Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  UG „Centar – Tito – Központ“ i Izvršni odbor UG „Solidarnost“ Subotica, Prvomajskim proglasom
  Traže novi Zakon o radu: Nećemo više da radimo „za džabe”!
  01.05.2017.

  Gradski odbor UG „Centar – Tito – Központ" i Izvršni odbor UG „Solidarnost" Subotica, povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, pripremili su Proglas, kojim žele da podsete da je to najvažniji datum borbe za prava radnika, zahtevaju promene Zakona o radu i poručuju da ne žele više da rade „za džabe”!

  5291_1.jpg

  Organizatori prvomajskog Proglasa i okupljanja Subotičana, Mikloš Nađ Olajoš, Vanja Dragojlović i Đuro Posavčić, ispred Gradskog odbora UG „Centar – Tito – Központ" i Izvršnog odbora UG „Solidarnost" Subotica, Prvomajskim proglasom kažu, da žele da podsete da je to najvažniji datum borbe za prava radnika, stvaralaca kulturnih vrednosti, pregalaca u zdravstvu i prosveti, a da ga je karakterisao human cilj, za 8 sati rada, 8 sati rekreacije i 8 sati odmora.

  —Prvi maj se ne obeležava ni u kancelariji, ni u fotelji pred televizorom, niti bi trebalo da je njegova suština u roštiljanju. Svako obeležava 1. maj kako hoće i može, ali cilj nije da se otupi oštrica radničke borbe. Toga dana moramo sagnuti glavu i pokloniti se senima žrtava, koje su pale za ono što ovaj datum simbolizira, zaštitu radničkih prava, počev od Čikaga 1886. godine, do danas u Srbiji, kaže Mikloš Nađ Olajoš, ispred Gradskog odbora UG „Centar – Tito – Központ".

  Olajoš kaže da, svi koji govore i propagiraju da je danas u Srbiji „super", ne govore istinu.

  —Sve dok na hiljade stručnih, sposobnih ljudi, većinom mladih građana odlazi u inostranstvo, da tamo traži boljitak za sebe i porodicu, ne može se stanje dobro oceniti. Za prosperitet mladih u Srbiji, moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti, od Subotice do Beograda, kaže Mikloš .

  Proglasom se podseća da se tokom proteklih 27 godina, socioekonomski položaj radništva u Srbiji stalno se pogoršava.

  —Sve dosadašnje vlasti klanjaju se kapitalu i čine sve u interesu profita i vlasnika kapitala, što je rezultiralo da ima sve više siromašnih i sve je veća razlika u korist bogataša. Istraživanja pokazuju, da je siromaštvom ugroženo 25,2 procenata stanovništva, a među zaposlenima 35 procenata. Mlađima treba reći da je Srbija značajno unazađena i devastirana, jer naš BDP koji „raste" još uvek iznosi tek 67 posto, onog iz 1989. godine. Zato ovog Prvog maja poručujemo svima da nećemo više da radimo za džabe!, kaže se u Prvomajskom proglasu organizatora.

  Vanja Dragojlović, ispred Izvršnog odbora UG „Solidarnost“, ističe da će ovog Prvog maja, zajedno sa drugim radničkim organizacijama iz Srbije prikupljati potpise građana za peticiju kojom tražimo promene Zakona o radu: počev od radnog vremena, zaštite na radu, platnih razreda i minimalne cene rada.

  —U saradnji sa Ditrih Đulom, koji poseduje značajnu arhivu o radničkom pokretu, na našem okupljanju, Prvog maja ove godine, delićemo flajere o predratnom i posleratnom obeležavanju našeg radničkog praznika u Subotici. Zahtevaćemo da sve nadležne institucije konačno u Subotici pokrenu borbu protiv korupcije, jer je ona do sada bila marginalizovana i nije obuhvatila glavne nosioce uništavanja industrije u našem Gradu, na račun nezakonitog bogaćenja pojedinaca. Ta krivična dela ne mogu se dalje „gurati pod tepih" ističu Vanja Dragojlović i Đuro Posavčić.

  Organizatori će Prvog maja, na Trgu slobode u 11 sati, govoriti o zahtevima ta dva Udruženja građana, i pred građanima Subotice izneti šta traže „u ime radnika, i stvaralaca, nezaposlenih, i onih koji već tri decenije preživljavaju od dana do sutra, ističući suštinu Proglasa kojim poručuju: „Nećemo da radimo za džabe".

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja