Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  U OŠ „Sečenji Ištvan” održan projekat iz astronomije - Kosmo(p)lov
  Đaci sa studentima i nastavnicima lovili i plovili po kosmosu
  29.04.2017.

  Na Dan planete Zemlje, 22. aprila, OŠ „Sečenji Ištvan” je organizovala drugi po redu „Kosmo(p)lov” u saradnji sa Učiteljskim fakultetom na mađarskom nastavnom jeziku iz Subotice za čije studente je ova škola vežbaonica.

  -Bio je to svojevrstan primer dobre prakse - saradnje škole-vežbaonice i fakulteta. Projekat je imao za cilj da se đaci upoznaju sa najstarijom naukom, astronomijom, da steknu osnovna znanja o kosmosu i nebeskim telima, te da znanje samostalno primenjuju družeći se i kreativno zabavljajući u školi -rekla je Vesna Vajs, direktorica OŠ„Sečenji Ištvan“.

  Kroz projekat je prošlo 250 najboljih učenika ove škole, 20 studenata i 20 nastavnika, profesora fakulteta i roditelja. Učenici nižih razreda su u toku prepodneva učestvovali u pet radionica. Na radionici „Od Zemlje do neba” od svojih starijih drugova, učenika petih i osmih razreda, naučili su ko su bili najpoznatiji srpski i mađarski naučnici koji su se bavili astronomijom i koja su njihova otkrića i zasluge. Na radionici „Eksperimentišimo!” su sa studentima vršili eksperimente i oglede u vezi sa živim svetom, vazduhom i tlom. Na likovnoj radionici „Kosmos u rukama” slikali su kosmos i planete, a na radionici „Igre u kosmosu” igrali su se raznih igara učeći putem doživljaja. Peta radionica predstavljala je posetu mobilnom planetarijumu, postavljenom u fiskulturnoj sali škole. Mobilni planetarijum je u školu stigao iz Beograda, u saradnji sa Društvom astronoma Srbije i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Beograda. U njemu su učenici mogli da vide kompjutersku simulaciju položaja 88 sazvežđa, koordinatnih sistema, tela Sunčevog sistema i objekata dubokog neba – maglina, zvezdanih jata i galaksija i da čuju predavanja studenata sa novosadskog i beogradskog univerziteta. Tokom popodneva, i najbolji učenici viših razreda posetili su mobilni planetarijum. Projekat „Kosmo(p)lov” podržao je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

  5282_1.jpg 5282_2.jpg

   

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja