Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  U RPK Subotica organizovan seminar za predstavnike lokalne samouprave i preduzeća
  Privrednici menjaju devizu - koliko para toliko muzike!
  01.05.2017.

  • Mali privrednici edukovani o praksi međunarodnog biznisa • U Srbiji se često govori „Niko ne može toliko malo da me plati, koliko ja mogu malo da radim“, čega se nisu ni setili u drugim zemljama, ali je baš to znak, da u Srbiji treba menjati staru devizu - „koliko para, toliko muzike!“

  5288_1.jpg  U Regionalnoj privrednoj komori Subotice održan je seminar „Proaktivna odgovornost zaposlenih - generator poslovnog uspeha“, a svoja iskustva, predstavnicima malih preduzeća i lokalne samouprave, preneli su predstavnici kompanija koje rade međunarodni biznis, a među njima i Časlav Mančić, direktor kompanije „DDOR International“.

  Trosatni seminar u Regionalnoj privrednoj komori Subotice održan 26. aprila, na temu „Proaktivna odgovornost zaposlenih - generator poslovnog uspeha“, obogatio je male privrednike i predstavnike privrede iz lokalne samouprave iskustvima, koja su stekle velike kompanije u svetskom biznisu, a koja su im donela velike rezultate.

  Ovo je bila retka prilika da se privrednici Subotice i predstavnici vlasti iz te oblasti edukuju oko metodologije rada, koja se primenjuje u programima proaktivne odgovornosti.

  — Takve metodologije primenjuju se s ciljem da omoguće zaposlenima da promene svoj način razmišljanja i stavove oko procesa rada, na način kako se primenjuje u Americi, da bi ostvarili bolje rezultate. Srbija je među sedam zemalja Evrope u kojima se sprovodi ta metodologija, rečeno je na seminaru u RPK Subotica.

  Časlav Mančić, direktor kompanije „DDOR International“ govorio je o ideji metodoloških programa.

  — Nije lako transformisati način razmišljanja zaposlenih. Svest o promeni odnosa prema poslu, prvi je korak promene u razmišljanju zaposlenih, koji suštinski treba da shvate kako da ostvare bolje rezultate u radu. U Srbiji se često govori „Niko ne može toliko malo da me plati, koliko ja mogu malo da radim“, čega se nisu ni setili u drugim zemljama, ali je upravo taj podatak znak, da bi u Srbiji trebalo menjati te stavove zaposlenih. Program predviđa da u svakoj firmi, od vrha, od menadžmenta, do najmanje složenog posla, radnici promene pristup prema svojim zadacima, pojasnio je Mančić ideju ovog biznis programa.

  On objašnjava da svaki radnik morao bi da bude svestan svoje uloge u ostvarivanju rezultata i razlozima takvog pristupa.

  — Zaposleni čak i na visokim pozicionim funkcijama, ne retko, imaju utisak da bez obzira da li rade ili ne, firma isto posluje. U ozbiljnim poslovnim sistemima to nije tako. U njima je postavljena radna praksa, da i najmanji šraf može da utiče na to kako mašina radi, pojasnio je Časlav Mančić.

  Organizovane su edukativne radionice, u kojima su učesnici seminara imali zadatak da razumeju razlike između pozivanja na odgovornost i preuzimanja odgovornosti, ono što piše u njihovom Ugovoru o radu, opis radnog mesta i rezultate koje bi trebalo postići.

  —Nema izgovora za neurađeni posao, izgovori se moraju prevazići. Potrebno je usvojiti i tehnike da bi rukovodstvo kod svojih saradnika aktiviralo odgovornosti. Koristi od ovakvih motivacionih predavanja su izuzetne, a budući seminari će potvrditi učinke nove metodologije rada. Preduzetnici će tada već znati kako da primene novu metodologiju i da uoče njene učinke, rekao je Janoš Bagi, sekretar Odbora Regionalne privredne komore.

  Svakako, teorija je usvojena na prvom seminaru, a naredni će zaokružiti primenu nove metodologije kod vlasnika malih preduzeća. Čini se da učesnici nisu imali sumnje da je reč o pozitivnoj promeni u odnosu prema radu svakog zaposlenog, te da će i u praksi zaboraviti na devizu - „koliko para, toliko muzike”! N.H.K. U RPK Subotica organizovan seminar za predstavnike lokalne samouprave i preduzeća Privrednici menjaju devizu - koliko para toliko muzike!

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja