Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Građani se izborili za očuvanje ugroženog staništa
  Bačkotopolska dolina proglašena parkom prirode
  20.04.2017.

  Posle višegodišnjih inicijativa građana i ekologa da se prirodno stanište Bačkotopolska dolina zaštiti, Skupština opštine Bačka Topola usvojila je dokument pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode po kome je dolina dobila status zaštićenog Parka prirode.

  Građani su više od tri godine organizovali proteste i tribine i ukazivali su na problem krivolova i kršenja zakona nad Bačkotopolskim jezerom. Uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine njihovo zalaganje doprinelo je da se zaštićenom zonom proglasi 1.566 hektara, kao i sama dolina koja je prostire na 522,2 hektara. Područje obuhvata zonu vodotoka Krivaje, između Malog Beograda i Bačke Topole sa jezerom, i bočnu dolinu, od Karađorđeva do Zobnatice.

  5246_1.jpg

  Malo je poznato da ova šumostepska i stepska vegetacija pripada ugroženim staništima Panonskog biografskog regiona i da se kao takva nalazi među prioritetima za zaštitu.

  Među prvima koji su digli glas i tražili intervenciju nadležnih bilo je Ekološko udruženje ribolovaca „Jezero“.

  - Borili smo se za očuvanje jezera kada predstavnike opštine to nije interesovalo, ali su prihvatili inicijativu i zajedno smo sve izgurali. Bilo je puno pregovora oko vodoprivrednog režima jer je Bačkotopolsko jezero stvoreno pre svega za navodnjavanje. Videćemo kako će to u praksi funkcionisati jer se plašimo da bi moglo previše vode da bude povučeno iz jezera – kaže Đorđija Zvicer, predsednik EUR „Jezero“.

  Zaštićenim područjem će upravljati JP za građevinsko zemljište i prostorno planiranje, a svakodnevnu kontrolu nad Bačkotopolskom dolinom obavljaće licencirani čuvari.

  - Za ribolov će, kao i na Paliću, biti potrebna posebna dozvola od upravitelja. Sledi prilično obiman posao jer treba podići vetrozaštitni i zeleni pojas i sve drugo što podrazumeva očuvanje šuma – kaže Đorđija Zvicer.

  Bačkotopolska dolina obezbeđuje uslove za vodozemce i gmizavce koji su na spisku Konvencije za očuvanje divlje flore i faune i na njoj opstaju ugrožene biljne vrste kao što su tamno – ljubičasti luk i kozinac. Dolina je ujedno vredno ornitološko područje i od 148 registrovanih vrsta ptica 75 spadaju u ugrožene i retke, dok se ostale ovde gnezde ili hrane za vreme seobe.

  Ukloniće molove i zabraniti lov

  Za prilagođavanje staništa novom statusu dat je rok od pet godina. U skladu sa zaštitom prirodnih vrednosti na jezeru će biti uklonjeni molovi. Šumski park će se etapno obnavljati i više neće biti dozvoljen lov na vodenu pernatu divljač. Strogo će biti kontrolisana zagađenja svih vrsta i urediće se mesta za sportski i rekreativni ribolov.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja