezike. Sara želi da upiše mađarski jezik jer joj se mnogo sviđa, voli da peva pesme na mađarskom i da pleše mađarske tradicionalne plesove. Jasmin nije toliko zainteresovana za mađarski jezik koliko joj pažnju privlače turski i arapski jezici. Šta god da upišu, sigurne su da će ostati zajedno i na fakultetu. Jednog dana bi volele da postanu prevodioci ili volonteri u nekoj školi koja će se možda otvoriti za decu migrante. Ukoliko se rat završi vratiće se u Siriju ali gde god da budu, uvek će biti jedna uz drugu i nikada se neće razdvajati. Do tada im je ostalo još mnogo takmičenja i uspeha a trenutno se spremaju za svoje prvo međunarodno takmičenje u etno pevanju koje će se održati u Bugarskoj i na kojem će predstaviti Srbiju.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja