Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Da li je Subotica bučan grad?
  Najbučnija raskrsnica kod hotela „Patria“!
  02.05.2017.

  Da li je Subotica bučan grad, ili ne, niko sa sigurnošću ne može da kaže. Prema monitoringu Zavoda za javno zdravlje Subotica, na 8 od 10 mernih mesta prekoračene su granične vrednosti za oko 10 decibela.

  Najveći zagađivač životne sredine, bukom je i dalje saobraćaj, pa tek onda industrija, autopraonice, dok su kafići i glasna muzika pali u drugi plan.

  5294_1.jpg

  „Prekoračenja buke koja su izmerena na mernim mestima nisu visoka i ona iznose do 10 decibela. Prekoračenja se odnose samo na stambene zone, dok na mernim mestima u Aleksandrovu I na Paliću nisu zabeležena prekoračenja nivoa. Najveća prekoračenja buke zabeležena su na mernom mestu kod „Patrije“ i mernog mesta kod Senćanskog puta gde nivo buke u dnevnom periodu iznosi oko 70 decibela. Ispitivanje buke vrši se uređajem koji se zove fonometar, meri se u intervalima od 15 minuta – 3 dnevna i dva noćna merenja i to u proleće i jesen”, kaže Zoltan Vidaković, iz ZZJZ Subotica.

  Merenja su obavljena na rastojanju od četiri metra od ivice osa raskrsnica i na visini instrumenta od 1,5 metra. Na svim mernim mestima procedura merenja nivoa buke ima za cilj određivanje ekvivalentnog nivoa buke za 15-minutni period merenja, maksimuma, minimuma, procentnih nivoa, kao i brojanje vozila u tom periodu, objašnjava Vidaković.

  Ipak, i dalje je najbučnije mesto u gradu ostala raskrsnica kod hotela „Patria“ prema rezultatima merenja nivoa buke u Zavodu za javno zdravlje.

  Da podsetimo, u Subotici se monitoring buke radi od 1999. godine, i sve do 2007. njen nivo se stalno povećavao, a od tada stagnira.

  Evropska unija označava buku kao jedan od vodećih ekoloških problema današnjice. Prema podacima EU, oko 40% populacije je izloženo nivou buke većem od 55 dB, što je gornja granica za čisto stambena područja, preko 20% stanovništva je izloženo nivou buke iznad 65 dB, dok je više od 30% evropske populacije izloženo nivou buke preko 55 dB noću, što izaziva ometanje spavanja.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja