Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  U poseti stanarima najluksuznijeg Doma za stare „Villa Ankora“ na Paliću
  Luka za bezbrižnu starost
  04.05.2017.

  Po uslugama, opremljenosti i unutrašnjem enterijeru Dom za negu starih „Villa Ankora“ na Paliću, najluksuznijiji je u Srbiji. Od 45 stanara, polovina prima inostrane penzije.  Marica Perišić odbila da sa decom ide u London i u palićkom domu našla mirnu luku za bezbrižnu starost.

  5300_1.jpg

  - Doveli su me ovde sinovi Zoran i Slobodan, koji sa porodicama žive u Londonu. Rekli su mi da zatvorim oči, a kad sam ušla unutra i sve videla, moje prve reči su bile: „deco moja, ovo je raj na zemlji“. I danas tako mislim. Nisam se pokajala što nisam otišla sa njima u London. Ovde imam sve što mi je potrebno. Kad je duh mlad, bez obzira na godine, sve je zabavno. Tu sam našla siguran krov i luku da proživim i ovu drugu mladost “.

  5300_2.jpg
  Josip Balog (83)

  Ovim rečima sa osmehom na licu, dočekuje nas Marica Perišić, koja je duboko zagazila u osmu deceniju života i u ovom ušuškanom kutku sa mirom i bujnim zelenilom, pronašla sunčanu stranu trećeg doba.

  Kako i sam naziv govori „Villa Ankora“, što na latinskom prevodu znači, brod, sidro, stvarno se dobro usidrio na Paliću, između brova i platana starih više od stotinu godina. Za ovaj „usidreni brod za bezbrižnu starost“, zaslužna je vlasnica Livija Biro, koja je u ovaj prelepi objekat u Zelengorskoj ulici unela duh svetlosti i domaće atmosfere. Prostrani apartmani, sobe sa modernim kupatilima, opremljene LCD televizorima i internet pristupom, stilskim nameštajem i tri restorana, samo su deo onoga što je zapalo za oči, članovima organizacije „Snaga prijateljstva“ iz EU da ovoj ustanovi dodeli prvo mesto po humanosti za brigu o starima u Srbiji.

  5300_3.jpg
  Mile Bošnjak (91)

  - Tu sam kao kod kuće, - kaže Josip Balog (83) koji je iz Nemačke došao na Palić da penzionerske dane provede u „Villi Ankora“. Komfor izuzetan, higijena vrhunska, hrana odlična i imamo pet obroka na dan. Osoblje je ljubazno i na usluzi, svakodnevno dobijamo novine, dostupni su nam frizeri, pedikeri, maseri, imamo i đakuzi kade, idem svaki dan u grad i kod prijatelja. I stalno imam doživljaj da sam odseo u nekom hotelu sa pet zvezdica i tu u njemu ostao. Iskreno da vam kažem, ja ovako bezbrižno još nikad nisam živeo. Ovde bi mogli da žive i grofovi“.

  Iako u osmoj deceniji, Josip Balog, redovno svake godine svojim kolima, četiri puta ide u Frankfurt da poseti svoju nevenčanu ženu.

  5300_4.jpg
  Anđelija Uzelac (89)

  - Možda bi i ovde mogao da nađem neku gospođu, ali bolje od moje Švabice nema, - kroz šalu priča Balog.

  Ovde u „Villi Ankora“ ima 45 stanara, od čega polovina ima inostrane penzije. A koliko ljudi, toliko i životnih priča. Svi oni se plaše da ne budu na teret deci i društvu. Sve je dobro dok mogu da brinu o sebi, ali uvek osvane dan kad popusti staračka nemoć, a njihova deca u trci za egzistencijom nemaju vremena da vode brigu i za svoje ostarele roditelje.

  - Predrasude, da se u domove za stare smeštaju samo oni koji nemaju nikog svog, sada ne postoje, - kaže Mile Bošnjak (91) iz Kanjiže. Kad sam „pao u kolica“ odmah sam poželeo da idem u dom da ne smetam deci. Ovde imam svu medicinsku negu po ceo dan, sve uslove za život, a što je najvažnije i svoju generaciju, pa uvek imamo o čemu da pričamo. Sin Darko i unuka Dragana mi redovno dolaze i to me čini srećnim. Ovde me paze i neguju ,i osećam se kao među svojima“. Da imam malo manje godina, možda bi mi se ovde desila i neka od poslednjih ljubavi, ali ko zna“ - kaž čika Mile.

  5300_5.jpg
  Viktorija Mesaroš (78)

  Sličnu priču ima i Anđelija Uzelac(89) profesor matematike u penziji.

  - Živela sam sama i počela sam da zaboravljam, pa su mi stalna nega i nadzor bili neophodni, - priča Anđelija. Ovde mi je odlično, sve imam i nikom ne dosađujem. Niko ne pokušava da me promeni u ovim godinama. Za mene je svaki novi dan - poklon. I ne razmišljam o teškoćama, već o sretnim uspomenama koje su mi se desile u životu. Starost je kao bankovni račun. Na njega ulažete i dobro i loše što vam se u životu desi. Kad ostarite i počnete živeti od sećanja, sa životnog računa podižete ono lepo što ste tu uložili. Moj savet vam je da uložite mnogo sreće u banku sećanja! Biće vam deco, puno lakše kad ostarite“.

  Civilizacija u kojoj sada živimo je dosta nemilosrdna prema nemoćnima, među kojima su i stari ljudi. Sada su na ceni, novac, snaga i lepota, a malo šta od toga imaju ljudi trećeg doba. I napuštanje svoje kuće, mnogim stanarima u „Villi Ankora“ teško je palo.

  5300_6.jpg
  Livia Biro

  - Imala sam psa, kućnog ljubimca koji mi je odrastao u rukama, - priča Viktorija Mesaroš (78) stanar doma. Najteže mi je bilo odvojiti se od njega. Zato su mi ovde u „Villi Ankora“ izašli u suret, nabavili takozvane „terapijske kuce“ koje i spavaju u mom krevetu. Moja mezimica „Mažola“ me leči, - kaže Viktorija.

  I vlasnica „Ville Ankora“ Livija Biro, priča da „terapijske kuce“ koriste u isceliteljske svrhe starih osoba.

  - Dokazano je da prisustvo umiljatih pasa, kao što su ovi naši „bišon balonjezi“ pomažu starim ljudima da smanje stres. Milovanje kuca, dokazano snižava krvni pritisak i broj otkucaja srca, što smirujuće deluje na naše stanare. One su najbolji terapeuti za jačanje motivacije i podsticanje sretnih misli, - kaže Livija. Naša Mažola ima svoje dnevne obaveze i tačno zna kad kod kojih stanara treba otići na druženje. Obavezno spava kod naših stanarki Viktorije Mesaroš i Eržebet Šimoković“.

  Vila za radnike

  U znak zahvalnosti, starica Zorka Sekulić, koja je bila stanar ove ustanove,„Villi Ankora“ poklonila je svoju vilu koju je imala na Paliću.

  - Da ne bi svaki dan putovali u svoja mesta, Mali Iđoš, Lovćenac i Novi Sad, u ovoj vili sada stanuju naši mladi medicinski radnici, - kaže Livija Biro. Oni samo plate režijske troškove a sve ostalo je gratis.

  M. Mitrić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja