Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Prvomajski uranak u Subotici organizovan 34 put, četiri dana roštiljanja na Paliću, uz miran protest na Trgu Slobode
  Bogat bazar na Paliću i restorani privukli 70.000 posetilaca
  07.05.2017.

  Prvomajski uranak u Subotici i na Paliću održan je 34. put, a uz obalu palićkog jezera, udaljenog od Subotice osam kilometara, bogat sadržaj, bazar, restorani, sport i zabava, privukli su tokom četiri praznična dana oko 70.000 posetilaca, najviše iz Srbije, ali i dosta gostiju iz inostranstva, Mađarske, Rumunije i Bugarske!

  5312_1.jpg

  Tokom četiri dana bogatog prvomajskog programa na Paliću, koji je gostima posetiocima ponudio odmor, šetnju, kulinarske specijalitete, uživanje uz obalu, sportske i zabavne sadržaje, otvorene restorane, od 29. aprila do 3. maja, privukao je rekordan broj od oko 70.000 posetilaca ove godine, potvrdio je za Subotičke novine Nebojša Daraboš, direktor „Park Palića”.

  5312_2.jpg—Prva dva dana je zbog lošeg vremena poseta bila manja, oko desetak hiljada posetilaca posetilo je Palić, ali je 1. maj ove godine zabeležio rekordnu posetu sa oko 45.000 gostiju. Drugog dana je bilo oko 15.000 posetilaca, restorani su bili puni, a veliki broj njih je stigao na Palić iz čitave Srbije. Bilo ih je više nego Subotičana, ali je zabeležena i velika poseta gostiju iz Mađarske, Bugarske i Rumunije, kaže Daraboš.

  Direktor „Park Palića“ je ocenio da je ovogodišnji program sadržaja bio dobro sastavljen, čim je odziv bio rekordan.

  —Na Paliću je široka lepeza restorana, od šatora do secesijskih objekata, restorana pod otvorenim nebom, što je privlačno za goste. Različita hrana sa više podneblja, a i dobra najava svih sadržaja dovela je 65 posto posetilaca koji ne žive u Subotici. Više od stotinu izlagača ponudilo je različitu robu, suvenire, kožnu galanteriju, voće, vina, restorane na otvorenom i različite sportske i kulturne manifestacije. Kapaciteti za smeštaj su bili puni do poslednjeg mesta, i u privatnim i hotelskim objektima, ističe Daraboš.

  5312_3.jpgGastronomi su nudili srpske specijalitete od leskovačke mućkalice do mađarskog gulaša. Posetioci su u Velikom parku mogli da posete vašar starih zanata, da kupe turističke suvenire, zasednu u hlad secesijskih drvenih građevina sa početka 20. veka, gde kažu da se „tišina čuje“.

  Mesto za uživanje, odmor, rekreaciju za odrasle, luna park za decu, aeromiting i jedriličarska regata samo su deo ponude za posetioce koji su pristizali od Beograda, čitave Vojvodine i susednih zemalja.

  „Mala gostiona“ i restoran „Kapetanski rit“ privukli su najviše gostiju, izuzetnim ambijentom i dobrim kulinarskim specijalitetima.

  —Veoma smo zadovoljni prometom ove godine, smeštajni kapaciteti su puni, sve je privuklo veliki broj ljudi, kažu u „Maloj gostioni“. Porodica sa troje dece iz Subotice, zadovoljna je posetom, kažu da je vreme poslužilo, deca su presrećna zbog luna parka, a i hamburgeri su odlični, pošto nemaju dovoljan budžet za restorane, koji su inače bili krcati gostima.

  Dok se na Paliću praznovalo, na Trgu Subotice su UG „Solidarnost“ i Centar „Tito“ organizovali miran protest povodom Praznika rada, 1. maja, uz parolu „Nećemo da radimo za džabe.“ Zahtevali su izmenu Zakona o radu, dok je Samostalni sindikat uputio poruku da se mora radnicima povećati zarada.

  -Broj zaposlenih je mnogo manji, nema dovoljno radnih mesta i mladi zato napuštaju Suboticu. Deo našeg članstva otišao je za Beograd, da se pridruže u šetnji do Vlade Srbije, a zahtevaju povečanje plata. Srbija nije toliko siromašna, da ne može da obezbedi koliko toliko dostojanstven život radničkom sloju ljudi, kaže Milan Popović, predsednik Samostalnog sindikata Subotice.

  Zoološki vrt na Paliću, u sedmoj deceniji postojanja, imao je više posetilaca nego ikad. Pred ZOO vrtom su u redovima čekali ljudi sa decom, da bi obišli stanovnike drugog po veličini ZOO vrta u Srbiji i afričke bele lavove Šimbu i Belka.

  —Obilazimo češće ZOO vrt, sa našim detetom, ali nismo nikada videli toliko posetilaca, stoje u redovima pred kapijom i čekaju strpljivo na svoju ulaznicu. Vrt je uređen i zaista je uživanje sa decom obići sve te staze i zanimljive primerke životinja iz sveta, kaže Vladimir Puđa, koji je pre nekoliko godina završio ekonomiju u Subotici, kao i njegova supruga i brat, a sada već porodično sa sinom Matejom turistički posećuju Palić.

  Međunarodna prava

  Subotički SDS je 30. aprila poslao poruku sa skupa, da su radnička prava ugrožena, a da prvomajski roštilji ne rešavaju probleme radnika.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja