Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  „CroArt“ iz Subotice, 8. maja, u Galeriji Otvorenog univerziteta, nova Izložba slika povodom 6 decenija stvaranja
  „Pastelna zatišja” i nova dela slikarke Ruže Tumbas
  09.05.2017.

  Izložba slika subotičke slikarke Ruže Tumbas, povodom 60 godina njenog likovnog stvaralaštva, biće otvorena u ponedeljak, 8. maja u Galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici, a otvoriće je istoričar umetnosti Branimir Kopilović

  5322_1.jpgPostavka izložbe podeljena je u šest tematskih celina: Salaši, Pejzaži, Staze u šumama, Cveće, Detalji grada Subotice i Mrtva priroda. Otvaranje izložbe je u 18 časova, nastupiće Tamburaški ansambl »San« uz dirigovanje Mire Temunović. U programu učestvuju mladi tamburaši i recitatori. Izložbu organizuje HLU CroArt iz Subotice, a izložena dela posetioci mogu da pogledaju do 14. maja.

  Ruža Tumbas ove godine obeležava šezdeset godina od prve značajnije izložbe kao i sedamdeset godina bavljenja slikarstvom. Njene su slike prepoznatljive po lirskim motivima salaša i bačkih krajolika, koji čine većinu njenog opusa.

  Aktivno bavljenje slikarstvom započinje nakon Drugog svetskog rata. Nakratko je bila polaznica »Kursa figuralnog crtanja « 1949. godine, sa kolegama slikarima Gustavom Matkovićem, Palom Petrikom, Markom Vukovićem i drugima, kasnije poznatim imenima subotičke likovne scene.

  —Nakon početnih predavanja, Ruža ubrzo odustaje i samostalno uči kroz praktični rad, preslikavanjem i precrtavanjem te posjećivanjem izložbi. Krajem 1960-ih Stipan Šabić podstiče Ružu Tumbas da, uz uljanu tehniku, započne slikati i u tehnici pastela, uz sugestiju da radi »na licu mesta« odnosno u prirodi. Takav pristup obeležio je kasnije njene slikarske radove. Šezdesetih godina, ona izlaže u Gradskom izložbenom prostoru u okviru programa gradske »Dužijance«, a 1970-e, jedan je od osnivača likovne sekcije KUD-a »Bunjevačko kolo« uz Stipana Šabića, Ciliku Dulić Kasibu i druge. Važan je i uticaj Bele Durancija, koji savetuje da se »drži« lokalne zavičajne tematike, u kojoj se može autentično izražavati, ističe istoričar umetnosti Branimir Kopilović u osvrtu, u pozivnici na Izložbu slika Ruže Tumbas.

  Kao poznavalac njenih radova, ocenjuje da je Ruža Tumbas slikarka salaša, »litnjih« puteva, rečju, prirode, svega onoga što čini ravničarski pejzaž.

  —Njezine slike odišu tihom i nenametljivom lirikom, na njima obično nema ljudi, nitko ne remeti spokoj i tišinu prirode – ali zato vidimo dela ljudskih ruku, salaše kao simbole jednog načina života i kao znamenja prošlosti, koji se danas još samo ponegde mogu videti u svojoj autentičnosti, na prostorima bačke ravnice. Njeni salaši i krajolici nalaze se danas u mnogim domovima, u ponekim uredima i ambasadama, a svojevremeno je napravila veći broj crteža i slika na kojima su prikazane gotovo sve crkve u Subotici, okolnim selima i Somboru. Tek ponekada, na njenim platnima nađe se i pokoja subotička ulica, pozorište ili Gradska kuća. Izložene slike pružaju nam viđenje sveta očima umetnice Ruže Tumbas, kaže Branimir Kopilović.

  O autorki

  Ruža Tumbas rođena je 1929. u Subotici, pored ostalog, sousnivačica je HLU »CroArt« iz Subotice, učesnik je brojnih kolektivnih izložbi, od 1957. do danas, u Subotici, Somboru, Kraljevu, Mostaru, Osijeku, Segedinu.

  Zajednička izložba sa sinom Nikolom Tumbasom i unukama Aleksandrom i Najdom organizovana je u ogranku Gradske knjižnice na Paliću, 2011.

  Važnije samostalne izložbe: Subotica aprila 1983. Izložba povodom 40. godina rada, Vestibil Gradske kuće, Subotica, 1997. Izložba »Pastelna zatišja«, Moderna galerija »Likovni susret«, Subotica, 2007.

  Nagrade: Nagrada na XVI. Jugoslavenskom susretu »Bratstvo- Jedinstvo«, Kraljevo, 1983. Prva otkupna nagrada na izložbi likovne sekcije Radničkog univerziteta, Subotica, 1986.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja