Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Mađarska poklonila poljoprivrednicima i privrednicima 20 miliona evra
  Po 5.000 evra za više od 3.730 vojvođanskih Mađara
  25.04.2017.

  U trećem krugu konkursa bespovratne pomoći, za koji je mađarska Vlada donirala 20 miliona evra ili 5,8 milijardi forinti, 3.734 vojvođanskih Mađara iz 139 opština, gradova i naselja u Vojvodini dobilo je u proseku po 5.000 evra.

  Konkurs koji je raspisala Fondacija „Prosperitati“ bio je namenjen za kupovini poljoprivrednih mašina i priključne opreme, mašina i opreme za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, a u subotičkoj Hali sportova održana je svečanost i potpisivanje ugovora.

  5264_1.jpg

  Dobitnici - ma novca za ekonomsko osnaživanje obratili su se Peter Sijarto, ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske, Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije Srbije, i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

  Peter Sijarto je poručio da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu i da obe države na vojvođanske Mađare gledaju kao kariku povezivanja čije jačanje jača Mađarsku, Srbiju i međusobne veze.

  5264_2.jpg

  - Mađarska Vlada podržava ekonomsko osnaživanje vojvođanskih Mađara. Od 2016. godine je obezbeđeno bespovratnih 30 milijardi forinti i još 30 milijardi forinti kredita za naredne tri godine sve u dogovoru sa srpskom Vladom i to je prvi, najveći ekonomski prekogranični program – rekao je je Peter Sijarto i podsetio da je za prva dva kruga konkursa nešto manje od 3.000 ljudi već dobilo ukupno oko četiri milijarde forinti.

  Pastor se zahvalio Vladi Srbije na otvorenosti bez koje ovaj jedinstveni projekat ne bi mogao da bude realizovan i istakao da je to veoma značajno za vojvođanske Mađare, ali i privredni i društveni oporavak Srbije.

  - Nema mesta u Vojvodini do koje ovo koje ova finansijsko osnaživanje zajednice nije stiglo. Ovo je jedinstven program pomoći i predstavlja prekretnicu u ekonomskom osnaživanju mađarske zajednice u Vojvodini – kaže Ištvan Pastor.

  Jadranka Joksimović je poručila da je Srbija zemlja u kojoj je svako, bez obzira kojoj naciji pripada, vredan građanin i u kojoj smo svi komšije i prijatelji.

  - Glavni cilj svih nas u Srbiji treba da bude razvoj Srbije, ekonomski napredak, a onda je nebitno da li ste Srbin ili Mađar ili bilo koje druge nacije. To treba da nas motiviše, a vi ste najbolji posrednici u sjajnoj saradnji sa Mađarskom. Sredstva koja je Mađarska opredelila vašim porodicama doneće prosperitet i napredak i vama i Srbiji, jer će taj novac biti ovde, ovde će biti plaćen porez i razvijaćemo sve gradove – zaključila je Joksimović.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja