Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Тitova vila na Paliću, konačno se vraća naslednicima Vilima Konena
  Dedovinu oteli zli ljudi
  11.05.2017.

  Vest da će im država vratiti restitucijom takozvanu Titovu vilu na Paliću, Vera Konen (85), ćerka Vilima Konena Jakopčića, vojvođanskog inustrijalca, kome je nova vlast posle Drugog svetskog rata oduzela sve što je imao: fabike, hladnjače, farme, trgovinske firme i samo u Subotici petnaestak kuća, primila je sa ogorčenjem.

  5328_1.jpg   - Vraćaju ono što su upropastili i više im ne treba, - kaže Vera. Što mi ne vrate zgradu na Korzu 7. koja je bila poslovni prostor mog oca, 250 lanaca zemlje u subotičkom ataru ili na primer Goranski rasadnik, nekada naše vlasništvo? Iako su moj deda i otac izgradili pola Vojvodine, njihovim potomcima vraće se vila na Paliću, koja je za rušenje i nikom ne treba“. A čudno nazvana Titova vila, iako je Tito samo jednom (1963) u njoj prespavao, danas izgleda kao kuća duhova. Dvorišni prostor i ograda oko vile ne vide se od neorezanog rastinja, a centralna zgrada, nekada jedinstveno arhitektonsko delo Ferenca Rajhla, vidno je propala, posebno fasada i drveni ukrasi. Zgradu je napala memla i vlaga, a ono što je unutra ostalo, orginalni nameštaj iz tri prostrane sobe je pokraden, ili gaje prekrio debeli sloj prašine. U dvorištu pored fontane koja već deset godina ne radi, u zemlju je utonula bronzana skulptura nage žene u prirodnoj velični, koju je napala rđa. Sadašnja slika ove građevine uopšte ne podseća na nekadašnju raskoš Austrougraske carevine, a porušena skulptura obnažene žene u dvorištu više podseća da je tu nekada bio kupleraj nego vila druga Tita, „oca svih naroda i narodnosti“.

  5328_2.jpg
  Porodica Konen, sa ocem Vilimom i majkom Darinkom (stoje)
  sede brat Vilim sa bakom Jelenom i dedom Vilimom

  - Pošto je najbolji proizvod tog vremena bio Tito, da se narod ne bi pitao šta se u vili dešava i za šta služi, nazvali su je Titovom vilom, čim je oduzeta, - kaže Dragan Miljković, autor knjige o banji Palić. Potvrdu Titovog imena dobila je vila tek 1963. godine, kada je Tito boravio u Subotici i jedini put prenoćio u njoj.

  Za poslednje 72 godine, Vera Konen, iako je stalno živela u Subotici, samo je jednom posetila očevu vilu dok je bila Titova.

  5328_3.jpg
  Vera Konen

  - Nisam želela da tamo idem i da me to podseti na porodična stradanja i progon, - kaže Vera. Šetajući Palićem, jednom prilikom sa ćerkom Evom i unukom Agneš, odlučimo da odemo da vidimo vilu i mesto gde mi se rodio otac Vilim, a njihov deda i pradeda. Gospođa koja je tamo radila lepo nas je primila. I dok smo u dvorištu čekali da obiđemo i unutrašnje prostorije, prišao nam je jedan nepoznat čovek i počeo da objašnjava, da je ovo Titova vila. Moja ćerka, skoro ljutito mu je odgovorila: „Nije, nego moga dede!“. Gospodin je stao mirno, poklonio nam se i sa nekom radošću u očima, prozborio: „Znači vi ste Titova unuka“ - rekao je nepoznati čovek.

  Igrom neke čudne sudbine, Vera Konen danas živi na Aleji Maršala Tita, u malom stanu na četvrtom spratu bez lifta. Sve do dvanaeste godine, njen život je „bio bajka“ a onda su se pojavili zli ljudi, koji su joj promenili život. O stradanjima Konenovih, njen otac Vilim u izgnanstvu napisao je knjigu „Nehumani ljudi koji su sebe smatrali bogovima“. Iako je Vilim Konen, kao ubeđeni antifašista pomagao narodnooslobodilački pokret, bio u nemačkom zarobljeništvu kao oficir Vojske Jugoslavije i u Mađarskoj spašavao Jevreje i Srbe, posle rata je osuđivan kao „narodni neprijatelj”.

  - Ponosna sam na oca, - kaže Vera. Bio mi je idol. I onda kada su ga ponekad puštali iz zatvora, a ja devojčica od 13 godina danima čekala da ga uzmem pod ruku i sa njim prošetam gradom. Bio je divan čovek. Dva puta su ga osuđivali na smrt, da bi nam mogli sve konfiskovati. Posle brojnih progona, ostali smo goli i bosi, a otac je 1961. godine dobio pasoš, pod uslovom da ode iz zemlje i da se više nikada ne vrati u Jugoslaviju. Tako je i bilo. Otišao je u Namačku i tamo je 1992. godine i umro. I danas tugujem, što zbog sankcija i viza nisam mogla otići ocu na sahranu“.

  5328_4.jpg
   Bronzana skulptura obrasla korovom

  Vilim Konen, redovno je vodio dnevnik i knjigu o oduzetoj imovini po katastarskim brojevima i kome je ona pripala. Zahvaljujući tome, Vilim je u nemačkom sudu svim svojim naslednicima podelio oduzetu imovinu u vidu darovnog ugovora.

  - To je bilo 1972. godine i tada sam poslednji put videla oca. Svi naslednici su bili pozvani da potpišu darovne ugovore. Moj otac je uvek verovao da će država, kad tad morati da nam vrati oduzetu imovinu. Ja u to nisam nikad verovala, a ne verujem ni sada, - kaže Vera Konen.

  Rufova vila

  Agencija za restituciju najavila je da će uskoro naslednicima vratiti i Rufovu vilu, poznato subotičko zdanje. Rufovi su bili jedna od najbogatijih jevrejskih porodica u Subotici, a restituciju su tražili potomci iz Brazila. Rufovima je bogastvo oduzeto 1946. godine, a porodica se 1950. godine iselila u Izrael. Josif Ruf bio je vlasnik čuvene fabrike čokolade i bombona, današnjeg „Pionira“.

  Imperija Konenovih

  Vilim Konen, senior 1885. godine, vođen poslovima i investicijama iz Nemačke se doselio u Suboticu i ovde sa svojim potomcima stvorio veliku imperiju. Klanicu mesa „Hartman i Konen“, klanicu „Eskimo“, fabriku metalne i limene robe „Metaliju“, Rasadnik „Hortus“, firmu za izvoz perja, fabriku piva u Bečeju, „Merkur“, fabriku stakla, bioskop „Avalu“, 250 lanaca zemlje samo u Subotici, petnaestak kuća i brojna skladišta. Iz Bačke je za Ameriku izvozio jaja, morke, kožu, perje, vunu i hmelj.

  Milutin Mitrić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja