Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Ljudi
  Aleksandar Grahovac, učenik 3/1 razreda Gimnazije „Svetozar Marković”
  Na takmičenje uz pomoć doktorskih i magistarskih radova
  03.05.2017.

  Aleksandar svake godine ide na takmičenja iz matematike, fizike i hemije. U srednju školu je došao kao đak generacije u OŠ „10. oktobar”. Za takmičenja se priprema sam uz konsultacije profesora. Pošto ga sve zanima, pred njim je teška odluka oko izbora fakulteta

   5296_1.jpg

  Aleksandar je odličan učenik trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković”. U srednju školu je došao kao đak generacije u OŠ „10. oktobar”. Najpre je upisao matematičku Gimnaziju u Beogradu pa se nakon prvog polugodišta vratio u Suboticu i upisao Gimnaziju „Svetozar Marković”. Aleksandar kaže da mu matematička Gimnazija nije bila dovoljno teška i da je očekivao mnogo više od nje. Brzo je shvatio da neće dobiti više znanja nego što bi dobio u subotičkoj Gimnaziji pa da se vratio kući.

  Za takmičenja se priprema sam

  5296_2.jpgSvake godine ide na takmičenja iz matematike, fizike i hemije a od ove školske godine je krenuo na takmičenja iz informatike. Iz ovih predmeta učestvuje na opštinskim i okružnim takmičenjima a iz matematike je šesti u državi i osvojio je drugo mesto. Za takmičenja se priprema sam, ne ide na privatne časove i veliki je protivnik istih. Zadatke skida sa interneta i to najčešće doktorske i magistarske radove iz oblasti koje će biti na takmičenju: - Svake godine idem na takmičenja, često se desi da se takmičenja vremenski poklope pa moram da izaberem na koje ću da se prijavim. Na takmičenje iz matematike idem od trećeg razreda osnovne škole. Do ove školske godine nisam uspeo da svaki put dam svoj maksimum jer me često trema savlada. To više nije problem što se vidi po mom uspehu - kaže Aleksandar i dodaje – za takmičenja se spremam sam. Kada mi je potrebna pomoć ili kada sam u nekoj nedoumici, obratim se mojoj profesorki matematike Zori Potkonjak. Pošto su na takmičenjima zadaci složeniji nego što ih mi radimo u školi, uvek skidam dodatnu literaturu sa interneta. Najčešće su to doktorski i magistarski radovi koji obuhvataju oblast sa takmičenja.

  Najteža je hemija

  Od svih takmičenja, takmičenje iz hemije mu je najteže. Aleksandar kaže da je toliko teško da mu ni profesori nisu od pomoći: - prošle godine nisam imao baš mnogo vremena da se spremam za takmičenje, morao sam da pročitam „Anu Karenjinu” za lektiru pa sam pripreme odlagao do poslednjeg momenta. Par dana pred takmičenje sam „bacio pogled“ na gradivo i na takmičenju sam uradio tačno 6 zadataka od 20 a osvojio sam prvo mesto. Na takvim primerima mogu najbolje da objasnim koliko je teško takmičenje.”

  Na takmičenjima iz matematike, Aleksandar odlično prolazi jedino mu problem predstavlja, posebno kod geometrije, što često ne pročita dobro zadatak. Ukoliko dobro pročita, tada ga dobro i uradi.

  Veliku podršku dobija od profesora, roditelja i svoje devojke Nine sa kojom provodi najviše vremena. Trudi se da na odmoru uči kako bi mogao da provede što više vremena sa njom. Zajedno su pune dve godine i srećan je što može da je učini ponosnom kada uspe na nekom od takmičenja.

  Aleksandrova logika

  Na pitanje šta ga najviše zanima, Aleksandar nam je odgovorio sa svojim logičkim razmišljanjem:

  - Volim prirodu, pa ako me interesuje priroda, logično je da me interesuju fizika i hemija; ako me interesuju fizika i hemija, logično je da me interesuje i matematika; ako me interesuje matematika, onda me zanima i informatika; a ako me zanima informatika, zanimaju me i programski jezici. Ako bi programski jezik posmatrali kao svaki drugi jezik, logično je da me interesuju i strani jezici što sa sobom povlači zanimanje za kulturu, a kako me interesuje kultura, logično je da me interesuje istorija i geografija - objasnio je Aleksandar.

  Velika dilema oko fakulteta

  Još kao dete imao je interesovanje za sve što vidi, svemu je prilazio vrlo ozbiljno i temeljno. Kada je prvi put ušao u vrtić, Aleksandar je zatekao planete Sunčevog sistema koje nisu bile poređane po redu pa ih je pravilno složio. Za sebe kaže da je uvek bio zainteresovan za bukvalno sve, tako je i sada pa mu to predstavlja problem jer ne zna koji fakultet da upiše. Kaže da bi mogao sve da studira pa će zbog toga ipak odabrati fakultet od kojeg će imati neke koristi : -Još uvek ne znam koji fakultet ću da upišem. Razmišljam se između informatike i hemije i predpostavljam da će hemija da prevagne. Da bi se bavio informatikom, ne treba mi fakultet za razliku od hemije, gde će mi diploma sa tog fakulteta mnogo više značiti pa mi informatika može biti hobi - kaže Aleksandar

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja