Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Održana memorijalna akademija posvećena žrtvama NATO bombardovanja
  Da se istorijske greške ne ponove
  04.05.2017.

  U organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga je u utorak, 25.aprila, u Dečjem pozorištu održana memorijalna akademija „Srbija pamti – 18 godina posle”. Akademija je posvećena obeležavanju žrtava NATO bombardovanja Srbije.

  5303_1.jpg 

  Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga po drugi put organizuje memorijalnu akademiju čiji je glavni cilj da tragičan događaj za srpski narod, posle 18 godina, obeležimo i da se prisetimo tragedije koja se tada dešavala. - Od 2016. godine, mi smo uveli kao naš programski zadatak da obeležimo jedan ovakav događaj i smatram da je to bitno jer treba da se podsetimo na sve ono što se dešavalo i na sva stradanja koja smo kao narod preživeli. Kažu da žrtve umiru dva puta, jednom kada stradaju a drugi put kada budu zaboravljeni. Smatramo da u našoj istoriji imamo puno primera da smo naše žrtve zaboravili i da smo preko bitnih istorijskih događaja prešli olako. To nas je skupo koštalo jer su se te istorijske greške ponovo ponavljale. Upravo ovakvim memorijalnim akademijama i skupovima bi trebalo da sprečimo da bitni događaji budu zaboravljeni jer učeći na greškama i prošlošću možemo da gradimo novu zajedničku budućnost.- istakao je Saša Gravorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

  Među prisutnima je bio, kao centralni gost i predavač, prof. dr Aleksandar Rastović koji je održao istorijsko predavanje na kojem je sa istorijskog aspekta razmatrao ove događaje. Program su upotpunili učenici Ekonomske škole „Bosa Milićević” iz Subotice koji su izvodili recitale, hor „Mironosnice” i učenici etno – muzikološkog odseka Muzičke škole iz Subotice koji su izvodile pesme prilagođene ovakvom događaju.

  Memorijalna akademija nije samo omaž žrtvama koje su pale za slobodu u vreme NATO bombardovanja, ona je presek svih žrtava koje su se dešavale tokom predhodnog istorijskog perioda kojoj je cilj da se podvuče značaj obeležavanja sećanja na tragične događaje srpskog naroda.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja