Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  URANAK
  08.05.2017.

  Piše Tomislav Vojnić

  Mnogi od vas mi sigurno zameraju što uglavnom glupozofi ram o tzv. svetskim temama i budućnosti čovečanstva, pa sam odlučio da malo spustim loptu. Razmotrićemo jednu zanimljivu ovdašnju situaciju, a posle ću vas nešto pitati.

  5317_1.jpgDaklem, cenjeni gradski prevoznik Suboticatrans od prošlog petka u podne naprasno je prestao da radi! To jest, autobusi su nastavili da krstare subotičkim ulicama i putevima, ali kancularije su zaključali! Tako, primerice, prestala je da radi i ona agencija u Matka Vukovića, gde đaci, penzioneri i drugi srećnici uplaćuju po 60 dinara za svoje gradske vožnje. Ja, naivan, baš stigao prošlog petka oko 12 h da uplatim neki avans jer mi ostala samo jedna vožnja, kad ono na vratima piše - ne rade 29. i 30. aprila! Pazi, bio tek petak, a već zatvoreno! Zašto? Nitko ne zna da reče... Možda su imali inventar? Ali, čini mi se, kao i vama, da će biti nešto treće...

  I sad pogađaj – jesu li radili 1. maja? Jesu li, možda 2. maja? ... Nisu, jasno. Tako da su u Subotica— transu činovnici sebi praktično priuštli PETODNEVNI PRVOMAJSKI URANAK, kao ono nekada, kad nam je bilo super, a onda je na kraju došao kelner da naplati ceh... Naravno, ja u suštini nemam ama baš ništa protiv da neko preduzeće ne radi 5 dana za Prvi maj. Ali, nekako mi ne zvuči logično ako se to dešava javnom preduzeću. Ili ustanovi. Neko bi morao da dežura. Život nije stao, ljudima se svašta dešava... Zamisli da moje kolege i ja nismo radili pet dana. Šta bi ti danas pročitao u „Novim subotičkim novinama“?

  I sad vas pitam – je li ovakav petodnevni uranak povratak na staro (a rekli smo da to više nećemo), ili počinje ponovo da biva bolje?... Čupavo, a?

  Alchajmer

  E, sad, mogli bismo da nastavimo s ovom temom, to jest da vidimo kako koga pamet služi, a kakvo mu je pamćenje. Jer, tu ima neke razlike, kao što i sami znate. Ako ste zaboravili, pamet je ona čudna kosmička materija koja je najpravičnije raspoređena među ljudima: niko se ne žali da je nema dovoljno! Ali, opet, s druge strane tu je i nešto što se zove pamćenje, što baš i nije pravedno raspoređeno. Naročito stariji ljudi ga nemaju dovoljno, jer ih uredno potkrada onaj opaki Švaba Alchajmer. I što je još gore, ima tu i varijacija: neke nacije i krajeve sveta taj Alchajmer opasno pelješi, a neke ne može baš do kraja. Mi spadamo u ovu drugu grupu, ne damo se lako!

  Dakle – kakav je, taj naš, nazovimo ga - balkanski Alhajmer? Evo kakav – zaboravlja sve, jedino ga zlopamćenje odlično služi!...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja