Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Zašto se u Novom selu slabo priključuju na kanalizaciju
  Čekali na kolektor, sada oklevaju!
  02.05.2017.

  U mesnoj zajednici Novo selo od blizu pet stotina mogućih priključaka nakon izgradnje Kolektora II, do sada ni trećina nije realizovana. U „Vodovodu“ uvođenje kanalizacije za domaćinstva daju na otplatu na godinu dana. Ovaj deo Subotice ima niz nerešenih komunalnih problema, ali najveći su nedovoljna razvijenost kanalizacione i vodovodne mreže

  5292_1.jpg
  Maglajska ulica – bez asfalta, bez vode, bez kanalizacije u 21. veku 

  Izgradnja Kolektora II od ulice Sonje Marinković do početka Bajskog puta, koja je rađena u sklopu velikog Projekta unapređenja vodnih sistema grada, dugo je očekivana kao rešenje za brojne nevolje stanovnika Novog sela zbog nedostatka kanalizacije, brojnih septičkih jama i visokog nivoa podzemnih voda. Jer, kolektor je svojim najvećim delom prošao baš kroz ovu mesnu zajednicu, u kojoj su građani od 2000. godine izdvajali samodoprinos najviše radi rešavanja problema kanalizacije, očekujući još tada izgradnju magistralnog voda i uvodeći u međuvremenu sekundarnu mrežu u više ulica. Kako se na Kolektor II moralo čekati još gotovo deceniju i po, ulični vodovi su polagani i blindirani dok ne stignu „bolja vremena“. U međuvremenu, 2012. godine, građani nezadovoljni takvim stanjem na referendumu su izglasali da se samodoprinos ukine tri godine pre isteka. „Izgradnja Kolektora II završena je čitavih šest meseci pre roka, a što se tiče sekundarne mreže ona je već ranije bila završena u šest ulica – Triglavskoj, Šumadijskoj, Kranjčevićevoj, Ištvana Lukača, Golubovoj, Kalmana Mešterhazija i Niškoj iz samodoprinosa. Mi smo kao rukovodstvo mesne zajednice ovu situaciju nasledili, kao i ulice u kojima sada pokušavamo da pokrenemo izgradnju kanalizacije, a među najvažnijima nam je Augusta Cesarca, koja povezuje Bajski i Karađorđev put. Znači, ovaj deo bi povezao niz manjih ulica koje su u okruženju, a reč je o području koje je izloženi i problemima zbog nagomilavanja atmosferskih voda, pa bi se na taj način oni rešili. Najviše je nevolje zbog kanalizacije, njome je pokriveno samo oko 60 odsto teritorije, dok je što se tiče vodovodne mreže stanje nešto bolje – ima je oko 80 odsto građana“, kaže Oliver Vicai, predsednik Saveta mesne zajednice Novo selo.

  5292_2.jpg
  Oliver Vicai, predsednik Saveta:
  Poslesamodoprinosa, mi više
  nemamo svojih sredstava!

  „Nedavno smo završili, i to iz poslednjeg dinara sredstava koja su ostala nakon što je prekinut samodoprinos, uvođenje vodovoda u deo koji obuhvataju ulice Josipa Vukovića Đide, Radoja Vujoševića, Anđe Ranković, područje prema Malom Bajmoku i buvljaku koje je i najzaostalije u Novom selu. Stajalo nas je 1,2 miliona dinara i sada svog novca više nemamo, možemo samo da tražimo od „Vodovoda i kanalizacije“ ili drugih izvora finansiranja. Imamo problem sa Maglajskom ulicom, koja nema kanalizaciju, nema (većim delom) vodovod, nema put niti tucanik – jednom rečju nema ništa!“, kaže Oliver Vicai.

  Gde je prošao Kolektor II?

  Magistralni vod građen je po fazama, tako da je jedna od njih bila Bajski put od Vareške do ulice Marka Marulića, sledeća Stevana Mokranjca od ulice Augusta Cesarca do Bajskog puta, Marka Marulića od Trga Veselina Masleše do Augusta Cesarca (deo koji je bio već ranije izgrađen), zatim Vareška od Petra Svačića do Bajskog puta i Petra Svačića od Vareške do Stevana Filipovića, kao i Stevana Filipovića od Petra Svačića do Augusta Cesarca.

  Naredna faza Kolektora II obuhvatila je Augusta Cesarca od ulice Stevana Filipovića do ulice Stevana Mokranjca, Stevana Filipovića od Petra Svačića do Augusta Cesarca i Harangozo Vilmoša od Stevana Mokranjca do kraja ulice.

  Već ranije izgrađena sekundarna kanalizacija nalazi se u ulici Stevana Filipovića od ulice Augusta Cesarca do Čikerijske, Niškoj od Karađorđevog puta do Vareške, Mešterhazi Kalmana od Karađorđevog puta do Vareške, Ištvana Lukača od Smederevske do Bajskog puta, Golubovoj od Hanibala Lucića do Ištvana Lukača, Triglavskoj od Gajeve do 15. Maja i Šumadijskoj od Gajeve do 15. Maja. Za ranije izgrađene objekte postoje zapisnici Komisije za tehnički prijem u kojima se predlaže izdavanje upotrebne dozvole nakon izgradnje recipijenta, odnosno Kolektora II. Građani iz navedenih ulica, koji su želeli da se priključe na kanalizacionu mrežu, po završetku izgradnje kolektora pozvani su da se jave u Mesnu zajednicu Novo selo.

  Do 31. marta prošle godine Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je u produženoj akciji za priključenje i legalizaciju priključaka pod povoljnijim uslovima davalo mogućnost da se cena priključka na kanalizacionu mrežu od 27.000 dinara plati na 24 mesečne rate, što je važilo i za one koji su imali nelegalne priključke, bilo na vodu ili kanalizaciju. Odziv je bio prilično slab.

  „Do juna prošle godine smo u mesnoj zajednici prikupljali zahteve, od onda to radi „Vodovod i kanalizacija“. Znamo što se tiče zainteresovanosti građana da nedostaje takozvani Nulti kolektor, koji bi po trenutno važećem projektu trebao da proše kroz Jasenovačku ulicu pa preko sabo Geze, leva i desna strana pored Bajskog puta, ali trenutno je to samo još projekat jer nema sredstava...“, objašnjava Oliver Vicai.

  Hoće kanalizaciju – neće priključak!

  U mesnoj zajednici Novo selo postoji problem neregulisanih ulica, što onemogućava bilo kakvo komunalno opremanje i u rukovodstvu napominju da su od 2001. godine do danas regulisane samo Beočinska i Jasenovačka ulica. Međutim, u „Vodovodu i kanalizaciji“ raspolažu podacima koliko je izgradnjom Kolektora II građana sa ovog područja dobilo mogućnost da svoja domaćinstva priključi na gradsku kanalizacionu mrežu, a koliko je do danas tu priliku iskoristilo.

  5292_3.jpg
  Oliver Vicai, predsednik Saveta:
  Poslesamodoprinosa, mi više
  nemamo svojih sredstava!

  „Prema našoj evidenciji, posle izgradnje Kolektora II moguće je da se na gradsku kanalizacionu mrežu priključi 491 novi korisnik, što se gotovo kompletno odnosi na teritoriju mesne zajednice

  Novo selo. Do sada se u onim ulicama koje su već imale vodove i čekale završetak kolektora priključilo 30 potrošača, a na Kolektor II putem pristupačne sekundarne kanalizacije 111 domaćinstava. Ukupno 141 od 491, što je veoma mali odziv. Moraćemo to da analiziramo i skrenemo pažnju ljudima u mesnoj zajednici. Najviše je bilo zainteresovanih, 32 zahteva, iz ulice Stevana Mokranjca, što je i razumljivo, jer je to i najniži deo terena i uvek problematičan i što se tiče septičkih jama i atmosferskih padavina“, kaže inženjer Čaba Šanta, direktor za razvoj i investicije u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“. Novo selo, teritorijalno i po broju stanovnika od oko 9000, jedna od najvećih mesnih zajednica u Subotici, na osnovu broja domaćinstava po gruboj proceni trebalo bi da ima tri do tri i po hiljade vodovodnih i kanalizacionih priključaka da bi bila u potpunosti pokrivena ovim važnim komunalnim potrebama. Građani to zahtevaju i od mesne zajednice i od „Vodovoda“ ali kada dođe do realizacije i ostane im još jedino uvođenje priključaka, onda bude malo zainteresovanih. Da li je razlog cena priključka od 27.000 dinara?

  „Uvođenje priključaka dajemo na otplatu od 12 meseci i to su uslovi koji važe za sve potrošače, odnosno buduće korisnike. Svi koji imaju kanalizacionu mrežu u ulici, ispred kuće, mogu da nam se jave i sklope sa nama ugovor. Nije prvi put da se negde izgradi kanalizacija ili vodovodna mreža gde građani zahtevaju, a da onda odziv bude slabiji“, kaže Čaba Šanta.

  Što se tiče daljih investicija u izgradnju kolektorske i kanalizacione mreže u Novom selu, deo teritorije koja gravitira prema ulici Frana Supila, koja je granica sa mesnom zajednicom Mali Bajmok, pripada slivu Kolektora Nula, na kojem je poslednji put rađeno 2006. ili 2007. godine, a za nastavak njegove izgradnje za sada nema sredstava.

  Augusta Cesarca

  „Da bi se kompletna ulica Augusta Cesarca pokrila kanalizacijom, bilo bi potrebno izgraditi 330 metara vodova – jedan od 80 metara između ulica Stevana Filipovića i Halaškog puta a drugi između Bajskog puta i postojeće kanalizacije. Cena izgradnje bila bi oko 5 miliona dinara, bez priključnih krakova, a na kanalizaciju bi se moglo priključiti 25 domaćinstava. Postoje mogućnosti da se sredstva obezbede iz budžeta grada ili Fonda za kapitalne investicije, jedina prepreka je novac“, kaže inženjer Čaba Šanta.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja