Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  2. maja, Četvrta Mini Jugoslavija okupila na poznatoj lokaciji oko 2500 posetilaca
  Jugonostalgičari ne odustaju: Dok je nas, biće i Juge
  08.05.2017.

  „Mini Jugoslavija“ koju je osnovao Blaško Gabrić, oživela je ponovo, poput Feniksa, iako je prethodnih godina pretilo gašenje, zbog problema sa prostorom „Mini Juge“ . Na 15. manifestaciji Četvrte Mini Jugoslavije, okupilo se oko 2500 ljudi, koji su uz narodne igre, sportske i šahovske turnire, uživali u podsećanju na vremena koja poštuju i danas kao jugonostalgičari.

  5316_1.jpg 

  Neki od prisutnih su obukli uniforme bivše SFRJ, stavili činove pukovnika, vodnika, generala, generalske kape, vijorila se zastava bivše države, uz kotliće vojničkog pasulja, sportske ekipe majstora u šahu i fudbalu. Nastupili su etno grupa „Koreni“, Aleksandar Toković, frulaš Cvijetin Milaković, pesnici Geza Babijanović i Dražen Stupar, orkestar Andrije Dimovića Žige.

  5316_2.jpgOrganizatori kažu da je „Mini Juga“ kao Feniks, ponovo izrasla u manifestaciju jugonostalgičara, s ciljem da, uz Palić, postanu značajna turistička lokacija. Kao deo sportsko- rekreativnog programa proslave Praznika rada, održan je turnir u malom fudbalu, tradicionlani "Kup Pionira" za dečake do 2007. godišta, na kojem su učestvovala četiri kluba - Subotica, Bačka, Palić i Arena. Trofej najbolje ekipe podigla je FK "Subotica". Održan je i turnir u šahu poznat kao „Memorijal Geze Sekelja”, a u pojedinačnom prvenstvu 55 takmičara, prvo mesto je osvojio Nađ Heđeši Balint, Drugi je bio Milomir Tovilović i treći Ljubomir Vranić, a sudija je bio Cvijetin Milaković.

  —Lično, zadovoljan sam odzivom jugonostalgičara, jer je izgledalo prethodnih godina, da nećemo uspeti u nameri da Mini Juga postane turistička lokacija. Pošto je rešen ključni problem sa hipotekom ovog prostora, nadam se da će i Grad imati razumevanja da pomogne da ostvarimo nameru, da Mini Juga bude turistički poznato mesto ne samo u Srbiji, nego i za turiste iz okolnih zemalja, koji su godinama autobusima dolazili da se podsete vrednosti koje su cenili, kaže za Subotičke novine Blaško Gabrić, osnivač Mini Juge.

  Mini Juga je preživela zahvaljujući dvojici Jugoslovena, koji su otplatili dug za kredit, za koji je njen osnivač Blaško Gabrić bio žirant, zaustavljeno cepanje zemlje.

  5316_3.jpg- Dok je nas, živeće i Juga. Nekada je ovde dolazilo 50 autobusa iz svih bivših republika, danas ih nema jer je svuda kriza i besparica. Dok sam imao štampariju lakše je bilo organizovati, imao sam 88 radnika, svi su pomagali. Sad je štamparija zatvorena, ja sam ostao sam, usred kapitalizma, ali kad je JUga u pitanju, udarništvom ćemo je sačuvati, optimista je Blaško.

  Bratstvo i jedinstvo, ugled u svetu i turizam u budućem planu, baštini i danas država bivših jugoslovena „Od Varadara pa do Triglava“. Pevalo se i igralo, uz nekadašnja himna „Hej Sloveni“, te „Da nam živi, živi rad“, i podsećanje na vreme kada su fabrike bile pune ljudi, a radnici pristojno živeli od svog rada.

  - Tražimo da se promeni Zakon o radu, da se ceni i poštuje radnik i čovek. U mnogim preduzećima nema sindikata i ljudi nemaju kome da se obrate za pomoć i to mora da se promeni, rekao je ispred bine Mikloš Olajoš Nađ, lider Komunista Subotice, što je manifestaciji dalo i suštinski karakter proslave Praznika rada.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja