Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  MESEC POŠTOVANJA DŽEZA
  BESPLATAN DŽEZ KONCERT SUBOTIČKIH MUZIČARA LJUBITELJIMA DŽEZA
  26.04.2017.

  Mesec poštovanja džeza, svuda u svetu poznat kao "JAM" (Jazz Appreciation Month), nastao je 2001.godine na inicijativu institucije Smithsonian u Vašingtonu sa ciljem da obeleži i promoviše izvanrednu baštinu i istoriju džeza. Već sledeće godine, ideja se proširila brojnim drugim zemljama na ceo svet. “Obeležavanje meseca džeza ima za cilj da podstakne i ohrabri ljude da učestvuju u džez muzici - da uče muziku, prisustvuju koncertima, slušaju džez muziku, čitaju knjige o džezu, i još mnogo toga. Ovim događajem odaje se počast džezu i njegovim velikanima kroz istoriju ali i poštovanje savremenom džezu, aktuelnim džez umetnicima, mladim talenitma i budućim džez muzičarima kao i svim poštovaocima džeza kao umetničkog izražaja u muzici. Širom sveta, škole, organizacije, pa čak i vlade proslavljaju ovaj mesec raznim događajima poput besplatnih koncerata, obrazovnih programa na temu džeza, specijalnih emisija u medijima sa ciljem da se široj javnosti skrene pažnja na nekadašnji i sadašnji značaj džez muzike i da se podstaknu muzičari, mediji, muzeji, institucije kulture, edukativne ustanove i šira javnost, da ponude program o džezu kako bi stimulisali savremenu džez scenu i negovali postojeću i potencijalnu publiku svih generacija”, ističe Sanja Bunford, izvršni producent festivala “Jazzik”.

  5268_1.jpg 

  U Srbiji svi veći gradovi takođe obeležavaju Mesec poštovanja džeza nudeći programe i sadržaje koji se nažalost ne finansiraju lako. U Subotici je 2010. godine počeo sa radom Subotički internacionalni džez festival “Jazzik” upravo u aprilu, mesecu poštovanja džeza. Onda, kao i danas, Sanja i Gabor Bunford sa prijateljima pokušavaju da na jednom mestu okupe one koji praktikuju i vole džez muziku, da donesu malo svetske džez scene i Gremijevaca u naš grad i predstave mlade talente, a sa ciljem da omoguće postojanje džez scene, obezbede specijalizovane radionice i edukacije mladim muzičarima te odneguju publiku, koja je evidentno iz godine u godinu sve veća.

  “Osnovna ideja je bila da “Jazzik” pravimo u aprilu mesecu upravo zato da bismo obeležili “Mesec poštovanja džeza”. Nažalost, ubrzo smo shvatili da zbog realizacije budžeta u Subotici, pokrajini i Srbiji nije realno da festival održavamo pre jeseni, pa je zato festival pomeren na period septembar – oktobar, a u zavisnosti od ugovora koji se potpisuju sa stranim izvođačima. Ovo je osma godina kako organizujemo “Jazzik” i nekako, bez obzira na to što u aprilu ne postoje baš nikakva finansijska sredstva koja bi mogla da se upotrebe za program obeležavanja Svetskog dana džeza ili Meseca poštovanja džeza, prosto se ne bismo osećali dobro da nismo uložili snagu i pozitivnu energiju da okupimo poštovaoce džeza i obeležimo ovaj mesec na način na koji možemo – uz džez kakav umemo da izvedemo i koji volimo!

  Dečje pozorište nam je ustupilo prostor i deo opreme, Muzička škola Subotice instrumente, mi smo pozvali subotičke muzičare i učenike muzike koji žele da nam se pridruže u muziciranju, a ovom prilikom pozivamo i sve ljubitelje džeza da nam se priduže da zajedno obeležimo Mesec poštovanja džeza! Udruženim snagama, kao i uvek, uz dobru volju i malo aktivizma, opet ćemo imati priliku da zajedno muziciramo i uživamo u dobroj muzici.” – rekao je Gabor Bunford, umetnički direktor “Jazzik” festivala.

  Koncert “Mesec poštovanja džeza” u organizaciji Udruženja građana “Jazzik” održaće se u sredu 26. aprila od 20 časova na sceni Dečjeg pozorišta, a ulaz je besplatan za sve ljubitelje džez muzike. Na koncertu će nastupiti subotički muzičari i učenici i profesori džez odseka Muzičke škole Subotica.

  “Džez umetnici se poštuju širom sveta zbog svoje uloge u promovisanju slobode, kreativnosti i jedinstva kroz džez muziku, građanske inicijative i dijaloga čineći ih najvećim ambasadorima kulture. Godina 2017. je 16. godina proslave “JAM”-a, i ove godine je posvećena Eli Ficčerald i stogodišnjici njenog rođenja, a rođena je upravo u aprilu (25. aprila 1917.). Zvali su je “Kraljica džeza”, “Lejdi Ela” i “Prva dama pesme”. Poznata po po svom jasnom tonu, besprekornoj dikciji i intonaciji, improvizacijama duvača, posebno po njenom sketovanju, bila je i ostala jedan od najvećih svetskih vokala džez muzike i drago nam je da ćemo imati priliku da odamo poštu i ovoj džez divi”, dodaje Sanja.

  “Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim stalnim partnerima i onima koji podržavaju rad našeg udruženja na pomoći i podršci, a to su Muzička škola Subotica, Američki kutak Gradske biblioteke u Subotici, Narodno pozorište u Subotici, Dečje pozorište, Audiosolutions, Dielle Design, Art bioskop “Aleksandar Lifka”, Erste banka, Junior Music Studio, svim prijateljima džeza koji su u prethodnom periodu dali svoj lični doprinos, svim finansijerima i posebno svim medijima koji nas prate.

  Ela je govorila “Muzika je univerzalni jezik koji zbližava ljude!” i upravo je to naša želja! Zato vas s radošću očekujemo u sredu u 20 časova, na koncertu “Mesec poštovanja džeza” u Dečjem pozorištu!”

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja