Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U MZ Novi Žednik održana akcija „Selu u pohode
  Pet novih dijabetičara
  26.04.2017.

  Akcija „Selu u pohode" nastavljena je 18. aprila u mesnoj zajednici Novi Žednik, gde su lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica, kontrolisali zdravstveno stanje zainteresovanim stanovnicima tog prigradskog naselja.

  5271_1.jpgZaposleni Doma zdravlja izmerili su krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi kod 47 osoba, a zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase) kod 36 osoba. Na preglede je najviše došlo osoba uzrasta 50-65 godina, a najmanji odziv bio je kod starijih od 75 godina.

  - Kod 5 osoba su otkrivene vrednosti šećera iznad normalnih, a bilo je i 5 osoba sa otkrivenim i lečenim dijabetesom koje su ovom prilikom kontrolisali svoju hroničnu bolest. Novootkriveni pacijenti su upućeni kod izabranog lekara na dodatnu dijagnostiku i lečenje - kaže Prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja ZZJZ.

  Kod 9 osoba je izmeren visok krvni pritisak, 18 osoba je imalo visok holesterol, dok je kod 25 građana ustanovljena prekomerna telesna masa.

  Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, te značaju redovnih kontrola zdravlja, a i ova akcija je ukazala na važnost redovnog korišćenja terapije i redovnih kontrola zdravlja osobama koje već imaju neko hronično oboljenje.

  U okviru akcije „Selu u pohode" u MZ Novi Žednik, nutricionista iz Centra za promociju zdravlja je održao 2 edukativne radionice sa decom I, II i III razreda OŠ „Bosa Milićević" na temu „Pravilna ishrana" i „Planiranje jelovnika". Radionice su bile interaktivne i zanimljive, a prisustvaovalo je 45 učenika. U pauzi su učenicima prvog razreda urađena merenja telesne težine i visine. Volonteri Crvenog krsta Subotica su sa učenicima 7 i 8 razreda održali edukaciju na temu „Trgovina ljudima".

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja